Gdzie w Katowicach wymienić rozrząd w Subaru Impreza 2.0

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Fang
1 gwiazdka
Auto: Subaru Impreza '00 GD/GX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Gdzie w Katowicach wymienić rozrząd w Subaru Impreza 2.0

Post 19 kwie 2011, o 11:30

Witam,

Niebawem stanę się posiadaczem Subaru Impreza 2.0 '01 z przbiegiem 180k co będzie równoznaczne z wymianą komplentego rozrządu i chciałbym to zlecić komuś kto ma pojęcie na temat tych aut.

Właściciel forum podaje adresy ASO i maile do nich, jako że w pracy nie mam jak zadzwonić, wysłałem zapytanie zarówno do Katowickiego jak Mikołowskiego ASO z zapytaniem, jednak jak kamień w wodę. Pierwszy raz się spotykam z taką "obsługą" w ASO.

Jeśli to możliwe to poradźcie gdzie się udać w Katowicach lub okolicy?

Pozdrawiam,

Fang.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Re: Gdzie w Katowicach wymienić rozrząd w Subaru Impreza 2.0

Post 19 kwie 2011, o 11:31

Fang, w Katowicach masz 4Turbo.
czarne jest piękne...

Fang
1 gwiazdka

Post 19 kwie 2011, o 11:46

Dzięki!

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 kwie 2011, o 11:51

ASO w Katowicach ma okropną opinię, raczej sobie daruj.
Mikołów - dawniej z niego korzystałem i było całkiem OK, to było zawsze jedne z nielicznych ASO, które nie zbierało batów, tylko większości pozytywne opinie.
Oczywiście jak napisał Vibowit, masz w Katowicach też 4turbo.
.

Fang
1 gwiazdka

Post 19 kwie 2011, o 14:29

Dzięki serdeczne! Dziś podjadę do 4Turbo

taxmar
0 gwiazdek
Auto: subaru legacy

Post 26 kwie 2011, o 01:40

panowie ja robiłem w legacy 2.0 kpl. rozrząd moge polecić warsztat w Mikołowie nie ASO Jestm zadowolony z usługi

czajos84
0 gwiazdek
Auto: GC8

Post 26 kwie 2011, o 20:24

Fang pisze: Dzięki serdeczne! Dziś podjadę do 4Turbo
jeżeli lubisz płacić za te same klamoty 2,000 zamiast 1,200 + robocizna 2 x wyższa niż w jakimkolwiek ASO to słuchaj dalej kolegów. :-p

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 26 kwie 2011, o 20:38

Zapowiada się ciekawie... :cofee:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2011, o 21:35

Chloru,
coś Ty Chloru, luz :mrgreen:

czajos84,
to ile powiadasz w ASO ? Tylko pisz ze znakami interpunkcyjnymi, bo trudno z tego marketbełkotu wywnioskować jaka finalnie cena w ASO za wymianę rozrządu w turbawce ?

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

czajos84
0 gwiazdek

Post 29 kwie 2011, o 16:30

Grzesiek_67 pisze: Tylko pisz ze znakami interpunkcyjnymi
A ty zaczynaj zdanie DUŻĄ literą ...polonista-mechanik sie znalazł :giggle:
Nie wiem co do rozrządu akurat, ale wymiana synchronizatora: w 4turbo : 2100PLN (robocizna). W ASO Mikołów 1200PLN. Natomiast części mają ok. 30% droższe niż u każdego innego dostawcy. Niektore tajle mozna dostac tylko u nich wtedy nie ma wyjscia...ale rozrząd ? I po co te docinki o interpunkcji? Co to ma do rzeczy?

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2011, o 18:29

czajos84 pisze: A ty zaczynaj zdanie DUŻĄ literą

błąd, po przecinkach piszemy małą literą, widać oczy już nie te ;-) Zwróciłem Ci uwagę na interpunkcję z jednego, jedynego powodu - Twoja wypowiedź była mało zrozumiała, zresztą nadal takową pozostaje.

Serwisowałem się jakiś czas w ASO, obecnie serwisuję się w 4turbo (a dokładnie to w ich serwisie partnerskim). Jeżeli chodzi o części OEM mają identyczne ceny, jak ASO, czasami ciut taniej. Stąd nadal wnoszę, że pisanie o 30% przewyżce ponad cenę ASO jest z Twojej strony smutnym popierdywaniem. Nadal nie podałeś przykładów a w związku z tym, że piszesz, jak piszesz to nie wiem, co i z czym porównujesz:
czajos84 pisze: 2100PLN (robocizna). W ASO Mikołów 1200PLN.
i
czajos84 pisze: za te same klamoty 2,000 zamiast 1,200 + robocizna 2 x wyższa niż w jakimkolwiek ASO

2100PLN, czy też 2000 PLN, czy też może 1200 PLN to cena :
a) części ,
b) robocizny ,
c) części i robocizny.

I drugi wymiar, tej prostej macierzy :
a) ASO Mikołów
b) 4trubo

Wybierz odpowiedzi, przyporządkuj parami, będzie nam łatwiej dyskutować.

