Impreza GC - szarpie przy ok. 2500obr./min na każdym biegu
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Impreza GC - szarpie przy ok. 2500obr./min na każdym biegu
Witam, mam mały (a właściwie duży) problem z Imprezą GC 2.0 - w momencie przekraczania granicy 2500obr./min jest wyczuwalne małe szarpnięcie, jakby silnik dławił się na chwilę z powodu braku paliwa. Na wolnych obrotach chodzi równo, generalnie poniżej i powyżej 2500 jest ok, najgorsze jest, że przy zmianie na wyższy bieg przy spokojnej jeździe trafiam właśnie w te nieszczęsne 2500 obrotów. Dodam że niedawno wymieniałem sprzęgło. Miał ktoś z Was taki problem?
----------------------------------------------------------------
Olej napędowy jest do traktorów.
Gaz jest do zapalniczek.
Do samochodów jest BENZYNA.
Gaz jest do zapalniczek.
-
dominik_bb
- 2 gwiazdki
- Auto: Impreza WRX EJ20G
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Impreza GC - szarpie przy ok. 2500obr./min na każdym biegu
wymien swiece kable sprawdz cewke czy nie ma gdzies przebicia albo cos z przepływką lub za niskie cisneinie paliwa
Świece, kable, cewkę sprawdziłem, co do przepływomierza - chyba nie bo wtedy raczej silnik cały czas pracowałby nierówno, a na pewno na wolnych obrotach. Zastanawiam się jak sprawdzić czy ciśnienie paliwa jest prawidłowe. Podpięcie do kompa wystarczy? Wie ktoś jakie powinno być prawidłowe ciśnienie?
Gaz jest do zapalniczek.
Gaz jest do zapalniczek.
To mi raczej wygląda na czujnik spalania stukowego - identyczne objawy. Błędy ECU odczytywałeś ?
Witam!
Za podobny stan rzeczy może być także odpowiedzialna sonda lambda.Jeśli nie posiadasz komputera,by sprawdzić jej działanie na wykresie,czy jej rzeczywiste parametry są ok,to możesz ją odpiąć i pojeździć,jeśli będzie ok,to masz sprawę załatwioną.Na podstawie sondy lambda,komputer sterujący określa odpowiednie dawki paliwa i według jej sygnałów może zalewać silnik,czy też dawać za małą dawkę paliwa i to się może dziać,bez znaczenia jakie są obroty silnika.
Pozdrawiam.
Za podobny stan rzeczy może być także odpowiedzialna sonda lambda.Jeśli nie posiadasz komputera,by sprawdzić jej działanie na wykresie,czy jej rzeczywiste parametry są ok,to możesz ją odpiąć i pojeździć,jeśli będzie ok,to masz sprawę załatwioną.Na podstawie sondy lambda,komputer sterujący określa odpowiednie dawki paliwa i według jej sygnałów może zalewać silnik,czy też dawać za małą dawkę paliwa i to się może dziać,bez znaczenia jakie są obroty silnika.
Pozdrawiam.
Raczej stosunek paliwo/powietrze.sheki pisze:Witam!
....Na podstawie sondy lambda,komputer sterujący określa odpowiednie dawki paliwa
Uszkodzona sonda to na 100% świecący check engine i większe spalanie lub nierówna praca w całym zakresie obrotów.
Polecam najpierw odczytać błędy ECU
Mylisz się.ariel pisze: Uszkodzona sonda to na 100% świecący check engine
Check zapali się,gdy sonda padnie kompletnie,lub gdy będzie przerwa w obwodzie,lecz gdy będzie przekłamywać i tym samym podawać niedokładne dane do komputera sterującego silnikiem(komp będzie widział,że jest ok) mogą wystąpić różne anomalia.Dlatego,by sprawdzić co nie które czujniki,czy też sterowniki jak się pojawiają jakieś kłopoty można zdiagnozować uszkodzone elementy,podczas odczytu wartości rzeczywistych.
PS...
a co dawek paliwa,to konkretnie,czas otwarcia wtryskiwaczy.
PS...
a co dawek paliwa,to konkretnie,czas otwarcia wtryskiwaczy.
Więc mnie oświećBergen pisze:Mylisz się.ariel pisze: Uszkodzona sonda to na 100% świecący check engine

trochę wróżenie z kart.... nie łatwiej spiąć kostki i odczytać błędy ECU.
Nie widzę też zbytniej różnicy pomiędzy pojęciami: "sonda padła" i "jest uszkodzona", chyba że ktoś sugeruje jej naprawę o czym jeszcze nie słyszałem
Nie widzę też zbytniej różnicy pomiędzy pojęciami: "sonda padła" i "jest uszkodzona", chyba że ktoś sugeruje jej naprawę o czym jeszcze nie słyszałem

Co do oświecenia,to ono przychodzi samo,w najmniej nieoczekiwanych momentach,a tak wogóle,to człowiek się uczy całe życie i głupi umiera
Ufam,że Bossnitro rozwiąże problem,ze swoim powozem,a najlepiej by było,gdyby przy składaniu gratów,po wymianie sprzęgła czegoś nie pod pieli,najlepiej jakiegoś podciśnienia,które się zsunęło,czy cóś

Ufam,że Bossnitro rozwiąże problem,ze swoim powozem,a najlepiej by było,gdyby przy składaniu gratów,po wymianie sprzęgła czegoś nie pod pieli,najlepiej jakiegoś podciśnienia,które się zsunęło,czy cóś

