Hamulce Forek S-T

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Hamulce Forek S-T

Post 26 sty 2010, o 23:11

Hej,

pogmatwało mi się już, bo się nasłuchałem i naczytałem i nie wiem... Pomóżcie.
Chciałem delikatny upgrade hamulców zrobić - wrzucić tarczę 294 mm. Czy to prawda, że:
1. nie muszę zmieniać zacisków tylko same jarzma + tarcza?
2. czy to prawda , że klocek jest ten sam w 277 mm i 294 mm?

PZDR

Obrazek
Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Re: Hamulce Forek S-T

Post 26 sty 2010, o 23:52

Rodzaj klocka zależy od zacisku.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 sty 2010, o 03:49

Niedźwiedź, zasadnicze pytanie to czy rzeczywiście potrzebujesz rzeźbić z hamulunkiem, czy się naczytałeś, że potrzebujesz ;-)

IMO jeżeli nie muszę nagle latać po górach jak z rozwolnieniem, seryjne heble wystarczają, żeby jeździć szybciej niż inne auta (w WRX 4 tłoczkowe, klocki ferodo performance, tarcze jakieś z 4turbo ciut lepsze jak OEM) ;-)

Może płyn hamulcowy + przewody w oplocie, albo coś w tym guście.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 27 sty 2010, o 08:35

remek pisze: Niedźwiedź, zasadnicze pytanie to czy rzeczywiście potrzebujesz rzeźbić z hamulunkiem, czy się naczytałeś, że potrzebujesz ;-)
Tylko nie rzeźbić !! ;-) Sprawa wygląda tak, że Ona nie ma siły zatrzymać Forka na obecnym hamulcu (Brembo +ds2500). Przejechaliśmy się Forkiem z 2 tłoczki, 294mm, z OEM klockiem i o wiele "raptowniej" działał. Taka charakterystyka powoduje , że się dziewczyna bezpieczniej czuje. Mi też się podobała szybsza reakcja.No to zmienimy. Przewody w oplocie to swoją drogą dobry pomysł! Jakieś sugestie?

Poza tym najnowsza miejska Kia Venga ma przednie tarcze o średnicy 280mm... Forester nie może być gorszy.
Obrazek

Moje pytania wynikają z tego, że mając już zakupiony zestaw od WRX us, nie wiem czy klocki mam nowe kupować, czy muszę się pozbyć moich zacisków, które są po serwisie itd.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