klocki hamulcowe do GTka ? jakie ?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
klocki hamulcowe do GTka ? jakie ?
Witam!
Smieje się do mnie od kilku dni kontrolka od spowalniaczy :) czyli auto zjadło klocki . Mam pytanie jakie klocki doradzacie do Gtka ? Auto seria jeżdzi po mieście typowy cywil żadnego sportu . To Gtek 97 czyli ten mniejszy hamulec , poprzednia wymiana całkiem niedawno , kupiłem
zestaw Brembo gładkie tarcze i normalne klocki , generalnie jakoś to działa 0 bicia tylko jakoś tak szału niema :) znaczy jak się ze 2-3 hamowania z ''przepisowych'' 50km/h trafią to coraz cięzej to idzie . Tarcze są Ok , skończyły się klocki więc może przy wymianie
coś poprawie - jak poradzićie
Dzięki z ewentualne porady !
PS - nie chce zmieniać zacisków na duże, mam 8 kół aluminiowych na zime 15',a i opona 15 na zime kosztuje nic :)
Smieje się do mnie od kilku dni kontrolka od spowalniaczy :) czyli auto zjadło klocki . Mam pytanie jakie klocki doradzacie do Gtka ? Auto seria jeżdzi po mieście typowy cywil żadnego sportu . To Gtek 97 czyli ten mniejszy hamulec , poprzednia wymiana całkiem niedawno , kupiłem
zestaw Brembo gładkie tarcze i normalne klocki , generalnie jakoś to działa 0 bicia tylko jakoś tak szału niema :) znaczy jak się ze 2-3 hamowania z ''przepisowych'' 50km/h trafią to coraz cięzej to idzie . Tarcze są Ok , skończyły się klocki więc może przy wymianie
coś poprawie - jak poradzićie
Dzięki z ewentualne porady !
PS - nie chce zmieniać zacisków na duże, mam 8 kół aluminiowych na zime 15',a i opona 15 na zime kosztuje nic :)
Re: klocki hamulcowe do GTka ? jakie ?
Żeby to jakkolwiek zaczeło hamować to Carbone Lorraine RC5+ (nie mylić z wyczynowymi RC6 i innymi mieszankami).
Hawk Performance HPS do codziennej normalnej jazdy , bardzo fajny klocek do cywilnego auta semi-metaliczna mieszanka z domieszką carbonu daje mu trochę sportowej charakterystyki . Popytaj na forum sporo ludzi jeżdzi na HPS.
Racing Parts Distributing
Rally Armor,Hawk Performance,Exedy,ACT,ARP,Cometic,Kelford,Mahle,Borla,Invidia..
http://www.topendpower.pl/
Rally Armor,Hawk Performance,Exedy,ACT,ARP,Cometic,Kelford,Mahle,Borla,Invidia..
http://www.topendpower.pl/
Podłączę się pod temat, z pytaniem jakie tarcze i klocki do GT99?
Całość mam do wymiany. Nie upalam - głównie cywilna jazda, czasem dynamiczna ale bez brawury
.
Chcę zestaw, który nada się do raczej przeciętnej jazdy i czasem do zabawy na mokrym i białym.
Co proponujecie?
Myślałem o tarczach brembo i CL lub DS2500.
Całość mam do wymiany. Nie upalam - głównie cywilna jazda, czasem dynamiczna ale bez brawury

Chcę zestaw, który nada się do raczej przeciętnej jazdy i czasem do zabawy na mokrym i białym.
Co proponujecie?
Myślałem o tarczach brembo i CL lub DS2500.
Arek M, moim zdaniem spokojnie wystarczy, choć są tu tacy, którzy się ze mną nie zgodzą.
Ew. możesz spróbować Hawk HP+ z tarczami DBA.
Ew. możesz spróbować Hawk HP+ z tarczami DBA.
czarne jest piękne...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
vibowit, ja się zgodzę, a nawet powiem, że w Wiśni (WRX) przeżyłem na Ferodo Performance + tarcze OEM (na wykończeniu) + tarcze EBC (zwykły pasztet) przez dwa lata. W Żabie (GT) miałem jakieś tarcze, do których założyłem jakieś klocki za OIDP 130pln. I też przeżyłem. Nie przypominam sobie, żebym nie zahamował w normalnych warunkach, ewentualnie miałem problem z przegrzaniem hamulców przy zabawach autem. 

