nie działa gniazdo zapalniczki - bezpiecznik(turbodziadek)

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Maro
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: legacy turbo
Polubił: 0
Polubione posty: 0

nie działa gniazdo zapalniczki - bezpiecznik(turbodziadek)

Post 23 cze 2010, o 19:24

Mam pewien problem a mianowicie - nie działa gniazdo zapalniczki w legasie 93' - zapalniczka jest podświetlana(podświetlenie działa) ale prądu nie daje a potrzebuje bo bez CB jak bez ręki :-)
Może ktoś mi podpowie jaki bezpiecznik odpowiada za zapalniczkę i gdzie go można znaleźć(poza bezpiecznikami pod maską,nie znalazłem innych)
Pozdrawiam,Maro

Soltys
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek

Re: nie działa gniazdo zapalniczki - bezpiecznik(turbodziadek)

Post 23 cze 2010, o 20:16

Od strony kierowcy przy słupku jest taka zaślepka obita wykładziną trzeba ją zdjąć i bezpieczniki będziesz mial w całej okazałości :)
Zauważ że na desce w lewym dolnym rogu masz strzałkę i napis "FUSE".
Mam nadzieję, że zrozumiale opisałem :)

Maro
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 23 cze 2010, o 21:11

Zrozumiale:)
Ja wiem że tam są bezpieczniki ale u mnie jest kicha bo ich tam nie ma :x :x
Samochód jest wybebeszony i nie wiem czy te bezpieczniki przekłada się w standardowe miejsce o którym ja nie wiem czy pan magik przełożył je w miejsce o którym on tylko wie :-|

Maro
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 23 cze 2010, o 21:13

u mnie bezpieczników brak
Załączniki
DSC00481.JPG

Soltys
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek

Post 23 cze 2010, o 21:37

Wsadź głowe jeszcze niżej i szukaj na lewo od pedała sprzęgła, tam powinien być sterownik silnika ( ecu ) i reszta. Jak nie to tylko po wiązce do celu :)

Maro
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 23 cze 2010, o 21:41

Ok dzięki za podpowiedź, mam nadzieje że znajdę bo po wiązce do celu będzie ciężko:)

klroman
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.0

Post 23 lip 2010, o 08:28

Miałem podobny problem, ale zadziałał bezpiecznik na samym gnieździe zapalniczki.
Jest to zabezpieczenie jednorazowe - teoretycznie gniazdo do wymiany.
Po wymontowaniu gniazda, przylutowałem na kabelkach zewnętrzne gniazdo bezpiecznika, wsadziłem tam bodajże bezpiecznik 30A i wszystko hula.

mw1962
0 gwiazdek
Auto: subaru wrx

Post 24 lip 2010, o 03:46

nie wiem czy dobrze trafiłem ale spróbuje. Mam subarkę wrx '99 i taki mały ale upierdliwy problem, mam zainstalowany turbotimer i wszystko byłoby w prządku gdyby nie to ,że po wyjęciu kluczyka i zamknięciu auta pilotem drzwi są zamknięte (sprawdzałem) a w momencie wyłączenia silnika ( przez wspomniany wyżej turbotimer) drzwi automatycznie się otwierają w związku z czym muszę swoje odczekać i zamknąć po zgaszeniu silnika, niby nie problem ale czasami potrzeba szybciej zamknąć auto a tu kiszka, może ktoś coś wie i pomoże.Pozdrawiam

Gisek
0 gwiazdek

Post 30 wrz 2010, o 09:40

Problem z zapalniczką Mara jest wciąż aktualny. Bezpieczniki znalezione. To co wiem na pewno, to to, że bezpiecznik od zapalniczki działa. Skąd to wiem? Na tym samym bezpieczniku jest też podświetlenie zapalniczki oraz sterowanie lusterek. Wyczytałem, że możliwe, że zapalniczka ma dodatkowy bezpiecznik termiczny (taki jak w ekspresach do kawy) to chyba on decyduje o momencie wyłączenia zapalniczki. Prawdopodobnie spalił się stąd brak prądu w gnieździe.

Czy możecie mi powiedzieć, jak wyciągnąć z deski gniazdo zapalniczki? Mam nadzieję, że nie trzeba wyciągać dołu deski, bo trochę mnie to przeraża:) Tak przy okazji można szybko dostać się do włączników ogrzewania tylnej szyby, tylnych przeciwmgłowych? Popaliły się żaróweczki i chciałbym je wymienić. Dzięki za odpowiedź.

Gisek
0 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 07:29

Widzę, że wszyscy palą się do odpowiedzi :giggle: Może ktoś z Was jednak jest w stanie pomóc?

CMcrae555
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.5

Post 9 sty 2015, o 15:13

Choć wątek dawno nieodwiedzany to jednak postanowiłem się podzielić swoim doświadczeniem z takim samym problemem. Jeśli chcesz wyciągnąć gniazdo zapalniczki to musisz się wykazać niezłą zręcznością. Proponuję zacząć od zdemontowania boczku od strony pasażera. Boczek przykręcony jest jedną śrubką pod schowkiem oraz kilkoma zatrzaskami. Delikatnie odciągając boczek od kokpitu zatrzaski powoli będą wyskakiwać. Włóż rękę za kokpit i odepnij dwa złącza (jedno do podświetlania, drugie to zasilanie samej zapalniczki). Sprawdź miernikiem czy na przewodach masz zasilanie. Jeśli tak to najprawdopodobniej spalił się bezpiecznik termiczny (kawałek drucika). Aby wyciągnąć samą zapalniczkę musisz odkręcić nakrętkę która trzyma całą zapalniczkę aby nie wyleciała do środka. Jeśli zapewnisz sobie dobre oświetlenie na pewno zobaczysz nakrętkę przez jeden z otworów po zatrzaskach boczku. Gdybyś miał jakieś pytania służę na PW

ODPOWIEDZ