Forek 2.0/158KM AT vs MT ?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- eror
- 2 gwiazdki
- Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Forek 2.0/158KM AT vs MT ?
Witam.
Co prawda znalazlem podobny watek ale rozmyl sie troche, wiec sprobuje z nowym.
Zdecydowalem sie na zakup Forestera 2.0/ 158KM ze skrzynia automatyczna. Dlaczego taki wlasnie?
Moc silnika mi wystarczy, dynamika z automatem tez. Po jezdzie testowej 125KM + AT wiem ze 158KM bedzie O.K. Bez turbo mniej klopotow z silnikiem i mniejsze spalanie.
Od jesieni do wiosny trudny dojazd do domu, gdyby nie sasiad z hardcorowym Defenderem to wielokrotnie nie dojechal bym do domu.
Myslalem, ze z synem pojedziemy w jakies gorki, po szutrach, moze kiepskich szutrach. Poza tym mam problemy z kolanami
i mialem nadzieje na odpoczynek dla nich. A tu czytam, ze podobno Forek z AT ma w zasadzie naped na przod z wiskoza dla zalaczania tylu, ze jego terenowosc jest znikoma.
A ja juz szukalem dobrych opon A/T.
Help !
EROR Jakub
Co prawda znalazlem podobny watek ale rozmyl sie troche, wiec sprobuje z nowym.
Zdecydowalem sie na zakup Forestera 2.0/ 158KM ze skrzynia automatyczna. Dlaczego taki wlasnie?
Moc silnika mi wystarczy, dynamika z automatem tez. Po jezdzie testowej 125KM + AT wiem ze 158KM bedzie O.K. Bez turbo mniej klopotow z silnikiem i mniejsze spalanie.
Od jesieni do wiosny trudny dojazd do domu, gdyby nie sasiad z hardcorowym Defenderem to wielokrotnie nie dojechal bym do domu.
Myslalem, ze z synem pojedziemy w jakies gorki, po szutrach, moze kiepskich szutrach. Poza tym mam problemy z kolanami
i mialem nadzieje na odpoczynek dla nich. A tu czytam, ze podobno Forek z AT ma w zasadzie naped na przod z wiskoza dla zalaczania tylu, ze jego terenowosc jest znikoma.
A ja juz szukalem dobrych opon A/T.
Help !
EROR Jakub
Re: Forek 2.0/158KM AT vs MT ?
Forek z A/T (4EAT) nie ma wiskozy (w odróżnieniu od M/T) nie ma też centralnego dyferencjału, więc nie ma mowy o równym rozkładzie momentu na osiach, zamiast dyfra ma sprzęgło wielopłytkowe (cokolwiek by to nie było), które w zależności od potrzeb przenosi jakiś tam moment na tył i moim zdaniem daje radę. Na pewno nie jest to napęd na przód z dopinaną tylną osią. Tył zawsze dostaje jakiś moment (w zależności od biegu, pozycji przyspiesznika :P, skrętu kół).eror pisze: A tu czytam, ze podobno Forek z AT ma w zasadzie naped na przod z wiskoza dla zalaczania tylu, ze jego terenowosc jest znikoma.
Moim zdaniem nie masz się czym martwić, tylko kup dobre opony.
- eror
- 2 gwiazdki
Forek z A/T (4EAT)..... ma sprzęgło wielopłytkowe
Czyli cos takiego jak Nissan X-Trail z przełącznikiem napędu ustawionym na "4x4 auto". A ja zrezygnowałem z Nissana właśnie dlatego, że tam nie da się jechać
z dużą (normalną) prędkością z pełnym 4x4 :-P
Czyli cos takiego jak Nissan X-Trail z przełącznikiem napędu ustawionym na "4x4 auto". A ja zrezygnowałem z Nissana właśnie dlatego, że tam nie da się jechać
Tutaj oczywiście też nie. Przy jeździe po okręgu, albo przy większych prędkościach moment na tyle będzie pewnie dużo mniejszy niż podczas jazdy na 1./2. biegu. Chyba nigdzie nie ma rozpiski na ten temat, ale logika wskazywałaby właśnie na takie zachowanie napędu.eror pisze: A ja zrezygnowałem z Nissana właśnie dlatego, że tam nie da się jechać
W każdym razie nie przejmuj się za bardzo. Przy dobrych oponach powinieneś mieć sporo zabawy zimą.

- eror
- 2 gwiazdki
Więc trakcja będzie lepsza (powinna być) niż w X-Trailu a już na pewno niż z zwykłym FWD.
Czyli ... dobrze robię prawda ? Powiedz, że dobrze , no powiedz
Czyli ... dobrze robię prawda ? Powiedz, że dobrze , no powiedz

kup WRXa od razu, mówię ci! 
a tak na poważnie, to forester powinien aż nadto wystarczyć na utrudniony dojazd do domu, na szutrze też będzie miło
mam właśnie takiego jak piszesz - AT, 2.0 benzyna - jak nie chcesz nim szybko jeździć to będziesz zadowolony

a tak na poważnie, to forester powinien aż nadto wystarczyć na utrudniony dojazd do domu, na szutrze też będzie miło
mam właśnie takiego jak piszesz - AT, 2.0 benzyna - jak nie chcesz nim szybko jeździć to będziesz zadowolony
Kup Defa... 
Poważnie. Jeżeli to górki, to on będzie lepszy. Forek będzie mielił i na tym sie skończy.
Mam na mysli tegoroczna zimę, gdzie 2 x się odkopywalem ze śniegu.
Ale może to wina starszych zimówek była...

Poważnie. Jeżeli to górki, to on będzie lepszy. Forek będzie mielił i na tym sie skończy.
Ale może to wina starszych zimówek była...
Dolce far niente 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A ile zim Defem przejeździłeś?FUX pisze:Kup Defa...

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
158 KM miał Forek MY'06, a więc w poprzedniej "budzie"j33mbo pisze:

jarmaj, buda z Al, to pewnie więcej, niz na ocynku... 

Dolce far niente 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Aha, czyli do tej pory ani jednej.FUX pisze:jarmaj, buda z Al, to pewnie więcej, niz na ocynku...

- eror
- 2 gwiazdki
Podbudowany się czuję
Dzięki
Myślę o zakupie poprzedniej budy czyli do 2008. Te nowe są za ładne
Ja nie mieszkam w górach. Okolice Poznania to raczej po plaskatym. Do domu mam jakieś
2 km polną drogą i ostatnie 100m ze wzniosem 1,5m. Ot co.
Dzięki za rady, szukam bryki.

Myślę o zakupie poprzedniej budy czyli do 2008. Te nowe są za ładne

Ja nie mieszkam w górach. Okolice Poznania to raczej po plaskatym. Do domu mam jakieś
2 km polną drogą i ostatnie 100m ze wzniosem 1,5m. Ot co.
Dzięki za rady, szukam bryki.