Klimatyzacja BUG WRX

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
tomek_k
1 gwiazdka
Auto: WRX '02
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Klimatyzacja BUG WRX

Post 17 sie 2010, o 11:42

Witam,

Zastanawiam się nad tym autkiem:
http://otomoto.pl/subaru-impreza-wrx-C14336014.html

Podobno klima po 2-3 dniach od nabicia przestaje chłodzić.
Dzwoniłem do speca od klimy i powiedział, że jeżeli nie było dzwona, to najpewniej jest nieszczelność na chłodnicy (a może powiedział "parownik", to to samo?).
Ponoć po kilku latach taka nieszczelność może się pojawić.
Za samą robociznę/odgrzybienie/napełnienie nie płaci się dużo.
Wystraszył mnie jednak, bo powiedział, że może być duży problem (koszt) załatwienia potrzebnej części do Imprezki.

Co Wy na to? Często zdarza się rozszczelnienie bez dzwona? Ile trzeba zapłacić za chłodnicę/parownik?
Jakieś pomysły?
Muszę wiedzieć orientacyjnie ile trzeba będzie włożyć dodatkowo $.

Pozdrawiam,
Tomek

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Klimatyzacja BUG WRX

Post 17 sie 2010, o 11:46

Znacznie częściej to jest stary o-ring. Chłodnica - nie wiem czemu miałby być problem, zamawia się i przychodzi.

SwiftSerwis
0 gwiazdek

Post 18 sie 2010, o 11:43

tomek_k pisze: Dzwoniłem do speca od klimy i powiedział, że jeżeli nie było dzwona, to najpewniej jest nieszczelność na chłodnicy (a może powiedział "parownik", to to samo?).
Chłodnica (skraplacz), a parownik to nie to samo. Parownik mieszka pod deską i to przez niego układ oddaje chłód.
U nas przez 15 lat pracy z klimatyzacjami nie trafiło się Subaru z padnietym parownikiem. Obstawiałbym nieszczelność gdzieś na przewodach, albo na skraplaczu.
tomek_k pisze: Ile trzeba zapłacić za chłodnicę
Na allegro masz zamienniki Polcaru od ~450, tylko nie jestem pewien czy do bug'a będą pasować, bo Polcar (w przeciwieństwie do Nissensa) ma różne wersje chłodnic do poszczególnych podmodeli Imprezy II.
Obrazek

tomek_k
1 gwiazdka
Auto: WRX '02

Post 19 sie 2010, o 08:34

Dzięki za info!

ODPOWIEDZ