Pneumatyczna regulacja prześwitu w legacy ~97r.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
moses
0 gwiazdek
Auto: brak
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Pneumatyczna regulacja prześwitu w legacy ~97r.

Post 22 lut 2010, o 20:14

czy kupować legacy z regulacją wysokości zawieszenia? Ma ktoś może takie coś?? Czasem zasypuje mi drogę tak że można się zawiesić na śniegu :x , pomyślałem że może takie małe podniesienie mogłoby "uratowć życie" w takiej sytuacji.. Warto się w to pchać ?? Może bywa to awaryjne ? A amorki droższe są do takiego niż zwykłe??

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Pneumatyczna regulacja prześwitu w legacy ~97r.

Post 22 lut 2010, o 22:23

Bywa awaryjne i amorki dużo droższe.

Kwiat Paproci
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Golf III
Polubił: 7 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 22 lut 2010, o 22:50

Możliwe że pytanie dotyczy mojego byłego Legaca: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=3798

Amorki wytrzymały 12 lat, zostały zmienione w zeszłym roku. Do zeszłego roku auto pomykało po Szwajcarii, nie wiem jak będziesz jeździł po naszych bezdrożach tzn. z jakim szczęściem, bo to tutaj chyba kluczowa sprawa :whistle:

Ten egzemplarz mogę śmiało polecić.

Ale reklama i kumoterstwo hehe... :giggle: :-p :cofee:

moses
0 gwiazdek

Post 23 lut 2010, o 12:53

Rozumiem, że w Legasia z niewiadomego żródła nie ma się co pchać :-( .. Dzięki za radę. Chyba dam sobie z tym spokój. A i jeszcze jedno.. Co się dzieje z takim autem gdy padnie mu system odpowiedzialny za dopompowanie amorków ? Czy w ogóle wtedy amory nie działają, a może wtedy zachowują się jak w normalnym legasiu, tzn. że auto jeżdzi na zawieszeniu w "pozycji" dolnej ?

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 23 lut 2010, o 13:29

to jak to jest z tą zawiechą - wiem, że jest pneumatyczna, ale zawsze wydawało mi się , że nie ma regulacji wysokości jako takiej (jak w citroenie), tylko zamiast "zwykłego" amortyzatora, jest amortyzator pneumatyczny. :cofee:
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lut 2010, o 13:32

Niedźwiedź, jest opcja podniesienia auta

moses
0 gwiazdek

Post 23 lut 2010, o 19:10

Z tego co wiem, regulację wysokości mają chyba tylko "bogatsze" wersje i z tego co pisze Azreal ma inne amorki. Zwykłe legasie nie mają systemu regulacji :-(

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lut 2010, o 19:11

moses, takie które mają "air-suspension" mają możliwośc podniesienia i tyle. Chyba 2 są położenia - podniesione i normalne.

moses
0 gwiazdek

Post 23 lut 2010, o 19:41

No tak, a te które nie mają "air-suspension" to są "zwykłe" legasie. Gdzieś czytałem, że taki legaś z "air-..." może się podnieść o 40 mm. Reszta poprostu ma normalne.

12fasola12
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester '98 2.0 122KM

Post 23 lut 2010, o 20:21

Są dwa ustawienia. Normalnie i wysoko, róznica około 5 cm. Podnosi sie na "push button", ale też poziomuje jak się zapakuje graty do bagaznika i to jest najfaniejsze. SUPER sprawa, ale jak padnie (dosłownie i w przenośni) jest boleśnie. Z tego co się już na własnym organiżmie przekonałem, najdroższe sa kolumny i one wytrzymuja kilkanaście lat (u mnie 12), czasami ponoć padają uszczelki, ale to są groszowe sprawy.

reklamy ciąg dalszy bo to teraz moje auto i jest do wzięcia :whistle:

moses
0 gwiazdek

Post 24 lut 2010, o 18:45

jakie uszczelki? a z tym poziomowaniem to jest niezależnie czy w pozycji niskiej czy wysokiej poziomuje :? Jeszcze jedno pytanie, czy przytrafiła się komuś jakaś awaria układu sterowania tym zawieszeniem (pewnie jakiś kompresorek)? ... kurde, korci mnie na takiego legasia ale trochę się boję kosztów w razie awarii, z tego co się oriętuję do zwykłego legasia amorki od ok 350zł, a do takiego jest dużo gorzej?

Azrael
6 gwiazdek

Post 24 lut 2010, o 19:25

moses pisze: a do takiego jest dużo gorzej?

Kwoty raczej mają jedno zero więcej.
moses pisze: czy przytrafiła się komuś jakaś awaria układu sterowania tym zawieszeniem (pewnie jakiś kompresorek)?

