PROBLEM Z VOLVO 2,4T
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
arosiak
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX, SVX, OBK
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
PROBLEM Z VOLVO 2,4T
Witam mam problem z Volvo i nie wiem co zrobić i jak się do niego zabrać.
Ledwo co kupiłem volvo 2,4T V70 XC Cross country z 2000 roku i przebieg 235000.
Silnik chodził pięknie cichutko, równo bez żadnych problemów, turbina również ok.
Samochód miał uszkodzoną automatyczną skrzynię, oddałem do serwisu Samko, naprawili i ok.
zrobiłem może 2500, 3k km i tydzień temu przy pełnym ogniu usłyszałem jakiś zgrzyt i silnik/samochód stanął.
zjechałem na pobocze, otworzyłem maskę i nic, próbując przekręcić kluczyk i odpalić kontroli przygasają i nawet nie zakręci.
Olej w silniku, na bagnecie ok
woda ok. - temperatura wody na desce również ok.
można wrzucić na N i samochód się toczy.
Więc zcholowałem do domu i teraz nie wiem co z nim zrobić i tu proszę o Waszą pomoc.
Po 4 tyś kkm miałem jechać na przegląd kontrolny do samko i zgłosić im , skrzynia się trochę trzęsie przy zmianie między 4 a 5 biegiem.
Moja hipoteza:
1 padła pompa wody dlatego na desce była normalna temperatura i np stanął tłok (tylko czemu woda i olej ok?
2 skrzynia albo raczej to sprzęgło hydrykinetyczne czy coś zblokowało się i dlatego tak jest .
Proszę podpowiedzcie mi jakieś sposoby bym mógł ustalić co się stało.
Ledwo co kupiłem volvo 2,4T V70 XC Cross country z 2000 roku i przebieg 235000.
Silnik chodził pięknie cichutko, równo bez żadnych problemów, turbina również ok.
Samochód miał uszkodzoną automatyczną skrzynię, oddałem do serwisu Samko, naprawili i ok.
zrobiłem może 2500, 3k km i tydzień temu przy pełnym ogniu usłyszałem jakiś zgrzyt i silnik/samochód stanął.
zjechałem na pobocze, otworzyłem maskę i nic, próbując przekręcić kluczyk i odpalić kontroli przygasają i nawet nie zakręci.
Olej w silniku, na bagnecie ok
woda ok. - temperatura wody na desce również ok.
można wrzucić na N i samochód się toczy.
Więc zcholowałem do domu i teraz nie wiem co z nim zrobić i tu proszę o Waszą pomoc.
Po 4 tyś kkm miałem jechać na przegląd kontrolny do samko i zgłosić im , skrzynia się trochę trzęsie przy zmianie między 4 a 5 biegiem.
Moja hipoteza:
1 padła pompa wody dlatego na desce była normalna temperatura i np stanął tłok (tylko czemu woda i olej ok?
2 skrzynia albo raczej to sprzęgło hydrykinetyczne czy coś zblokowało się i dlatego tak jest .
Proszę podpowiedzcie mi jakieś sposoby bym mógł ustalić co się stało.
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
Re: PROBLEM Z VOLVO 2,4T

JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
arosiak,
cholerka, niefajnie
Tak na pierwszym ogląd też mi wychodzi rozrząd... ale oczywiście poza tym, że Ci cholernie współczuję i jakoś chciałbym pomóc to wiedzy żadnej o volviakach nie mam.
Trzym się ciepło !
Grzegorz
cholerka, niefajnie

Tak na pierwszym ogląd też mi wychodzi rozrząd... ale oczywiście poza tym, że Ci cholernie współczuję i jakoś chciałbym pomóc to wiedzy żadnej o volviakach nie mam.
Trzym się ciepło !
Grzegorz
Brak podpisu.
Rozrząd - prawdopodobne, lepiej nie kręcić rozrusznikiem zanim nie sprawdzi się ustawienia rozrządu,
albo
Wariant optymistyczny - przy wkładaniu skrzyni źle dokręcili konwerter (przekładnia hydrokinetyczna) do tarczy zabierakowej (coś zamiast koła zamachowego), śruba się odkręciła i zablokowała możliwość obrotu wału silnika.
Nie znam tego silnika, ale gdzieś w obudowie konwertera (coś jak obudowa sprzęgła) muszą być otwory albo pokrywa umożliwiające skręcenie tarczy zabierakowej z konwerterem, może wyjmuje się rozrusznik w tym celu.