Co zaś do :
czajos84 pisze: Niektore tajle mozna dostac tylko u nich wtedy nie ma wyjscia
to chyba ładnie świadczy to o 4turbo, że pewne części są tylko u nich dostępne. Czy może to również jakiś grzech ?

Wracając zaś do rozrządu - za 1.500 PLN (kompletny rozrząd plus pompa wody) - cena jaką uzyskałem za "graty" w 4turbo, nikt z ASO nawet za 1.900 PLN nie chciał ze mną za bardzo dyskutować. To jest fakt.

Oczywiście, są i bardzo dobre ASO, które warto polecać i cenić zarówno za jakość ich usług, jak i towaru który oferują. Nie należy tego jedynie robić w tak wiejski sposób :
czajos84 pisze: jeżeli lubisz płacić za te same klamoty 2,000 zamiast 1,200 + robocizna 2 x wyższa niż w jakimkolwiek ASO to słuchaj dalej kolegów.

Pozdrawiam
Grzegorz
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2011, o 20:49 przez Grzesiek_67, łącznie zmieniany 2 razy.
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 kwie 2011, o 18:50

No to ja może bardzo obiektywną usługę. Geometria.

W 4Turbo 180zł (zapłacone w styczniu)
U Słynnego Sylwka 140zł (akurat serwisuję autobus u Dobruckiego, to się zapytałem)
Na Fletniowej - koło 200zł (bo zależy od liczby regulacji)

W ASO nie wiem. Gdzieś czytałem o 250zł, ale to niesprawdzone.

Więc supertanio nie jest, ale drożyzną też jakby nie śmierdzi.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2011, o 18:55

Konto usunięte pisze: Więc supertanio nie jest, ale drożyzną też jakby nie śmierdzi.

No i o to właśnie mi chodziło, 30% więcej to jednak kwalifikuje się do kategorii "grubo drożej".

Jeszcze mała dygresja apropos cen usług - na rynku występują z grubsza cztery kategorie :

1) drogo i nie wiadomo za co ,
2) drogo i wiadomo za co ,
3) tanio i wiadomo za co ,
4) tanio plus mega drut.

Nie można w jednoznaczny sposób powiedzieć, która z ww. kategori jest najlepsza, zależy to od preferencji klienta i zasobności jego portfela. Ja osobiście stawiam na wariant 2, bo wariant 3 występuje tylko w moim akademickim modelu, w naturze niestety nie :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Choć cena u Sylwka jakby przeczy temu co wyżej napisałem. Ale ten świat jest fantastycznie zagmatwany :mrgreen:
Brak podpisu.

czajos84
0 gwiazdek

Post 30 kwie 2011, o 12:47

Konto usunięte pisze: 2100PLN, czy też 2000 PLN, czy też może 1200 PLN to cena :
Koszt robocizny wymiany synchronizatora w 4T: podano mi koszt 2100 zł + koszt cześci. W ASO koszt robocinzy wymiany synchronizatora: 1200+ cześci. Nie mówie ze częsci w ASO są tanie, ale robocizna np. w tym przypadku wiele tańsza. Mówiąc o przebitce 30% raczej miałem na myśli porównanie czesci w 4T względem innych sklepów (nie ASO).
*Podaje przykład: identyczny wał korbowy do STI 2,5 o nr katalogowym 12200AA370:
4Turbo: 1999 PLN
inny sklep: 1499 PLN
*Inny przykład korby Manley nr kat. 14024-4:
4T: 1850PLN
inny sklep: 1500 PLN
*pompa oleju o nr kat.15010AA300
4T: 700PLN
inny sklep: 399 PLN
ITD.
Wszyscy wiemy ze mają ceny kosmiczne. I tak przy wiekszym remoncie, kupując wiecej czesci wychodzą kilkutysięczne róznice. Nie chce robic zadnej antyreklamy, jedynie obiektywnie stwierdzam jaka jest prawda. Jesli ktos temu przeczy to znaczy ze jest jakoś powiązany z w/w firmą :razz: A jedyny ratunek to docinki o stylu pisania i interpunkcji.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 30 kwie 2011, o 13:51

czajos84, to jeszcze popraw cytowanie, bo ja raczej tego nie pisałem ;-)

Nie ma tu parcia na 4t, choć parę osób coś tam u nich robi/robiło. Nie są najtańsi, ale raczej wiadomo za co się płaci. Przynajmniej tu w W-wie są tańsze alternatywy, ale jak przychodzi trwoga, to wszyscy dziwnie walą do 4t.