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
vibowit pisze: Ew. możesz spróbować Hawk HP+ z tarczami DBA.
Wg mnie absolutnie najlepszy zestaw (oczywiście, w tym przedziale cenowym). Jeżdziłem wcześniej na tym zestawie, obecnie CL RC5+ wraz z tarczami DBA i ....pierwszy zestaw był lepszy, czytaj : skuteczniejszy i trwalszy.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- kuzi4
- 4 gwiazdki
- Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00
Ja mam Zimmermann + DS Performance - Tak doradził mi Lechu "Ferodo" i jest dobrze. Dodam, że mam na myśli codzienną eksplatację z odrobinką szaleństwa. Hebelek czterotłoczkowy z GT'99.
Dziękuję za wszystkie porady i sugestie. Zapewne pójdę tą drogą (tarcze Brembo, EBC albo Zimmerman i do tego jeden z cytowanych klocy).
Pytanie: dlaczego o zwykłym brembo do GT99 nie mówi się w ogóle - ani źle, ani dobrze, czyli tak samo jak o OEM?
Czy coś jest nie tak z tymi tarczami? Ceny pasztetowe - czy odzwierciedlają jakość? Czy też może chodzi o to, że to "żadna marka" jeśli nie jest to high-endowe brembo w zestawie do STI za pierdylion zyla?
Jak wspomniałem, potrzebuję regularnego, porządnego hamulunku, ale nie do stawania dębą z 200 km, bo nie po to mi Impreza.
I stąd pytanie, czy szacowna włoska marka to sensowna alternatywa w porównaniu z innymi opcjami.
I jeszcze jedno: co na tył?
Pytanie: dlaczego o zwykłym brembo do GT99 nie mówi się w ogóle - ani źle, ani dobrze, czyli tak samo jak o OEM?
Czy coś jest nie tak z tymi tarczami? Ceny pasztetowe - czy odzwierciedlają jakość? Czy też może chodzi o to, że to "żadna marka" jeśli nie jest to high-endowe brembo w zestawie do STI za pierdylion zyla?

Jak wspomniałem, potrzebuję regularnego, porządnego hamulunku, ale nie do stawania dębą z 200 km, bo nie po to mi Impreza.
I stąd pytanie, czy szacowna włoska marka to sensowna alternatywa w porównaniu z innymi opcjami.
I jeszcze jedno: co na tył?
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Arek M pisze: Pytanie: dlaczego o zwykłym brembo do GT99 nie mówi się w ogóle - ani źle, ani dobrze, czyli tak samo jak o OEM?
Czy coś jest nie tak z tymi tarczami? Ceny pasztetowe - czy odzwierciedlają jakość? Czy też może chodzi o to, że to "żadna marka" jeśli nie jest to high-endowe brembo w zestawie do STI za pierdylion zyla?![]()
Nie, to nie o to chodzi. Tańsze tarcze są bardziej podatne na krzywienie przy nagłych zmianach temperatury pracy (przykładowo, wjeżdzasz po hamowaniu w kałużę wody), mają niższe współczynniki tarcia (gorzej hamują), mają mniejszą pojemność cieplną (szybciej się przegrzewają). Możesz mi wierzyć, że wszyscy byliby bardzo szczęśliwi, gdyby mogli kupić najlepsze tarcze w cenie najgorszych.
Tarcze EBC, Zimmermana, zwykłe (nie hartowane) Brembo nie są złe ale przy założeniu ich użytkowania wyłącznie w jeżdzie tzw. codziennej, bez szaleństw.
O skuteczności hamowania nie decyduje wyłącznie tarcza, do tarczy trzeba dobrać odpowiedni klocek oraz odpowiedni płyn hamulcowy.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Grzesiek_67 pisze: Tarcze EBC, Zimmermana, zwykłe (nie hartowane) Brembo nie są złe ale przy założeniu ich użytkowania wyłącznie w jeżdzie tzw. codziennej, bez szaleństw.
O skuteczności hamowania nie decyduje wyłącznie tarcza, do tarczy trzeba dobrać odpowiedni klocek oraz odpowiedni płyn hamulcowy.
Ja, Grzegorzu używałem właśnie tej taniej tarczy Brembo w G-Teku z klockiem DS2500, i jak wiesz nie używałem tego zestawu tylko do jazdy po bułki (bo i po co..?

I jakoś tak przypadkowo

Gładkie tarcze Brembo do GTMY99-/WRX + DS2500 , oraz tarcza Brembo do GT starszych + Ferodo DS 2500
Szczegóły jakby co to na PW
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Bryku,
Tomaszu (
) , ależ ja Ci wierzę, jak nie przymierzając zbyt długo Zawiszy, dajmy na to
Może się następnym razem skuszę (skoro pasztet cena) ale na razie pozostanę przy swoich skromnych DBA 4000, które to uważam za tarcze po prostu rewelacyjne. Czy to w komplecie z Hawk HP + (sam mówiłeś, że hamuje zestaw rewelacyjnie), czy z CL RC5+. DS2500 nie ujeżdzałem, bo za bidny jestem
Zresztą, niedługo u Was będę, najpierw z dupowozikiem małżonki a potem ze swoim Rydwanem Śmierci, przepraszam Śmiechu
Pozdrawiam
Grzegorz
Tomaszu (

