Naprawa panewek
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Naprawa panewek
Od ponad roku cos mi stuka i puka czasami w silniku. Mowiliscie kiedys ze to panewki. Nie przeszkadzalo mi to bo ani straty mocy nie bylo ani nic, ale zaczyna mnie irytowac ten silnik chodzacy jak stary diesel :/. I tu mam pytanko do was: w jakiej kwocie oscyluje taka naprawa ??. Przedzial od-do mi chodzi bo nie wiem czy mnie stac na takie cuda :P.
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Re: Naprawa panewek
W silniku N/A?
Naprawa nieopłacalna. Szukaj raczej drugiego silnika.
Ale najpierw jedź do kogoś na sprawdzenie czy to faktycznie panewka
Naprawa nieopłacalna. Szukaj raczej drugiego silnika.
Ale najpierw jedź do kogoś na sprawdzenie czy to faktycznie panewka

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Wartości auta? Może więcej.Ciara pisze: I tu mam pytanko do was: w jakiej kwocie oscyluje taka naprawa ??.
Upss
Pablo szybszy.

No wlasnie zapomnialem napisac ze GL 2.0 :D. Naprawde to az takie koszty sa ??. To moze faktycznie bede jezdzil dopoki motor nie padnie ... A w jaki sposob moge sprawdzic czy to panewka czy co innego ?
- pablonas
- 5 gwiazdek
Najlepiej to jechać do kogoś kto wie jak brzmi sprawny boxer.Ciara pisze: A w jaki sposob moge sprawdzic czy to panewka czy co innego ?
Ale on chodzi bardzo ladnie i wogole jak zegareczek. Tylko czasami sobie porobi cyk cyk cyk. Im wyzsze obroty tym cyka szybciej.
Jakby to była panewka to już byś nie jeździł. Dla pewności warto zajrzeć do filtra oleju, koszt prawie żaden.
A co ja w tym filtrze znajde jesli mozna wiedziec ? :>. Przy okazji olej zmienie :P.
Opiłki metalu - zależnie od koloru oznaczają różny etap agonii, ale filtr trzeba umieć przeciąć i umieć patrzeć w ten wkład z niego żeby coś odczytać - to trochę jak robić człowiekowi badania moczu ;)
W każdym razie jak tam opiłków nie będzie to pewnie CI coś klepie w głowicy albo sworzeń tłokowy.
W każdym razie jak tam opiłków nie będzie to pewnie CI coś klepie w głowicy albo sworzeń tłokowy.
jak groźne jest to klepanie?Azrael pisze: sworzeń tłokowy
u mnie zdiagnozował to mechanior przy podobnych objawach
Znam takie co jeżdżą tak kilkadziesiąt tysięcy i nic, ale teoretycznie może rozwalić tłoka i dziura w bloku....
Ja jezdze z tym rok czasu i nic szczegolnego sie nie dzieje
. A ceny napraw tego co napisales tez sa tak miazdzaco nieoplacalne ??

- piciu
- 2 gwiazdki
- Auto: Była Turbowanna po transplantacji jest Forex Karawan
- Polubił: 0
Oh, jeżeli panewki... to przerobiłem temat zeszłej wiosny, ale u mnie ducha wyzioną GT 2.0 Turbo
teraz jest zdrowy WRX i lżejsza kieszeń
U mnie naprawa silnika zupełnie się nie opłacała, bo za te pieniądze które wydałbym na regenerację, kupiłem sprawny motor i zrobiłem kilka rzeczy na zaś
Koszt naprawy GL 2.0 zapewne będzie niższy, ile nie wiem.
Lepiej jakbyś się spotkał z kimś kto ma zdrowy motor i porównał dźwięk wydobywający się z twojego.
Jeździć się da, tylko wiocha bo hałas i strach pomyśleć jak zrobiłaby się dziura w bloku. Inni sugerowali nawet zapłon rzepaku

U mnie naprawa silnika zupełnie się nie opłacała, bo za te pieniądze które wydałbym na regenerację, kupiłem sprawny motor i zrobiłem kilka rzeczy na zaś

Koszt naprawy GL 2.0 zapewne będzie niższy, ile nie wiem.
Lepiej jakbyś się spotkał z kimś kto ma zdrowy motor i porównał dźwięk wydobywający się z twojego.
Jeździć się da, tylko wiocha bo hałas i strach pomyśleć jak zrobiłaby się dziura w bloku. Inni sugerowali nawet zapłon rzepaku

pablonas moj Subarak to 96r. Piciu @lbert mieszka obok mnie ale ten dzwiek pojawia sie raz na jakis czas i niezaleznie od tego czy jest cieply czy zimny wiec trafic w taki moment jest ciezko :P
- pablonas
- 5 gwiazdek
No to o ile mnie pamięć nie myli Ty masz jeszcze hydrauliczną regulację luzów zaworowych. A więc ten dźwięk to może być dźwięk popychaczy hydraulicznych. (łatwo poznać - takie "cykanie", a nie "stukanie/walenie")
Koniecznie niech ten dźwięk osłucha jakiś mechanik który umie rozróżnić dźwięki z głowicy od dźwięku z układu korbowo tłokowego.
Koniecznie niech ten dźwięk osłucha jakiś mechanik który umie rozróżnić dźwięki z głowicy od dźwięku z układu korbowo tłokowego.
No wlasnie to jest takie cykanie jak w starym zegarku
. Jakby odliczal czas do eksplozjii
. I po chwili normalnie.

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
Jeśli masz hydrauliczne kasowanie luzów to taki właśnie jest efekt. Miałem tak w starym Nissanie. Ciśnienie oleju kasuje luzy i szczególnie na zimno potrafi dosyć głośno czasem pocykać. Po krótkim czasie przechodzi.