wiskoza-pytanie-co moze ją uszkodzić?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
szamcio11
- 2 gwiazdki
- Auto: był Legacy, teraz Forek MY06 i Outback 2,5 US
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
wiskoza-pytanie-co moze ją uszkodzić?
Witam
Pacjent - Legacy MY06, manual.
Objawy - przy parkowaniu, przy skręconych kołach słychać wyłącznie na zewnątrz lekkie stuki. W środku cisza, w czasie jazdy cisza, żadnych szarpań, tylko te stuki na zewnątrz na parkingu.
Po przeczytaniu postów z podobnymi objawami - wyłania się poblem z wiskozą.
Ale co może uszkodzić wiskozę - zakładając spokojną jazdę, wręcz emerycką, bez upalania, zawracania na ręcznym, lataniu bokami itp. bez wycieków, uderzeń???
I czy mam sie już obawiać drogiej naprawy, czy spokojnie czekać do dowiedzin mechanika?
Czy dalsza jazda może coś pogorszyć????
Pozdr
szamcio
Pacjent - Legacy MY06, manual.
Objawy - przy parkowaniu, przy skręconych kołach słychać wyłącznie na zewnątrz lekkie stuki. W środku cisza, w czasie jazdy cisza, żadnych szarpań, tylko te stuki na zewnątrz na parkingu.
Po przeczytaniu postów z podobnymi objawami - wyłania się poblem z wiskozą.
Ale co może uszkodzić wiskozę - zakładając spokojną jazdę, wręcz emerycką, bez upalania, zawracania na ręcznym, lataniu bokami itp. bez wycieków, uderzeń???
I czy mam sie już obawiać drogiej naprawy, czy spokojnie czekać do dowiedzin mechanika?
Czy dalsza jazda może coś pogorszyć????
Pozdr
szamcio
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: wiskoza-pytanie-co moze ją uszkodzić?
Może być jeszcze przegub na półosi.
Jeżeli jednak wisko, to lepiej tak nie jeździć. Jak się rozsypie całkiem, to uszkodzić może skrzynię biegów.
Jeżeli jednak wisko, to lepiej tak nie jeździć. Jak się rozsypie całkiem, to uszkodzić może skrzynię biegów.
- Matiz
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
Ooopsjarmaj pisze: Jeżeli jednak wisko, to lepiej tak nie jeździć. Jak się rozsypie całkiem, to uszkodzić może skrzynię biegów.

Jeżeli słychać stuki to raczej bym obstawiał przegub. Wiskoza-przynajmniej moja- daje objawy tylko wewnątrz (nosi sie po budzie)

-
Jacol
- 2 gwiazdki
- Auto: brak Forestera 2,0 Turbo LPG
- Polubił: 2 razy
Po mojemu to przeguby strzelają jak się rusza, a nie na postoju...
żeby zepsuć wiskozę to się trzeba postarać
Ja bym podejrzewał, że masz dwa problemy... 1/ ściszone radio, 2/ za mało innych problemów.
p.s. a na poważnie to mogłoby to być serwo, jeśli stukanie występuje przy "pełnym skręcie".
żeby zepsuć wiskozę to się trzeba postarać

Ja bym podejrzewał, że masz dwa problemy... 1/ ściszone radio, 2/ za mało innych problemów.

p.s. a na poważnie to mogłoby to być serwo, jeśli stukanie występuje przy "pełnym skręcie".
Czyny niezaistniałe często wywołują katastrofalny brak następstw.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
A może Ci stuka po prostu maglownica. Ten parking nierówny jest?
- Matiz
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
Hmmmm a jezeli było by to servo ,to objawia sie zawsze? Bo u mnie na "zimnym" aucie nic nie dudni. Dopiero gdy załózmy prakuje po jakiejś podrózy (co ewidentnie wskazuje wiskozeJacol pisze: p.s. a na poważnie to mogłoby to być serwo, jeśli stukanie występuje przy "pełnym skręcie".

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
jarmaj, w Hondzie pojechałem z dwoma stukającymi przegubami do Wyrazowa do ALa i wróciłem. Twardym trza być a nie miętkim! 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
No a potem Lucku przy 100 kmh odpadła maska i dodatkowo znikło gdzieś 0,2l pojemności silnika, więc nie wiem czy tak super...

Czarownica prawdę Ci powie :D
Re: Re: wiskoza-pytanie-co moze ją uszkodzić?
I dymy puszczałeśChloru pisze:jarmaj, w Hondzie pojechałem z dwoma stukającymi przegubami do Wyrazowa

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
zofija, tak to jest jak się nie umie jeździć.
ky, a auto jeździ do dziś i ma się dobrze... no oprócz tego co zofija napisała
Tak całkiem na poważnie. szamcio11, podjedź do mechanika niech zobaczy. Drogę do mechanika proponuję odbyć spokojnie coby faktycznie czegoś nie połamać. Do sprawdzenia masz przeguby (zazwyczaj terkoczą przy ruszaniu na skręconych kołach), magiel (luzy), wiskozę (pewnie trzeba będzie podnieść auto i pokręcić kołami na podnośniku).
jarmaj, BTW Tobie chyba kiedyś pojękiwała wiskoza ale dało się ją rozruszazć. Dobrze pamiętam?

ky, a auto jeździ do dziś i ma się dobrze... no oprócz tego co zofija napisała

Tak całkiem na poważnie. szamcio11, podjedź do mechanika niech zobaczy. Drogę do mechanika proponuję odbyć spokojnie coby faktycznie czegoś nie połamać. Do sprawdzenia masz przeguby (zazwyczaj terkoczą przy ruszaniu na skręconych kołach), magiel (luzy), wiskozę (pewnie trzeba będzie podnieść auto i pokręcić kołami na podnośniku).
jarmaj, BTW Tobie chyba kiedyś pojękiwała wiskoza ale dało się ją rozruszazć. Dobrze pamiętam?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Tak, przez chwilę kaprysiła i szarpała, ale zaraz potem się uspokoiła.