Zresztą, niedługo u Was będę, najpierw z dupowozikiem małżonki a potem ze swoim Rydwanem Śmierci, przepraszam Śmiechu

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Bryku,
Dzwonię do was bezpośrednio.
Grzesiu, napisałbyś cóś na PW na temat swojego hamulunku dla poglądu?
Dzięki.
Dzwonię do was bezpośrednio.
Grzesiu, napisałbyś cóś na PW na temat swojego hamulunku dla poglądu?
Dzięki.
Grzesiek_67 pisze: ale na razie pozostanę przy swoich skromnych DBA 4000,
Tak, tak Grzegorzu

Ale bądź uprzejmy zauważyć , że te tarcze kosztują tyle co cały mój zestaw z montażem

Pozdro
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Bryku pisze: Ale bądź uprzejmy zauważyć , że te tarcze kosztują tyle co cały mój zestaw z montażem
Ding-dag, ding-dang - to ja w niego (w ten zestaw wchodzę). Serio, przy wymianie tak zrobimy.
Arek M,
Arek, nic specjalnego - na zacisku WRX (dzięki Barbutka, raz jeszcze

Kompletny zestaw (tj. tarcze DBA4000+ Hawk HP+) na przód, kupiłem od kiepucziego za bodjaże ok. 1300 PLN, to było w tzw. promocji.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Może ma 1,5 roku, pytanie kiedy założyłeśGrzesiek_67 pisze:Tarcza ma już blisko 1,5 roku a miewa się bardzo dobrze

Niestety przy tym hamulcu każda bez wyjątku tarcza natychmiast robi się krzywa i bije jak wściekła, a potem zaraz pęka. Da się z tym żyć, ale trwałe nic tu nie będzie.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
jarmaj pisze: Niestety przy tym hamulcu każda bez wyjątku tarcza natychmiast robi się krzywa i bije jak wściekła, a potem zaraz pęka. Da się z tym żyć, ale trwałe nic tu nie będzie.
Jarek, no daj spokój - wg tego schematu, każda tarcza w zacisku WRX byłaby na dwa tygodnie. Z całą pewnością nie zapierdzielam tak, jak Ty a w konsekwencji i nie depczę po heblu równie dramatycznie

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Dokładnie to chcę powiedzieć.Grzesiek_67 pisze:wg tego schematu, każda tarcza w zacisku WRX byłaby na dwa tygodnie.

No może nie 2 tygodnie, ale tam nic nie ma prawa się na dłużej sprawdzić przy szybszej jeździe (potrafiły pęknąć na pół przy jednym przejeździe Jodłownika). Mój wniosek z tego był taki, że do tego hamulca kupowałem co popadnie, bo i tak raz dwa się rozlatywało. Więc nie warto było płacić za coś ekstra.
A co do tarcz DBA, to mam je dopiero teraz, więc porównanie z hamulcem WRX żadne, ale widzę że są słabsze niż np seryjne estijajowe, które nawet z CL RC6 nie poległy (zeżarło je, ale się nie pokrzywiły, nie popękały), a te biją od pewnego czasu trochę i to przy o niebo mniej agresywnym klocku (ds2500).
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
jarmaj pisze: A co do tarcz DBA, to mam je dopiero teraz, więc porównanie z hamulcem WRX żadne, ale widzę że są słabsze niż np seryjne estijajowe, które nawet z CL RC6 nie poległy (zeżarło je, ale się nie pokrzywiły, nie popękały), a te biją od pewnego czasu trochę i to przy o niebo mniej agresywnym klocku (ds2500).
Ano widzisz, dwóch użyszkodników i dwa zupełnie odmienne doświadczenia, dwie zupełnie odmienne opinie

Choć, jakoś racjonalnie da się to wytłumaczyć - inne style jazdy, inne zaciski, no ...
...i Ty jesteś łysy a ja łysiejący

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
przy okazji. Jakie klocki do Forestera 09 ? Jazda "normalna". Seryjne Subaru czy jakieś inne. Koła 16'
oczywiście. Pytanie moje było spowodawane kosztami: ile seryjne ile dobry zamiennik kosztuje? Ja nie jestem specjalnym amatorem modernizacji ale nie lubię przepłacać i dlatego nadwyrężyła mnie cena 60 zł/L oleju SLX 5-30 z beczki którą mnie uraczyli w serwisie przy wymianie gwarancyjnej
Witam!
temat dokończe - wybór padł na Ferodo i gładkie Brembo , te klocki w IC wyprzedają więc jak ktoś
ma dojście do zniżek i zakupów hurtowych to polecam ! Hamowanie znacznie ciekawsze niż na tym TRW co było :)
temat dokończe - wybór padł na Ferodo i gładkie Brembo , te klocki w IC wyprzedają więc jak ktoś
ma dojście do zniżek i zakupów hurtowych to polecam ! Hamowanie znacznie ciekawsze niż na tym TRW co było :)