Kompresory tez się zużywają, jak to kompresor.

moses
0 gwiazdek

Post 24 lut 2010, o 19:45

dobra... wiem, że za dużo tych pytań :oops: ale jeszcze jedno które zainteresuje pewnie nie jednego. Czy do takiego legacy z regulowanym zawieszeniem można w razie czego (jakiejś mega kosztownej naprawy) założyć zwykłe amorki takie jak w legacy bez regulacji zawieszenia? oczywiście odłączając przy okazji elementy odpowiedzialne za regulację, jakieś bezpieczniki albo co ?

Azrael
6 gwiazdek

Post 24 lut 2010, o 20:01

Można, ale musisz też dodać np. regulację siateł żeby auto było w pełni legalne. Do tego spręzyny zawieszenia oczywiście też.

12fasola12
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 24 lut 2010, o 21:01

moses pisze: jakie uszczelki?

oringi w zaworach
moses pisze: a z tym poziomowaniem to jest niezależnie czy w pozycji niskiej czy wysokiej poziomuje

tak, poziomuje się w oby pozycjach
moses pisze: Jeszcze jedno pytanie, czy przytrafiła się komuś jakaś awaria układu sterowania tym zawieszeniem (pewnie jakiś kompresorek)? ... kurde, korci mnie na takiego legasia ale trochę się boję kosztów w razie awarii

Proponuję telefon do pana Marka, do MTS Subaru w Dzierżoniowie, On mi wymieniał, zna sie i jest, na pewno, kompetentny do wypowiadania się w sprawie awaryjności. Ja za panem Markiem, mogę powtórzyć, "na 10 lat ma pan spokój"

Przy przejściu z pneumatyki na "zwykłe" trzeba się liczyć z zakupem całych kolumn zawieszenia (np z "anglika", koszt raczej niewielki, lub kompletować wszystko z nowych części, to już "trochę" więcej) i dorobieniem, jak pisze Azrael, regulacji poziomu świateł.

moses
0 gwiazdek

Post 24 lut 2010, o 22:46

mam rozumieć, że jeśli legacy ma regulację świateł to nie ma "pneumatyki" i na odwrót ? może to głupio zabrzmi ale jeżdżę autem bez regulacji wysokości świateł i jakoś mi nikt za to dowodu nie zabrał :? ale fakt jak mam pełny stan w aucie to kierowcy nadjeżdżający z przeciwka czasem "mrugają" światłami :oops: , mogę o jakiś numer do tego pana specjalisty?

dycy
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2,5

Post 25 lut 2010, o 08:49

Mam Airbusa od 2 lat wsiadam odpalam i jadę ,też się martwiłem co będzie z tym zawieszeniem narazie bez problemu auto ma 12 lat 250 tys.km w SKP pomiar 70%.W tą zimę naprawdę często przydawało mi się pompowanko w górę szczególnie na parkingu.

12fasola12
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 25 lut 2010, o 09:24

"Airbus", dobre :lol:

moses
0 gwiazdek

Post 25 lut 2010, o 11:29

:thumb: , z tego co tu piszecie zaczynam nabierać ochoty na to cacko. O ile przy kupnie podczas sprawdzenia na trzepakach na diagnostyce wyjdzie dobrze ~~70%, to powinno to jeszcze chwilę (czyt. parę lat) wytrzymać :mrgreen: , a jak padną... no cóż wtedy się zastanowię... może jakieś używki :razz:

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 lut 2010, o 11:29

Te procenty to można sobie w buty wsadzić. Nie ma związku.

12fasola12
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 25 lut 2010, o 11:42

Azrael pisze:Te procenty to można sobie w buty wsadzić. Nie ma związku.

Dokładnie :cofee:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 25 lut 2010, o 11:48

Azrael pisze: Te procenty to można sobie w buty wsadzić. Nie ma związku.
pisałem w innym wątku - w legasiu kiedyś miałem amortyzator 1) wylany, 2)pęknięty, 3) krzywy, 4) "pusty" (ot dwie rurki włożone jedna w drugą) - badanie wykazało 92% :whistle:
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 lut 2010, o 11:53

Niedźwiedź, to juz nawet nie o to chodzi. Wątek jest o zawieszeniu z pneumatycznymi SPRĘŻYNAMI i ich awaryjności z tłumieniem amortyzatorów to nie ma całkiem nic wspólnego - nawet gdyby te wyniki coś sensownego pokazywaly to one nie maja mierzyc stanu miechów pneumatyczncyh i instalacji bo niby jak.

moses
0 gwiazdek

Post 25 lut 2010, o 20:13

:wall: :o :wall: :o no to biała flaga... jak znajdę "servis-manual" zobaczę może na jakim rysunku jak to zawieszenie działa, bo jednak miałem jakieś inne wyobrażenie o tym.. pewnie nie jeden się już tak "przejechał"

12fasola12
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 25 lut 2010, o 20:26

ODPOWIEDZ