Ksenony

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Ksenony

Post 17 sty 2010, o 21:50

a założe se kawiorowy wątek :-)

lampy ksenonowe maja system samopoziomowania i teoretycznie są ustawione optymalnie zarówno pod względem przepisów jak i względów użytkowych, ale czy jednak da sie przestawić "poziom" podstawowy na inny niz fabryczny ?

pmlody
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Leśnik 2.0xt
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 17 sty 2010, o 21:52

tak
poziom jak to nazwales podstawowy jest regulowany jak w kazdej lampie ze zrodlem swiatla halogenowym o czym jak widac na drogach 90% uzytkownikow halogenow nie ma pojecia...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Ksenony

Post 17 sty 2010, o 22:05

Tak jak napisał pmlody, mi dopiero podczas badania technicznego diagnosta uświadomił, ze mam ustawione zbyt nisko. Przez 3 lata jeżdziłem, zastanawiając się dlaczego świecą tak krótko :wall:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

esilon
6 gwiazdek

Post 17 sty 2010, o 22:08

rrosiak pisze: Tak jak napisał pmlody, mi dopiero podczas badania technicznego diagnosta uświadomił, ze mam ustawione zbyt nisko. Przez 3 lata jeżdziłem, zastanawiając się dlaczego świecą tak krótko

to dzieki za info, przy wymianie oleum regulację zamówię 8-) bo w moim tez jakby za blisko kończy się jasnośc , fajne jest natomiast, że nie ma takiego "odcięcia" jak we Forkowych lampkach tylko ładnie sie rozpływa światłość

j33mbo
5 gwiazdek

Post 17 sty 2010, o 22:24

uuu ale jaja,
mi coś wydawało się , że mam za wysoko, nawet czasami ktoś mi mrugnął, ale myślałem że to jacyś wyjątkowo wrażliwi na światło
ASO to ustawi?

pmlody
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Leśnik 2.0xt

Post 18 sty 2010, o 07:56

a skad... trzeba sztab specjalistow z japonii sciagac :-p
kazda stacja kontroli pojazdow ci to ustawi... koszt na stacji ok. 20pln :cofee:

picjaa
1 gwiazdka
Auto: subaru impreza 2003

Post 20 sty 2010, o 16:42

witam,
czy jest mozliwosc montazu xenonów do wrx 2002 wersja usa ?
jak wyłączyc te swiatła automatyczne tzn po zwolnieniu kotwicy ?
pozdro

esilon
6 gwiazdek

Post 29 sty 2010, o 21:25

czy ktos sie orientuje czy mozna zmienić czas przytrzymania włącznika spryskiwacza potrzebny do uruchomienia spłukiwania reflektorów ?

konkretnie chodzi mi o to czy da sie wydłużyćna do 2 sekund bo fabrycznie jest 1 sekunda i pyk odpalaja sie spryskiwacze lamp, a to zbyt krótko

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 sty 2010, o 00:11

esilon pisze: 1 sekunda i pyk odpalaja sie spryskiwacze lamp, a to zbyt krótko

Trochę poćwiczysz i się przyzwyczaisz.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 30 sty 2010, o 03:22

faktycznie trzeba potrenowac i dasz radę :thumb:

esilon
6 gwiazdek

Post 30 sty 2010, o 12:17

jak nie będzie wyjścia to sie przyzwyczaję ale może da się to przeprogramować ?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 sty 2010, o 15:08

esilon pisze:jak nie będzie wyjścia to sie przyzwyczaję ale może da się to przeprogramować ?
Zapewne steruje tym jakaś elektronika, więć wymiana jakiegoś kondensatora lub rezystora powinna załatwić sprawę. Trzeba tylko znaleźć w samochodzie tę elektronikę ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 30 sty 2010, o 15:26

rrosiak pisze: Zapewne steruje tym jakaś elektronika

nawet nie sądziłem że mogłoby byc inaczej, we Forku i owszem podejrzewałbym jakąs linkę która pod wpływem obciążenia lub ciśnienia w układzie "puszcza" ale w tym to elektronika na bank :->

musze zapytac na kropce chyba

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 sty 2010, o 15:43

esilon pisze: nawet nie sądziłem że mogłoby byc inaczej

Opóźnienie może wynikać z czasu potrzebnego na wytworzenie odpowiedniego ciśnienia w układzie, a wtedy to już tylko hydraulika ;-)

Przeczytaj PW :!:

esilon
6 gwiazdek

Post 30 sty 2010, o 15:50

rrosiak pisze: Przeczytaj PW
:whistle:

dzieki :-)

ale siara, pozdrawiam :mrgreen:

