Jaki moment dokręcania nakrętki tylnej osi???

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
megabart
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza 2.0 125 PS
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Jaki moment dokręcania nakrętki tylnej osi???

Post 7 mar 2011, o 22:54

Witam
Wymieniam po raz drugi już łożysko w tylnym kole ( impreza 2.0 N/A ) ponieważ rozpadło sie po 5 miesiącach. Powodem jest prawdopodobnie zbyt mocne dokręcenie nakrętki przez mechaniora ( tej z zabezpieczeniem do zaklepania ). Kupiłem niedawno prasę do wciskania łożysk i tym razem chcę się samo pobawić i tu pytanie
Z JAKĄ SIŁĄ DOKRECIĆ, BO NIGDZIE NIE MOGĘ ZNALEŚĆ

kazio
0 gwiazdek
Auto: IMPREZA GL 2.0 MY'99

Re: Jaki moment dokręcania nakrętki tylnej osi???

Post 7 mar 2011, o 23:27

megabart pisze:Witam
Wymieniam po raz drugi już łożysko w tylnym kole ( impreza 2.0 N/A ) ponieważ rozpadło sie po 5 miesiącach. Powodem jest prawdopodobnie zbyt mocne dokręcenie nakrętki przez mechaniora ( tej z zabezpieczeniem do zaklepania ). Kupiłem niedawno prasę do wciskania łożysk i tym razem chcę się samo pobawić i tu pytanie
Z JAKĄ SIŁĄ DOKRECIĆ, BO NIGDZIE NIE MOGĘ ZNALEŚĆ
Z taka żeby zlikwidować luz.

megabart
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza 2.0 125 PS

Post 7 mar 2011, o 23:33

Tyle wiem, ale chodzi mi o dokładna wartość bo nie uśmiecha mi się znowu wywalać 200PLN na łozysko, wole to zrobić raz a dobrze. Poza tym za słabo też jest niedobrze, także jesli ktoś wie to prosiłbym o wartość Nm

kazio
0 gwiazdek

Post 7 mar 2011, o 23:41

megabart pisze:Tyle wiem, ale chodzi mi o dokładna wartość bo nie uśmiecha mi się znowu wywalać 200PLN na łozysko, wole to zrobić raz a dobrze. Poza tym za słabo też jest niedobrze, także jesli ktoś wie to prosiłbym o wartość Nm
Nigdy nie ma tak łatwo:) W maju wymieniałem dwa łożyska, bo nie było żadnego uszczelnienia od strony pól osi. Z jednej strony można było dokręcić na maksa, a z drugiej trzeba było z wyczuciem. Najgorsze że tez znowu padło mi jedno łożysko, ale nie pamiętam które jak było dokręcane.
Padło pewnie przez uszczelniacze bo przegub miał wżery i uszczelniacz szlag trafił....

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 8 mar 2011, o 01:39

Ludzie, z jakim wyczuciem, śruby w samochodzie dokręca się na moment.... masakra.

Ja rozumiem że ktoś lubi majsterkować, rozumiem też że ktoś nie ma budżetu i sam dłubie bo musi, ale kurcze naprawdę można zajrzeć do Autodaty czy czegoś. Przerażają mnie takie akcje,.... potem koła w autach odpadają...

kazio
0 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 09:44

Azrael pisze:Ludzie, z jakim wyczuciem, śruby w samochodzie dokręca się na moment.... masakra.

Ja rozumiem że ktoś lubi majsterkować, rozumiem też że ktoś nie ma budżetu i sam dłubie bo musi, ale kurcze naprawdę można zajrzeć do Autodaty czy czegoś. Przerażają mnie takie akcje,.... potem koła w autach odpadają...
Autodata podaje 166-206 [Nm], co z tego jak u mnie przy mniejszym momencie się koło blokuje? I to nie tylko u mnie tak było....

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 09:52

To macie coś źle poskładane. Może brak podkładki dystansowej? Widziałem to już w kilku autach.

kazio
0 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 09:54

Azrael pisze:To macie coś źle poskładane. Może brak podkładki dystansowej? Widziałem to już w kilku autach.
hmmm jakiej podkładki dystansowej?? rzeczywiście nic takiego nie było...

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 10:13

Sprawdziłem, w Subaru AWD podkładek nie ma, ale z jakiegoś powodu nie działa. Ma być 196 Nm. Niedokręcona półoś jest skrajnie niebezpieczna. A nawet przy poprawnie dokręconych bywały problemy z odkręcaniem się - szczególnie w STI.

Ma być też nowa nakrętka.

ODPOWIEDZ