To takie moje 3gr.
albo
Wariant optymistyczny - przy wkładaniu skrzyni źle dokręcili konwerter (przekładnia hydrokinetyczna) do tarczy zabierakowej (coś zamiast koła zamachowego), śruba się odkręciła i zablokowała możliwość obrotu wału silnika.
Nie znam tego silnika, ale gdzieś w obudowie konwertera (coś jak obudowa sprzęgła) muszą być otwory albo pokrywa umożliwiające skręcenie tarczy zabierakowej z konwerterem, może wyjmuje się rozrusznik w tym celu.
To takie moje 3gr.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
-
arosiak
- 1 gwiazdka
Odpaliłem go dzis po paru próbach.
Jest ogromny churgot z silnika jak by się coś waliło metalowego, więc po paru sekundach zgasiłem.
Juz wiem, że to silnik, więc zawiozę do kumpla i mi go rozbierze by zerknąć co się stało.
Dobre jest to, że silnik używany po stu tyś km na aledrogo można kupić za 1,5tyś!!
to mniej niz rozrząd w subaru..
Jest ogromny churgot z silnika jak by się coś waliło metalowego, więc po paru sekundach zgasiłem.
Juz wiem, że to silnik, więc zawiozę do kumpla i mi go rozbierze by zerknąć co się stało.
Dobre jest to, że silnik używany po stu tyś km na aledrogo można kupić za 1,5tyś!!
to mniej niz rozrząd w subaru..
arosiak, zacznij od poczatku.. robiles rozrzad po kupnie? z tego co zrozumialem to masz 2,5 turbo - 5 cylindrowy silnik volvo.. STORMY z forum mial takie auto. Generalnie mina, glownie ze wzgledu na ceny czesci i usterkowosc.
Sporo czesci innych niz w zwyklym V70 wiec to podnosi koszty dodatkowo.
Sporo czesci innych niz w zwyklym V70 wiec to podnosi koszty dodatkowo.
-
arosiak
- 1 gwiazdka
nie nie robiłem rozrządu, ponieważ samochód miał 235tyś a poprzedni właściciel zapewniał mnie, że przy 200 miał robiony rozrząd.
Z tego co wiem to silnik jest 2,4T
Silnik
pojemność skokowa: 2435 ccm
moc: 196
moment obr.: 270 Nm
układ silnika, liczba cylindrów: rzędowy, 5
średnica x skok tłoka: 83.00mm x 90.00mm
typ: DOHC - wałek rozrządu w głowicy - dwa wałki rorządu w głowicy
stopień sprężania: 9.00:1
Z tego co wiem to silnik jest 2,4T
Silnik
pojemność skokowa: 2435 ccm
moc: 196
moment obr.: 270 Nm
układ silnika, liczba cylindrów: rzędowy, 5
średnica x skok tłoka: 83.00mm x 90.00mm
typ: DOHC - wałek rozrządu w głowicy - dwa wałki rorządu w głowicy
stopień sprężania: 9.00:1
Jeśli ten silnik ma rozrząd pędzony paskiem, to pierwsze co powinieneś zrobić, to wymienić pasek wraz z rolkami i innymi elementami, które są napędzane od paska lub ich wymiana jest możliwa dopiero po demontażu paska (np. w niektórych silnikach pompa wody). Bo może i poprzedni właściciel robił rozrząd. Tylko że nie wiesz co zrobił i jak zrobił.arosiak pisze: nie nie robiłem rozrządu, ponieważ samochód miał 235tyś a poprzedni właściciel zapewniał mnie, że przy 200 miał robiony rozrząd.
Ale teraz to juz musztarda po obiedzie.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubione posty: 4 razy
no to fart - weź faktury i zasuwaj zareklamować rozrząd do serwisu, który go robił...
PS. Swoją drogą to rozrząd do volvo kosztuje jak 5l dobrego oleju. Ciężko pojąć dlaczego go nie wymieniłeś. Spory przebieg - dodatkowo kręciłęś bebechami. Więc chyba lepiej będzie zmienić silnik.
