Przedni dyfer - Legacy '93
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Przedni dyfer - Legacy '93
Siema,
Od jakiegoś czasu coś delikatnie stukało mi w napędzie. Dość nietypowo, bo tylko przy dodawaniu gazu i tylko między 60-90km/h.
Zbagatelizowałem. Wiem, źle zrobiłem, mea maxima culpa, Bozia już pokarała.
Tydzień temu jechałem do wawy 150 km i stukanie było takie jak zawsze, nie przeszkadzało, a raczej, jeździłem, bo "on tak ma". Samochód po przejściach był. Niemniej jednak, jak następnego dnia jechałem do sklepu, krótszy dystans, stukanie się nasiliło. Mianowicie telepało nawet przy małych prędkościach, a powyżej 40, to już nie stukało, tylko ewidentnie napier....ło, bo inaczej tego się nazwać nie da.
Sytuacja wymagała nagłej interwencji. Jak napie....ło, tak nap....ło, ale 150 km nazad jechałem do domu, żeby w warsztacie przysiąść nad silnikiem i skrzynią (prędkość podróżna 80km/h, bo strach. A i tak niemiłosiernie telepało). Po długiej serii domysłów, które i tak nie mają znaczenia, wyjąłem silnik, rozmontowałem skrzynię od silnika, a następnie dyferencjał od skrzyni biegów zasadniczej.
W kole talerzowym mechanizmu różnicowego były wyrwane 3 (sł. trzy) zęby.
Pytanie brzmi:
Czy można dobrać jakoś samo koło talerzowe?
Na allegro jest kilka skrzyń, ale poniżej 500zł nic się nie znajdzie.
Pozdrawiam,
kociou
PS
Auto:
Subaru Legacy '93
2.0, Automat, FWD
VIN się przyda do czegoś?
Albo numer skrzyni?
Od jakiegoś czasu coś delikatnie stukało mi w napędzie. Dość nietypowo, bo tylko przy dodawaniu gazu i tylko między 60-90km/h.
Zbagatelizowałem. Wiem, źle zrobiłem, mea maxima culpa, Bozia już pokarała.
Tydzień temu jechałem do wawy 150 km i stukanie było takie jak zawsze, nie przeszkadzało, a raczej, jeździłem, bo "on tak ma". Samochód po przejściach był. Niemniej jednak, jak następnego dnia jechałem do sklepu, krótszy dystans, stukanie się nasiliło. Mianowicie telepało nawet przy małych prędkościach, a powyżej 40, to już nie stukało, tylko ewidentnie napier....ło, bo inaczej tego się nazwać nie da.
Sytuacja wymagała nagłej interwencji. Jak napie....ło, tak nap....ło, ale 150 km nazad jechałem do domu, żeby w warsztacie przysiąść nad silnikiem i skrzynią (prędkość podróżna 80km/h, bo strach. A i tak niemiłosiernie telepało). Po długiej serii domysłów, które i tak nie mają znaczenia, wyjąłem silnik, rozmontowałem skrzynię od silnika, a następnie dyferencjał od skrzyni biegów zasadniczej.
W kole talerzowym mechanizmu różnicowego były wyrwane 3 (sł. trzy) zęby.
Pytanie brzmi:
Czy można dobrać jakoś samo koło talerzowe?
Na allegro jest kilka skrzyń, ale poniżej 500zł nic się nie znajdzie.
Pozdrawiam,
kociou
PS
Auto:
Subaru Legacy '93
2.0, Automat, FWD
VIN się przyda do czegoś?
Albo numer skrzyni?
Doświadczenie, to coś, co zdobywamy tuż po chwili w której było potrzebne.
Re: Przedni dyfer - Legacy '93
Po lekturze książek serwisowych, forum itp, naszło mnie pytanie,
czy dyfer od manuala będzie pasował?
czy dyfer od manuala będzie pasował?
- Soltys
- 3 gwiazdki
- Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
W sumie jak masz FWD to tylni dyfer Cie nie interesuje, przełożenie można zmienić. W automacie jest przełożenie 4.11 w manualu troche mniej. Skrzynia na pewno zrobi się krótsza, ale czy będzie na 100% pasować...nie wiem. Możesz zrobić zdjęcia jak wygląda skrzynia FWD ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
Jesteś pewny? Nie AWD? O ile się orientuję to tylko impreza 1.6 występowała w FWD (tylko przedni napęd)kociou pisze: FWD
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
Legace pierwsze też.lucza pisze:Jesteś pewny? Nie AWD? O ile się orientuję to tylko impreza 1.6 występowała w FWD (tylko przedni napęd)kociou pisze: FWD
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
Dzięki leon, nowa wiedza 

JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
Tylko na zamówienie miały FWD . Nie radzę montować talerza i ataku z różnych dyfrów . Nie uda się spasować .leon pisze: Legace pierwsze też.
- Soltys
- 3 gwiazdki
- Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek
Tych Legaców było dość dużo w wersjach manualnych i automatycznych. Wychodziły w większości na Holandię,Belgię itp.
FWD.
Zdjęcia poczynię jutro. Jadę do wawy, więc legac będzie stał rozgrajdolony na podnośniku, silnik w kawałkach.
Na fotkach będzie co oglądać.
