Podświetlanie wyłączników.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Podświetlanie wyłączników.
Witam wszystkich, i proszę o poradę. Mój Outback z 2002 roku wersja US, ma poprzepalane żarówki podświetlające klawisze.
Zdemontowałem klawisze do włączania podgrzewania przednich foteli, i szukam potrzebnych żarówek. Może ktoś podpowie mi, gdzie można kupić takie małe ustrojstwa?
Zdemontowałem klawisze do włączania podgrzewania przednich foteli, i szukam potrzebnych żarówek. Może ktoś podpowie mi, gdzie można kupić takie małe ustrojstwa?
Re: Podświetlanie wyłączników.
Salon za kosmiczne pieniądze. Cos kolo kilkunastu pln/szt.
Dolce far niente 

Dzięki za informację. Kupiłem w sklepie motoryzacyjnym po 1 zł za żarówkę. Wymiana to trochę jak haftowanie, bo trzeba te nóżki przewlec przez kilka dziurek, na szczęście się udało, i teraz wszystkie lampki działają.
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Padło mi część podświetlenia zegarów, tuż pod prędkościomierzem i nie widzę w nocy ile jadę ;)
1. Czy kompletny laik jest w stanie zmienić żarówki/diody podświetlające zegary?
2. Czy warto od razu wymienić wszystkie czy tylko te przepalone?
1. Czy kompletny laik jest w stanie zmienić żarówki/diody podświetlające zegary?
2. Czy warto od razu wymienić wszystkie czy tylko te przepalone?
freediver,
1. jest w stanie, o ile ma cierpliwość
2. wszystkie, skoro już i tak będziesz miał wszystko rozkręcone
1. jest w stanie, o ile ma cierpliwość
2. wszystkie, skoro już i tak będziesz miał wszystko rozkręcone
- freediver
- 4 gwiazdki
Raczej z cierpliwością mam na bakier i wolał bym nie połamać mocowań obudowy.
Więc kolejne pytanie. Zrobi to każdy warsztat czy bezpieczniej udać się do tych co opiekują się SUBARU? I jak z tymi diodami, można kupić np. w NORAUTO czy tylko w firmach serwisujących SUBARU?
Więc kolejne pytanie. Zrobi to każdy warsztat czy bezpieczniej udać się do tych co opiekują się SUBARU? I jak z tymi diodami, można kupić np. w NORAUTO czy tylko w firmach serwisujących SUBARU?
Wskaźniki podświetlane są przez żarówki, nie ma tam żadnych diód. W Norauto, sklepach motoryzacyjnych czy z częściami elektronicznymi powinieneś znaleźć bez trudu.
Najbezpieczniej nie zlecać tego warsztatowi tylko zrobić samemu.
Najbezpieczniej nie zlecać tego warsztatowi tylko zrobić samemu.
- freediver
- 4 gwiazdki
Dzięki Bergen. Jak bym wiedział jak się do tego zabrać to pewnie bym spróbował 

Z tego co pamiętam, żeby się dobrać do zegarów trzeba odkręcić ~4 wkręty, zdjąć ramkę wokół zegarów (pewnie trzeba będzie odłączyć jakieś elektryczne wtyczki, naciskając plastikowe pindolki po bokach), potem okręcić wkręty mocujące zegary i wyjąć je ręką, odłączając od nich też z dwie wtyczki z kablami. Żaróweczki siedzą w odkręcanych oprawkach w płytce z tyłu zegarów.
Skręcając do kupy trzeba tylko pamiętać, żeby nie dokręcać mocno wkrętów, bo plastiki popękają.
Skręcając do kupy trzeba tylko pamiętać, żeby nie dokręcać mocno wkrętów, bo plastiki popękają.
- freediver
- 4 gwiazdki
Dzięki. Wczoraj już zlokalizowałem te wkręty. Spróbuję to ogarnąć w sobotę.
To prawie tak jak jafreediver pisze:
Padło mi część podświetlenia zegarów, tuż pod prędkościomierzem i nie widzę w nocy ile jadę ;)

Ja mam takie zjawisko: w czasie ostatnich mrozów w forku przestała się świecić tarcza prędkościomierza od 140 wzwyż,( więc w zasadzie bezpiecznie jest i ciśnienie nie skacze

Natomiast tarczy obrotomierza nie widać do 3 tysi a wskazówka świeci się cały czas.
Co robić Droga Redakcjo?
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Najpierw delikatnie postukać, czasami pomagaDido pisze: Co robić Droga Redakcjo?

A jeśli nie, to niestety trzeba rozebrać i wymienić żarówki...