schort schift wrx 02
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
schort schift wrx 02
Witam i mam pytanie ponieważ chciałbym założyć w moim wrx schort schifta i niewiem z jakiej firmy najlepiej wybrać, czy są jakieś różnice i czy niema minusów(np.ciężej wrzuca się biegi)
z góry dzięki !!!
z góry dzięki !!!
Re: schort schift wrx 02
witam jak to poco skrucić trochę przełożenia i czas reakcji leprzy, szczególnie zimą na kretych odcinkach tam gdzie jest dużo mieszania skrzynią
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
tarywrx, short shifter nie skraca przełożeń to raz. Jak chcesz poprawić czas reakcji to popracuj nad lewą nogą. Moim zdaniem to ona decyduje o tym jak długo masz rozpięty napęd. Co do jazdy zimą po krętych odcinkach się nie wypowiem bo tylko 2 albo 3 razy byłem na Szwarcwaldzie ale jakoś nie mogę sobie przypomnieć, żeby któryś ze Szwarcwaldowych wymiataczy narzekał na brak short shiftera. Zapewne wszyscy go już mają
P.S. Zamiast SS do WRX lepiej zainstalować spell checker do firefoxa

P.S. Zamiast SS do WRX lepiej zainstalować spell checker do firefoxa

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru, ja mam reduktor więc przełożenia mi trochę skraca

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
To prawie to samoburat pisze: Chloru, ja mam reduktor więc przełożenia mi trochę skraca![]()
![]()

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
burat, to jak jeszcze sobie zamontujesz SS to już w ogóle będziesz miał strasznie krótko 

Chloru, i jakim wtedym bentem chrtkorem ,nie 

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- Chloru
- 6 gwiazdek
Tylko pod warunkiem, że na sfojom krutkoźdź dostaniesz śtiery sertyfikaty. 

- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
- Polubił: 0
short shiftertarywrx pisze: schort schifta
Minusy są takie, że obiło mi się o uszy, że zabija to synchronizatory. Argument o tyle sensowy, że faktycznie lewarek krócej podróżuje od biegu do biegu i mają one mniej czasu na wykonanie roboty.
Nie jeździłem z takim sprzętem, więc nie powiem czy to coś daje ale szczerze wydaje mi się, że niewiele to pomoże i i tak trzeba będzie mieszać dużo.

- Chloru
- 6 gwiazdek
Arti, taki wynalazek na 100% szybciej zabija synchronizatory. Jak dla mnie to i tak czas w jakim zmienisz bieg w cywilbym aucie jest bardziej uzależniony od tego jak dobrze potrafisz zsynchronizowac kopnięcie w sprzęgło ze zmianą biegu.
Chloru z tym może być problem
Arti, musisz się w Zimę moim wynalazkiem karnąć co by mi certyfikat wystawić na ten reduktor 

- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
- Polubił: 0
burat, chętnie sprawdzę jak to jest na reduktorze. U mnie czasami jest za wysoko na jedynkę a za nisko na 2 i tak w sumie nie wiadomo czym atakować nawrót.
Chloru, no więc trzeba odradzić tarywrx ten gadżet.
Chloru, no więc trzeba odradzić tarywrx ten gadżet.

tarywrx, short shifter B&M w mojej Imprezie sprawuje się całkiem nieźle. Pamiętaj jednak że przy okazji montażu short shiftera powinno się wymienić elementy gumowe na poliuretanowe aby skasować luzy w układzie i zwiększyć precyzję wybierania biegów. Chodzi o elementy zaznaczone na niebiesko:

oraz o łącznik nr 14 na schemacie powyżej:

IMHO synchronizatory zabije znacznie szybciej brak międzygazu przy redukcji, niż obecność short shiftera.
I NA RANY KOTA, ZAINSTALUJ SOBIE TĘ KOREKTĘ PISOWNI W PRZEGLĄDARCE BO CZYTAĆ SIĘ NIE DA TWOJEGO BEŁKOTU

oraz o łącznik nr 14 na schemacie powyżej:

IMHO synchronizatory zabije znacznie szybciej brak międzygazu przy redukcji, niż obecność short shiftera.
I NA RANY KOTA, ZAINSTALUJ SOBIE TĘ KOREKTĘ PISOWNI W PRZEGLĄDARCE BO CZYTAĆ SIĘ NIE DA TWOJEGO BEŁKOTU
- Chloru
- 6 gwiazdek
Bergen, ale SS służy także do szybszej zmiany biegów w górę. 

Chloru, chodzi mi o nie stosowanie międzygazu przy redukcji ogólnie, nie tylko gdy ma się zainstalowany short shifter.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Bergen, od kiedy sie naumiałem H&T praktycznie zawsze stosuje 

A może chodzi o schrot shiftera, czyli osobę często zmieniającą samochody ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
najsensowniejszym modem WRXa w góry na śnieg, bez zostawiania furmanki kasy jest:
1. dobra zimówka
2. mała kierownica
Jakiegoś strasznego mieszania lewarkiem nie pamiętam.
1. dobra zimówka
2. mała kierownica
Jakiegoś strasznego mieszania lewarkiem nie pamiętam.