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 30 sty 2010, o 23:13

Nie ma tam żadnej elektroniki :lol: , to przecież na szczescie SUBARU :whistle:
siln. sprysk. wlaczaja sie jednoczesnie, ale rzeczywiscie działają tylko po pewnej chwili zanim zrobi cisnienie i wysunie spryskiwacze. Jedynie co mi sie nasuwa żeby to opoznić to wyeliminować zawór zwrotny, wtedy beda potrzebowały wiecej czasu aby sie wysuneły

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 31 sty 2010, o 08:46

esilon, dwa szybkie-czytaj bardzo krotkie naciśnięcia, przerwa, znowu to samo, itd.
Przytrzymanie dlużej, włącza także spryskiwacze reflektorów. W każdym razie w Forku tak mam.
Kwestia wyczucia. Przy zagranicznej i dluższej podróży zimą, zwlaszcza autostradami, sugeruję z pełnym baniakiem z Polski i 5 w bagażniku. Mi kilka lat temu na dystansie 800km łyknął 10l po pyle wodnym zmieszanym w solą.
Po wyschnięciu auto miało kolor biały.
O czystości lusterek i bocznych szyb milościwie nie będę się wypowiadal. Tych Japońców od aerodynamiki powinni na lusterkacj powieścić, aby je w czasie jazdy czyścili.... :x .
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 31 sty 2010, o 09:14

FUX pisze: O czystości lusterek i bocznych szyb milościwie nie będę się wypowiadal. Tych Japońców od aerodynamiki powinni na lusterkacj powieścić, aby je w czasie jazdy czyścili.... :x

Dobrym patentem, który stosuję od dawna jest posiadanie w aucie płynu do szyb w rozpylaczu. Wystarczy obficie spryskać całe lusterko bez żadnego wycierania. Płyn spływa zabierając ze sobą większość brudu i załatwia temat widoczności na kolejny długi odcinek.

Duże lusterka to duże zawirowania powietrza. Obawiam się, że nie ma dobrej metody na to. Nawet lusterka z ambicjami "aerodynamicznymi" się brudzą jak cholera przy mokrej, zasolonej jezdni.

esilon
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 09:48

aerodynamika Forestera to dla mnie przeszłość :whistle: , zreszta w MY05 nie było takich tirowych lusterek, jedyna przewaga nad legasiowymi to końcówka szkła panoramiczna dzięki czemu "martwy" punkt był minimalny, teraz musze bardziej uważać ,
FUX pisze: dwa szybkie-czytaj bardzo krotkie naciśnięcia, przerwa, znowu to samo, itd.
tak robię ale chyba musze dysze jakoś inaczej ustawić
carfit pisze: Nie ma tam żadnej elektroniki , to przecież na szczescie SUBARU
no to jestem spokojniejszy :mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 10:18

carfit pisze: Nie ma tam żadnej elektroniki
Zawsze można coś dołożyć ;-) i wbrew pozorom będzie to na pewno bezpieczniejsze od grzebania w hydraulice i pozwoli na regulację opóźnienia. Prosty układ opóźniający sterujący pompką spryskiwaczy załatwi sprawę. Pytanie czy warto, jeśli można się przyzwyczaić, do tego co jest.
carfit pisze: to przecież na szczescie SUBARU

Taaaaaaaaaaa, w nowych modelach elektroniki nie brakuje, ale np. w przypadku sterowania klimatyzacją jest ona bardzo kulawa :lol:

esilon
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 11:14

rrosiak pisze: Zawsze można coś dołożyć

gwarancję na silnik i skrzynie biegów bym pewnie stracił :lol: , czyli się przyzwyczajam :whistle:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 31 sty 2010, o 13:20

Jakbyś zrobił układzik wpinany między oryginalne kostki i go wyjmował na przeglądy? A może ktoś już coś takiego zrobił?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 13:22

Głowy nie dam, ale to nie jest tak, że jest tylko jedna pompka spryskiwacza?
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 14:08

FUX pisze:Głowy nie dam, ale to nie jest tak, że jest tylko jedna pompka spryskiwacza?
Być może, ale wówczas trudno byłoby wytworzyć odpowiednie ciśnienie w trakcie, gdy spryskujesz szyby. carfit, jak to jest zrobione :?:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 14:11

Tu nie ma co Edwina pytać, tylko na śnieg sie rzucuc i nadkola demontować... :giggle:
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