PS. Swoją drogą to rozrząd do volvo kosztuje jak 5l dobrego oleju. Ciężko pojąć dlaczego go nie wymieniłeś. Spory przebieg - dodatkowo kręciłęś bebechami. Więc chyba lepiej będzie zmienić silnik.
cyqan pisze: Swoją drogą to rozrząd do volvo kosztuje jak 5l dobrego oleju
ciekawa teoria.. mozesz podac przyklady?
- cyqan
- 5 gwiazdek
ale, że co? przykłady rozrządu czy oleju? Chyba nie ma problemów wyguglować sobie katalogów z cenami...
cyqan, volvo nie takie tanie w serwisie jak Ci sie wydaje.. uwierz mi. Co nie zmienia faktu, ze od rozrzadu przy kupnie auta z takim przebiegiem bym zaczal.. pozdr
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Ja tam sie na Volvo nie znam, ale wystarczy że mam sąsiada który kupił jakiś czas temu jakieś takie właśnie uturbione AWD. Ile on się naklął, ile kasy wsadził w ten samochód...
Ostatecznie pozbył się go ze sporą stratą i kupił nowego Focusa kombi ;)
Ostatecznie pozbył się go ze sporą stratą i kupił nowego Focusa kombi ;)
Nie straszcie kolegi.
Moja familia od 3 lat (przejechali 100 kkm) ma S80 z 2001 (~230 kkm przebiegu) i poza cieknącą maglownicą (1kpln - regeneracja) nie ma żadnych niespodzianek.
W rodzinie też było jedno V70 i od nowości kierownik natłukł 500 kkm! (non stop PL <-> DE) i dawało radę.
Tylko jedno ale, wszystkie to D5.
Ten od V70 kupił teraz nówkę i ... to jest ostatnie jego Volvo :(
Szkoda, bo to porządne wozy były.
Moja familia od 3 lat (przejechali 100 kkm) ma S80 z 2001 (~230 kkm przebiegu) i poza cieknącą maglownicą (1kpln - regeneracja) nie ma żadnych niespodzianek.
W rodzinie też było jedno V70 i od nowości kierownik natłukł 500 kkm! (non stop PL <-> DE) i dawało radę.
Tylko jedno ale, wszystkie to D5.
Ten od V70 kupił teraz nówkę i ... to jest ostatnie jego Volvo :(
Szkoda, bo to porządne wozy były.
vel misza, Pozdrawiam!
- cyqan
- 5 gwiazdek
ale jakim serwisie, jak kolega tu pisze, że 1500zł silnik na allegro kupi :) więc i nowy rozrząd za 3 stówki łyknie w pakieciegregski pisze:cyqan, volvo nie takie tanie w serwisie jak Ci sie wydaje.. uwierz mi. Co nie zmienia faktu, ze od rozrzadu przy kupnie auta z takim przebiegiem bym zaczal.. pozdr
Zapraszam wszystkich niezadowolonych klientów volvo na forum http://www.nabiciwvolvo.pl, gdziem można podzielić się swoimi opiniami. Opisz swoje problemy, może volvo zacznie doceniać w końcu swoich klientów, a nie tylko ich oszukiwać!
Pozdrawiam
RobRobert
http://www.nabiciwvolvo.pl
Pozdrawiam
RobRobert
http://www.nabiciwvolvo.pl
-
kitewinger
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0 XT
Jako, że Volvo przed zakupem Forka było moją ukochaną marką to też się wypowiem. Miałem Volvo 740 turbo diesel z 87 roku, kupione nówka w polsce przez rodziców. Samochodem przejeździł u nas 290.000 km bez ani jednej awarii ( wymienione amortyzatory, klocki i jeden element z zawieszenia), samochód sprzedałem z wielkim bólem serca, lakier, materiały wewnętrzne praktycznie bez oznak zużycia- wspaniałe auto. Później były dwie V40-stki (jedna w benzynie, druga w dieslu) i też dawały radę. W sumie bez większych awarii.
Wracając do tematu Volvo i silnika D5. Kolega w styczniu 2010 kupił nowe Volvo XC60 D5 biturbo (210 koni) fajne auto , super się prowadzi, ładnie jeździ w terenie ALE-> po 5000 km silnik zaczął głośno chodzić, problemy ze wspomaganiem i nagle auto stanęło. Okazało się, że pasek od wspomagania pękł i wkręcił się w rozrząd zrywając go. Efekt- wymiana silnika na nowy. Kolejne 7000km i znowu podobna sytuacja z tym, że nie doszło do zerwania rozrządu, auto drugi raz w ASO, wymiana pompy, paska i rozpoczęcie akcji serwisowej w całej Europie.
