Bilstein czy Tein czy co??

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: STi 2004
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Bilstein czy Tein czy co??

Post 17 lip 2010, o 14:31

Temat parokrotnie już omawiany ale z biegiem czasu może pojawią się nowe wnioski w sprawie zawieszeń. Właśnie mam zamiar wymieniać zawias w STi 2004. Mój mechanior namawia mnie na Blisteina B6 (lub lepiej). Argumentuje to w ten sposób, że amortyzator jest w pełni rozbieralny i można wymienić każdą najmniejszą część, regenerować itd. Przekonuje mnie to.

Do tej pory jednak planowałem zakupić chwalonego przez Was Teina SS. W związku z tym pytanie: jak wygląda z serwisem Teina? Czy to jednorazówka czy można to regenerować/naprawiać? Czy jest serwis Teina w Polsce? Może jakieś inne sugestie.

Chciałbym się zmieścić w +/- 4oooPLN, buduję samochód na ulicę, weekendowo na tor, nie będę latał po szutrach i wybojach. Chociaż ulica to w zasadzie wyboje...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Re: Bilstein czy Tein czy co??

Post 17 lip 2010, o 23:56

B6 jest regenerowalne, ale czasem rachunek za regenerację potrafi zamroczyć (jak np. coś się pokrzywi).

Ale Twój problem jest z gatunku samorozwiązywalnych. B6 do STI nie ma. Czeka Cię albo dorabianie kolumn w Zerko (i bardzo wątpię, żebyś się zmieścił w czwórce, za dorobienie dwóch kolumn i dwóch amortyzatorów zapłaciłem w 2003 roku ponad 3k ze zniżką), albo PSS/PSS9 (B14/B16) za około 1000-2000E (wg katalogu Bilsteina). Z tanich to może Kayaba AGX?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 lip 2010, o 01:08

Wiem, że trzeba dorabiać, można też zrobić z niego gwint. Ceny na takie i inne usługi są najwidoczniej różne w różnych firmach. Zastanawia mnie raczej czy jest różnica w pracy między Teinem a Bilsteinem? Na którym zawieszeniu samochód będzie lepiej jeździł? Bo jeśli to zawieszenia tej samej klasy to wezmę Bilsteina ze względu na serwis. No chyba, że Tein jest wyraźnie lepszy?

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 lip 2010, o 10:37

matzerath pisze: Ceny na takie i inne usługi są najwidoczniej różne w różnych firmach.
A to w Bulandzie jest jeszcze ktoś, poza Zerkopolem, kto dorabia/serwisuje Bilsteina?

r.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 lip 2010, o 11:20

W Bulandzie? W Bydgoszczy wygląda na to, że tak. Mam wrażenie, że trafiłem na specjalistów i liczę, że tego nie spieprzą. Chociaż konkrety wrzucę na forum gdy w końcu pojeżdżę moim samochodem aby nie chwalić na wyrost (mam nadzieję, że za 3 tyg).
Mój kolega kupił z tej samej firmy, która buduje mi Subaru miesiąc temu renault 19, które latało w mistrzostwach Polski. Też z bilsteinem montowanym i serwisowany przez tą firmę. Zawieszenie dostawało mocno w dupę sądząc po zdjęciach renówy na hopach a mimo to jest w świetnym stanie.
Wracając do meritum to czy ktoś ma doświadczenia Z Bilsteinem i Teinem żeby móc powiedzieć kup to bo jest lepsze??

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 lip 2010, o 15:16

No skoro tak mówisz, to dobrze wiedzieć, że monopolu na całą Bulandę nie ma Zerko. Bo Zerko, niestety, ceni się.

r.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 19 lip 2010, o 13:52

no tak problem faktycznie sam się rozwiązał. B6 wychodzi 1600 za sztukę więc kupuję Teina.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 19 lip 2010, o 15:04

A tak gwoli formalności czy ktokolwiek ma lub miał styczność z K - sportem ????

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 lip 2010, o 16:05

matzerath pisze:A tak gwoli formalności czy ktokolwiek ma lub miał styczność z K - sportem ????
Ja osobiście nie, ale parę znających się na rzeczy jeździło i mówili, że kompletnie nie nadaje się na nasze wyboiste drogi, stanowczo za twardy.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lip 2010, o 17:53

matzerath pisze:no tak problem faktycznie sam się rozwiązał. B6 wychodzi 1600 za sztukę więc kupuję Teina.
Jak w Zerkopolu. A może ta firma w Bygdoszczy to tylko przedłużacz do Zerko? Coś jak Biernacki w Warszawie, który bilsteinowe sprawy też robi na Uczniowskiej?

r.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 19 lip 2010, o 18:14

możliwe, Dzisiaj z nimi gadałem na ten temat to mówili, że nie, że oni sami. Nie sprawdzę jednak tego ponieważ Bilstein wychodzi za drogo i kupuję Teina. Widzę, że temat Cię zainteresował. Myślę, że mógłbym zaskoczyć Cię cenami wielu usług i jednocześnie ich fachowością ale... jeszcze samochodu ostatecznie nie odebrałem a nie chcę chwalić dnia przed zachodem. Na razie wnioski wyciągam na podstawie rozmowy ,postępów w pracy, systematyczności robót i obsługą upierdliwego klienta. Aktualnie mój samochód wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na dzień dzisiejszy firma z Bydy kończy mi zmianę uszczelek pod głowicą i szpilek, jakieśtam trytytki w skrzyni biegów, REMAP (i to Uteca, którego nikt w Polsce poza Maptekiem nie chciał dotykać) no i zawias i masę wężyków z ciśnieniami, podciśnieniami, flokowanie, półklatka, montaż nowych kubłów , itd.. Czyli w sumie wszystko... Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Wodowanie ma być za 2 tygodnie.
:roll:

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 lip 2010, o 15:35

Czy ktoś zna może firmę AVO?? http://www.avouk.com/index.htm

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 23 lip 2010, o 15:38

Azrael miał chyba ichni zawias w Kosłotrze.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 lip 2010, o 23:17

i co? Chwelił?

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2010, o 13:10

To gdzie najlepiej kupić komplet Teina SS? Ktoś z forumowiczów to sprzedaje?? Na Allegro najtańsze jest TG Auto ale nie odbierają telefonu. Jeśli jest tu jakiś diler to proszę o kontakt bo chcę już kupić.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sie 2010, o 15:40

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2010, o 15:42

dzięki już zamówiłem w JDL. Polecili ich na kropce. Dostałem śliczny rabat :giggle:

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2010, o 16:09

OO a co to za przeceniony monoflex w 4turbo?? Orientuje się ktoś czy warto to kupić???
http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8224 ... 5x100.html

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 sie 2010, o 16:17

Zdaje się, że to jest strasznie twarde i nie nadaje się na drogi, przynajmniej takie jak u nas.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2010, o 16:25

noo właśnie doczytałem, że twardsze od SS. Ostatecznie biorę SS w takim razie.

ODPOWIEDZ