Witam ponownie.
Problem dotyczy Subaru Imprezy 1.8
Nie wiedzieć czemu zostawiłem dziś w nocy na podwórku chyba cały olej z przedniego dyfra. Wczoraj wieczorem zrobiłem trase ok 40km i autko odstawiłem, dziś rano już plama była :(
Auto na lawecie pojedzie na kanał i tam sprawdzę co się dokładnie stało, ale wstępnie chce się was spytać CO MOGŁO SIĘ STAĆ? Jakaś uszczelka/uszczelniacz?
Spory wyciek oleju - Most przedni
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Spory wyciek oleju - Most przedni
może to nie twój olej?może to nie olej z dyfra tylko z silnika,możliwe że bagnet wyrzuciło ze skrzyni,może uszczelniacz na którymś z przegubów,najlepiej na kanał wszystko umyć i wtedy na pewno się zobaczy
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
- Travis
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza GC 1.8
Mój olej bo na moim podwórku, pod moim samochodem, i bagnet pokazuje że nie ma oleju. Z resztą przez noc naprawde sporo go wyleciało, kto wie czy nie cały. W sumie można już o kałuży oleju mówić, nie o plamie...
Z silnika na pewno nie, to olej z dyfra. Tylko teraz pytanie co się stało :(
Z silnika na pewno nie, to olej z dyfra. Tylko teraz pytanie co się stało :(
Brak oleju w przednim dyfrze = brak oleju w skrzyni. Jak rozumiem wyciek miałeś na wysokości przedniego dyfra. Sprawdź uszczelnienie korka spustowego i uszczelniacze półosi ale nie sadzę żeby w czasie postoju tędy wyleciał olej.
- Travis
- 0 gwiazdek
Zapewne wyciek już miał miejsce zanim odstawiłem auto. Trasa była krótka więc pewnie po drodze już zaczął uciekać olej i na podwórku po odstawieniu auta leciał sobie dalej...
Takie pytanie. Auto z napędem na 4 koła i w takim wypadku (Gdy nie ma oleju) można holować?
Takie pytanie. Auto z napędem na 4 koła i w takim wypadku (Gdy nie ma oleju) można holować?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Czy ośka, czy 4x4, nie ma znaczenia, nie powinno się holować bez oleju w przekładni. Przecież cały czas się ona kręci.
Oczywiście że jeżeli to ma być jakiś mały dystans, to nie powinno się nic stać. Ale holowania z suchą przekładnią na dystansie liczonym w km już bym nie polecał.
Oczywiście że jeżeli to ma być jakiś mały dystans, to nie powinno się nic stać. Ale holowania z suchą przekładnią na dystansie liczonym w km już bym nie polecał.
- Soltys
- 3 gwiazdki
- Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek
Ja też stawiam na uszczelniacze półosi, ostatnio miałem to samo. Zobacz jak szybko ucieka, może wlej oleju i zdążysz dojechać / doholować do warsztatu.
- Travis
- 0 gwiazdek
No auto by bylo zaholowane na kanał oddalony od mojego domu o... moze 1km ?
Słyszałem kiedyś że auta z napędem na 4 koła nie wolno holować
Jaka jest cena uszczelniaczy?
Słyszałem kiedyś że auta z napędem na 4 koła nie wolno holować

Jaka jest cena uszczelniaczy?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
1 km bym holował. Nawet po wycieku zawsze coś tam zostało, jakieś smarowanie będzie, więc powoli i będzie OK.
Może chodziło, że 4x4 nie wolno holować na tzw motylu? To racja, ale na sznurku nie ma żadnych przeciwwskazań.
Może chodziło, że 4x4 nie wolno holować na tzw motylu? To racja, ale na sznurku nie ma żadnych przeciwwskazań.
Oryginalne w serwisie kosztowały mnie po 18 pln za szt. Na tym obrazku poniżej nr 18 i 19 PN: 806730041 i 806730042

I jeszcze jeden temat. Jeżeli będziesz je wymieniał z zewnątrz skrzyni to zwróć uwagę na pierścienie łożyska. Muszą wrócić dokładnie na o samo miejsce. Najlepiej chyba zmierzyć ilość obrotów przy wykręcaniu, ale może są jakieś inne patenty.

I jeszcze jeden temat. Jeżeli będziesz je wymieniał z zewnątrz skrzyni to zwróć uwagę na pierścienie łożyska. Muszą wrócić dokładnie na o samo miejsce. Najlepiej chyba zmierzyć ilość obrotów przy wykręcaniu, ale może są jakieś inne patenty.