Problem z kierownicą komputerową.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Wodzu22
0 gwiazdek
Auto: kiedyś jakieś będzie :)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Problem z kierownicą komputerową.

Post 13 kwie 2010, o 21:16

Zna się ktoś tutaj może trochę na elektronice? kierownica mi dziwnie przerywa. wygląda to mniej więcej tak ze przy jeździe na wprost nagle auto skręca (bez ruchu kierką) do końca w prawo i szybko wraca (trwa to może pół sekundy wszystko) ale powtarza się co 5-10 sek. nie da się tak jeździć niestety. rozbierałem ja już i nie widać żadnych naderwanych kabelków ani nic w tym stylu co by się dało podlutować.
Mam windę xp i oryginalne sterowniki do kierownicy, problem mam od około tygodnia z tym. w tym czasie nic nie zmieniałem. dodam jeszcze ze bawiłem się w kalibracje i inne ale nic nie pomaga. Kierownica to apollo-Monte Carlo.

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Re: Problem z kierownicą komputerową.

Post 13 kwie 2010, o 21:35

sprawdź deadzone w ustawieniach, każdy tego typu kontroler ma pewnie drgania, jeśli deadzone jest za wąski to skutkuje właśnie tym co opisujesz.
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

Wodzu22
0 gwiazdek

Post 13 kwie 2010, o 21:43

tu nie leży problem niestety. ona nie drga lekko tylko własnie na pół sekundy następuje skok (zawsze w prawo) maksymalny do samego końca. nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 13 kwie 2010, o 21:44

Wodzu22, spróbuj pogadać z pablonasem lub Wełniaczem oni mają pewne doświadczenie ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 13 kwie 2010, o 21:57

Wodzu22, wygląda na klasyczny problem z potencjometrem. Niestety tanie kierownice mają z tym problem. Jeśli masz gwarancję to korzystaj. Jeśli nie - raczej nie opłaca się jej naprawiać.
Kolejnej szukaj takiej aby miała już potencjometry optyczne (bezdotykowe). Są duuuuuuużo trwalsze.

Pozdro

Wodzu22
0 gwiazdek

Post 13 kwie 2010, o 22:09

pablonas, zapamiętam zatem. ale mówisz nie ma jakiegoś domowego sposobu "tu lutnij tam przyklej" i pojedzie? jak się kiedyś znajda pieniążki to se fundnę a co :P

edit: a może ktoś z was zna złotą rączkę która się zna i naprawi z południa polski? bez problemu dojadę. jestem w desperacji bo za dwa dni rajd a stać mnie co najwyżej na lepsze piwo :( pożyczyć tez nie ma od kogo...

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 14 kwie 2010, o 08:15

jak to problem z potencjometerm możesz spróbować go wyczyścić - chemicznie jakimś sprajem typu kontakt

ODPOWIEDZ