Teraz jak jedziemy gdzieś na szutry 2 Forkami i Volvo to się śmiejemy że musimy mieć lawetę dla Volvo jakby co a on, że dla nas musi mieć zapas trytytek.
Generalnie strach chyba tym teraz jeździć
Artykuł- http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Aktua ... 66023.html
Wracając do tematu Volvo i silnika D5. Kolega w styczniu 2010 kupił nowe Volvo XC60 D5 biturbo (210 koni) fajne auto , super się prowadzi, ładnie jeździ w terenie ALE-> po 5000 km silnik zaczął głośno chodzić, problemy ze wspomaganiem i nagle auto stanęło. Okazało się, że pasek od wspomagania pękł i wkręcił się w rozrząd zrywając go. Efekt- wymiana silnika na nowy. Kolejne 7000km i znowu podobna sytuacja z tym, że nie doszło do zerwania rozrządu, auto drugi raz w ASO, wymiana pompy, paska i rozpoczęcie akcji serwisowej w całej Europie.
Teraz jak jedziemy gdzieś na szutry 2 Forkami i Volvo to się śmiejemy że musimy mieć lawetę dla Volvo jakby co a on, że dla nas musi mieć zapas trytytek.
Generalnie strach chyba tym teraz jeździć
Artykuł- http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Aktua ... 66023.html
pierwsze boczury:)-http://www.youtube.com/watch?v=Bp2WSeH68IY
A kiedy będą nabiciwnabitych.pl? Może już powinienem rejestrować? ;)robrobert pisze: forum http://www.nabiciwvolvo.pl
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
No i pamiętajmy że nowy właściciel firmy volvo to chińczyki. O oni raczej będą wynosić technologie niż wnosić.
Jak dla mnie to już skończona marka.
Jak dla mnie to już skończona marka.
Prędzej połączą naukę i wiedzę z tego, co kupili, z tym, co wynieśli z obserwacji innych rozwiązań.
Ty chyba nigdy na dużych targach nie byłeś i nie widzialeś, co oni robią...
Passe było robienie zdjęć ogolnych, o szczegółach nie wspominając.
Oni tych skrupulów nie mieli. Robili co chcieli, ku zniesmaczeniu np. Niemców.
Dzisiaj Ci ostatni kupują chińskie i taiwańskie maszyny za niewielki % tego, co sami oferują za rozsądne pieniądze.
Jakość nie odbiega znacząco.
Ech. dłuższy elaborat można napisać.
Gdybyśmy byli tak pilni i pracowici, jak oni, to dzisiaj bylibyśmy w innym miejscu...
Ty chyba nigdy na dużych targach nie byłeś i nie widzialeś, co oni robią...
Passe było robienie zdjęć ogolnych, o szczegółach nie wspominając.
Oni tych skrupulów nie mieli. Robili co chcieli, ku zniesmaczeniu np. Niemców.
Dzisiaj Ci ostatni kupują chińskie i taiwańskie maszyny za niewielki % tego, co sami oferują za rozsądne pieniądze.
Jakość nie odbiega znacząco.
Ech. dłuższy elaborat można napisać.
Gdybyśmy byli tak pilni i pracowici, jak oni, to dzisiaj bylibyśmy w innym miejscu...
Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ja bym tak nie demonizował. Chińczycy pod względem technologii nie są tacy źli jak mówią co niektórzy, ale też nie są tacy wspaniali jak chcieliby inni. w czołówce światowych wymyślaczy na pewno nie są. a co do jakości czegokolwiek produkowanego metodami masowymi...FUX pisze:Prędzej połączą naukę i wiedzę z tego, co kupili, z tym, co wynieśli z obserwacji innych rozwiązań.
jakość tworzą trzy czynniki
- wykwalifikowany i świadomy wytwórca (czyli robotnik). czasem mówi się o kulturze technicznej.
- nadzór
- chęć zarządzających do wydania pieniędzy na powyższe, czyli przekonanie dowództwa, że jakością można coś ugrać na rynku.
jak na razie w fabrykach 100% chińskich (zarządzanych przez chińczyków, produkujących dla chińczyków) nie ma żadnego z nich.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
wiem, wiem. Miałem na mysli, ten standardowy chiński.FUX pisze: remek, robią, tylko dla innego klienta...