Obecną skrzynię składaliśmy z ojcem z 2 skrzyń (tej co mieliśmy FWD i elementów kupionej AWD, także tego ; ) ) i dokupywanych tarczek w serwisie.
Teraz pieprznęło koło talerzowe (3 zęby) toteż podejmujemy się wymiany tylko tego kawałka, ale w 1 serwisie powiedzieli, ze nie mają książek, w 2. że nie wiedzą co to jest, a w kolejnym, że jak coś, to mogą tylko całą skrzynię nową skołować.
Śmiem podejrzewać, że przedni dyfer z AWD może się niewiele różnić, aczkolwiek może.
Lekki offtop:
W ogóle wyczytałem, że do Legaców i imprez z lat około 93-98 te same skrzynie były montowane. Ile w tym prawdy - nie wiem. Szczerze nie chce mi się do końca wierzyć, z kolei w innym miejscu, że II generacja legaca była składana na takiej samej skrzyni jak I, co wydaje się być jeszcze głupsze i informacja ta nie jest potwierdzona. Mam jakieś śmieszne książki, w których są opisane elementy legaców "up to 1999" i co "gorsza", rysunki tam zawarte zgadzają się z moją skrzynią.
Zdjęcia poczynię jutro. Jadę do wawy, więc legac będzie stał rozgrajdolony na podnośniku, silnik w kawałkach.
Na fotkach będzie co oglądać.
Obecną skrzynię składaliśmy z ojcem z 2 skrzyń (tej co mieliśmy FWD i elementów kupionej AWD, także tego ; ) ) i dokupywanych tarczek w serwisie.
Teraz pieprznęło koło talerzowe (3 zęby) toteż podejmujemy się wymiany tylko tego kawałka, ale w 1 serwisie powiedzieli, ze nie mają książek, w 2. że nie wiedzą co to jest, a w kolejnym, że jak coś, to mogą tylko całą skrzynię nową skołować.
Śmiem podejrzewać, że przedni dyfer z AWD może się niewiele różnić, aczkolwiek może.
Lekki offtop:
W ogóle wyczytałem, że do Legaców i imprez z lat około 93-98 te same skrzynie były montowane. Ile w tym prawdy - nie wiem. Szczerze nie chce mi się do końca wierzyć, z kolei w innym miejscu, że II generacja legaca była składana na takiej samej skrzyni jak I, co wydaje się być jeszcze głupsze i informacja ta nie jest potwierdzona. Mam jakieś śmieszne książki, w których są opisane elementy legaców "up to 1999" i co "gorsza", rysunki tam zawarte zgadzają się z moją skrzynią.
- MacGregor
- 2 gwiazdki
- Auto: Outback III '05 3.0 H6 5EAT, Legacy IV MY06 Kombi 2.0 165KM Było:Impreza ej16 turbo
Jakbyś może potrzebował, to jest skrzynia FWD manual z silnika 1.6, raczej za mniejszy pieniądz.
http://forum-subaru.pl/viewtopic.php?f=10&t=18466
"Impreza EJ16 Turbo"
"Impreza EJ16 Turbo"
Proszę o fanfary: [tamdada daaaamm!]
Dyfer z imprezy '94-'99
NIE PASUJE
Do skrzyni legacy '93
Ameryki nie odkryłem. Rzecz w tym, ze znalazłem, że w tych samochodach montowane były te same podzespoły jeśli chodzi o skrzynię. I faktycznie, zewnętrznie niewiele się różniły (korek misy dyfra był z drugiej strony), wewnętrznie też wyglądały podobnie. Wielce rozentuzjazmowany wziąłem się za badanie zębów mechanizmów różnicowych i psikus.
Moja - 40
kupiona z allegro - 37
Zonk.
Ale ale! Nie ma tego złego co na dobre by nie wyszło! Zamieniłem wałek atakujący z mojej skrzyni z tym z kupnej, założyłem zamiast swojego dyfra, dyfer ze skrzyni kupnej i... Jeździ!
Co ciekawe:
Moja skrzynia: Legacy '93 FWD
kupiona: Impreza '96 AWD
Nie ma się czym chwalić, bo wstyd trochę, ale z drugiej strony bezcenne doświadczenie.
Dyfer z imprezy '94-'99
NIE PASUJE
Do skrzyni legacy '93
Ameryki nie odkryłem. Rzecz w tym, ze znalazłem, że w tych samochodach montowane były te same podzespoły jeśli chodzi o skrzynię. I faktycznie, zewnętrznie niewiele się różniły (korek misy dyfra był z drugiej strony), wewnętrznie też wyglądały podobnie. Wielce rozentuzjazmowany wziąłem się za badanie zębów mechanizmów różnicowych i psikus.
Moja - 40
kupiona z allegro - 37
Zonk.
Ale ale! Nie ma tego złego co na dobre by nie wyszło! Zamieniłem wałek atakujący z mojej skrzyni z tym z kupnej, założyłem zamiast swojego dyfra, dyfer ze skrzyni kupnej i... Jeździ!
Co ciekawe:
Moja skrzynia: Legacy '93 FWD
kupiona: Impreza '96 AWD
Nie ma się czym chwalić, bo wstyd trochę, ale z drugiej strony bezcenne doświadczenie.