Gdzie znajduje się ten czujnik?ariel pisze: To mi raczej wygląda na czujnik spalania stukowego - identyczne objawy.
A co z czym i gdzie należy spiąć żeby odczytać te błędy? No i jak je "odkodować"?ariel pisze: trochę wróżenie z kart.... nie łatwiej spiąć kostki i odczytać błędy ECU.
No właśnie też miałem taką nadzieję ale "niestety" wszytko jest na miejscu...sheki pisze: Ufam,że Bossnitro rozwiąże problem,ze swoim powozem,a najlepiej by było,gdyby przy składaniu gratów,po wymianie sprzęgła czegoś nie pod pieli,najlepiej jakiegoś podciśnienia,które się zsunęło,czy cóś![]()
Gaz jest do zapalniczek.
Gaz jest do zapalniczek.
bossnitro sposób odczytania błędów jest w jednym z pierwszych tematów w dziale technicznym. powodzenia 

Weź Pan podjedź do serwisu i Ci zdiagnozują komputerem, a tak zgadujesz "co by tu jeszcze".
Mi się zacina auto powyżej 3,5k i spalanie grubo powyżej 20 litrów.
W ASO zmieniłem przepływkę, bo okłamywała pow. 15% (norma do 10%), ale problem nie zniknął. Tyle, że spalanie stukowe zniknęło i pali ciut mniej, ale nadal grubo.
Przyczyny mogą być dwie: instalacja zapłonowa (kable, cewka), albo nieszczelność w dolocie już za przepływką.
Zbadają to następnym razem, bo nie było wolnego miejsca w serwisie wczoraj.
Mi się zacina auto powyżej 3,5k i spalanie grubo powyżej 20 litrów.
W ASO zmieniłem przepływkę, bo okłamywała pow. 15% (norma do 10%), ale problem nie zniknął. Tyle, że spalanie stukowe zniknęło i pali ciut mniej, ale nadal grubo.
Przyczyny mogą być dwie: instalacja zapłonowa (kable, cewka), albo nieszczelność w dolocie już za przepływką.
Zbadają to następnym razem, bo nie było wolnego miejsca w serwisie wczoraj.
bossnitro, czy udało Ci się znaleźć przyczynę problemu? Mam to samo w MY08.
Jeżeli były ruszane swiece lub kostki - to prosze je dokadnie sprawdzić ,bardzo dokładnie sprawdzic .
Jak jeden wypada to też się chek zapali
Niestety nie, w międzyczasie auto poszło do żyda, teraz mam GTka i od paru dni podobne objawy. WTF ???GT III pisze:bossnitro, czy udało Ci się znaleźć przyczynę problemu? Mam to samo w MY08.
Gaz jest do zapalniczek.
Gaz jest do zapalniczek.
Witam.Podepnę się do tematu.
W mojej Imprezce My04 WRX jest problem podobny z tą tylko różnica że szarpie na każdym biegu tak gdzieś do 2500 obr pozniej już oki, No i biegu jałowym tez coś kuleje,hmmm już sprawdziłem podciśnienia i powoli zmierzam do servisu ale to ostatecznosc.
Może macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam
W mojej Imprezce My04 WRX jest problem podobny z tą tylko różnica że szarpie na każdym biegu tak gdzieś do 2500 obr pozniej już oki, No i biegu jałowym tez coś kuleje,hmmm już sprawdziłem podciśnienia i powoli zmierzam do servisu ale to ostatecznosc.
Może macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam
If in Doubt just flat out ....
I bledow zadnych nie wyrzuca?
Jacek "AMI" Rudowski
- koziolek
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester XT 2.5
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 9 razy
W moim ssaku te same objawy ustąpiły po zagazowaniu fury
,oczywiście dalej szarpie jadąc na benzynie ale po przełączeniu na cyklon jak ręką odjął,więc problem bym widział raczej w zasilaniu paliwem aniżeli w zapłonie.
Czy jest ktoś kto problem szarpania rozwiązał?
Sam wymieniłem świece,przewody zaraz po zakupie auta,stukowego nie posiadam bo to 1.8,filtry oleje wymienione więc może pompa paliwa?
Ps.syf w zbiorniku wykluczam bo wyciągałem smok z pompką i spuszczałem całe paliwo.

Czy jest ktoś kto problem szarpania rozwiązał?
Sam wymieniłem świece,przewody zaraz po zakupie auta,stukowego nie posiadam bo to 1.8,filtry oleje wymienione więc może pompa paliwa?
Ps.syf w zbiorniku wykluczam bo wyciągałem smok z pompką i spuszczałem całe paliwo.
Wlasnie zaczynam się zastanawiać nad pompą ale.....skoro samochód niezle przyspiesza do końca obrotomierza to chyba nie pompa,zmienie olej na Motula i sprawdze czujnik stukowy hmmm
Napewno napisze z jakim skutkiem :)
If in Doubt just flat out ....
Spoko - na pewno bedziesz dobrym klientem dla warsztatow remontujacych silniki :)jaworek74 pisze:Wlasnie zaczynam się zastanawiać nad pompą ale.....skoro samochód niezle przyspiesza do końca obrotomierza to chyba nie pompa,zmienie olej na Motula i sprawdze czujnik stukowy hmmm
Jacek "AMI" Rudowski
- koziolek
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester XT 2.5
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 9 razy
Znasz jakąś tajemnicę którą chciałbyś się podzielićAMI pisze: Spoko - na pewno bedziesz dobrym klientem dla warsztatow remontujacych silniki :)

koziolek pisze: Znasz jakąś tajemnicę którą chciałbyś się podzielić![]()
Niekoniecznie, a na pewno nie z kazdym, a niektorzy - nawet jesli sie z nimi podzielic pewnymi informacjami - i tak wola uparcie po swojemu...
Jacek "AMI" Rudowski