Gdybyś napisał który to "inny sklep" to brzmiałoby wiarygodniej - w takiej postaci jest to po prostu nieobiektywne. Bo możesz porównywać do jakiegoś prywatnego importu, albo allegro, gdzie podatków się nie płaci. Jeśli chcesz być przekonywujący, to daj konkretne nazwy firm w których można to kupić. Bo nie ma nic zdrowszego na rynku dla cen niż konkurencja.

czajos84
0 gwiazdek

Post 30 kwie 2011, o 15:24

Konto usunięte pisze: to jeszcze popraw cytowanie, bo ja raczej tego nie pisałem
no mój bład sorki za to.
Nie bede reklamował i napedzał komuś klientów. Jestem w 100% obiektywny.Poszukajcie w google(zajmuje to 40 sek :P) i oprocz 4T "wyskoczy" kilka dobrych sklepów(na allegro tez sie ogłaszają). 4T nie jest producentem tajli.Też importują cześci dodatkowo nakładąc olbrzymią marże. Nie mam nic do 4Turbo, ale dziwi mnie polecanie ich komuś kto chce dobrze i w rozsądnej cenie np. wymienić rozrząd. Jakośc usług maja pewnie wysoką, ale ceny kosmiczne. Wiec wychodzi na to ze stosunek ceny do jakości jest średni. Gdyby robic remont silnika na ich czesciach (nie wiem jak z roboicizną) to wychodzi katastrofa finansowa dla indywidualnego/prywatnego uzytkownika imprezy.

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror

Post 30 kwie 2011, o 15:37

czajos84 pisze: Nie bede reklamował i napedzał komuś klientów..
To nie kropka- mozesz pisać.
a moze inaczej:

Było by po koleżeńsku gdybyś nam podał źródło tanszych częsci :razz:
Obrazek

czajos84
0 gwiazdek

Post 30 kwie 2011, o 16:03

Matiz pisze: Było by po koleżeńsku gdybyś nam podał źródło tanszych częsci
google.pl 8-)
allegro.pl :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 30 kwie 2011, o 16:56

czajos84 pisze:
Matiz pisze: Było by po koleżeńsku gdybyś nam podał źródło tanszych częsci
google.pl 8-)
allegro.pl :-)
Nie chciało mi się szukać więcej, poszukałem jednej rzeczy.

korby Manley nr kat. 14024-4
http://www.topendpower.pl/p/pl/man-1402 ... +ej25.html
1750 zł (dostępny)
http://tomson.iai-shop.com/product-pol- ... EJ257.html
1499 zł (na zamówienie)
http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8234 ... -EJ25.html
1850zł (dostępny)

Wynika z tego, że owszem, można kupić taniej, ale na zamówienie. Czyli trzeba czekać kilka tygodni i jak doświadczenie zakupów w internecie wskazuje - z ceną może być różnie (bo to kurs euro się waha, bo to paliwo wzrosło i transport jest droższy itp).

Każdy coś tam kupuje w sieci i chyba wszyscy się zgodzimy, że jeśli coś co wyskakuje, że jest najtańsze, to zwykle nie jest dostępne od ręki, trzeba to zamawiać, sprowadzać, a często się okazuje, że niska cena jest jedynie wabiem dla klientów.

Patrzę na ten drugi w kolejności sklep topendpower. Wygląda mi na sklep internetowy. Zatrudnia jedną, dwie panie do odbierania telefonów i dwóch panów do pakowania paczek. Biuro mają pewnie w domu. To oczywiste, że mają dużo niższe koszty niż firma stacjonarna z siedzibą, do której możesz pojechać i w której możesz choćby reklamować towar.

Podsumowując nie widzę na tym jednym przykładzie jakichś strasznych dysproporcji. Widzę za to normalne biznesowe zasady... Kupujesz w markowym sklepie z gwarancją, siedzibą firmy, płacisz więcej. Kupujesz w sklepie internetowym, możesz pozwolić sobie na czekanie na dostawę - płacisz mniej.

czajos84
0 gwiazdek

Post 30 kwie 2011, o 17:21

Konto usunięte pisze: nie widzę na tym jednym przykładzie jakichś strasznych dysproporcji
a ja widze, bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :-> Co do gwarancji: 4T i pani siedząca w domu na krześle w pokoju stołowym, korzystająca z tel. bezprzewodowego, jednocześnie oglądają 'M jak Miłóść'...to w sumie to samo. Jedni i drudzy "biorą" części z tego samego źródła-bezpośrednio od producenta i to producent daje gwarancję, a nie 4T czy pani w papciach. 4T daje gwarancje na usługi, a części -w razie defektu- reklamują tam gdzie pani w szlafroku- czyli bezposrednio u producenta. Czemu 4T ma odpowiadać za korby produkcji Manley? Wiec procedura jest ta sama. Nie mamy żadnego plusa z tego powodu ze kupimy korby w 4T. Jedyna różnica: sławetna pani nakłada o wiele mniejszą marżę niż 4T, a warunki gwarancji mamy takie same-takie warunki jakie ustalił producent - Manley. Poza tym jak dobrze poszukasz to sa sklepy-serwisy, które bardzo ogarniają tematy i służą bardzo fachową radą. Ponadto posiadają cześci po takich cenach jakie mają znane nam panie :thumb:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 30 kwie 2011, o 17:28

czajos84 pisze: Też importują cześci dodatkowo nakładąc olbrzymią marże.

Z ciekawości od ilu procent zaczyna się wg. Ciebie olbrzymia marża?

czajos84
0 gwiazdek

Post 30 kwie 2011, o 17:36

Azrael pisze: od ilu procent zaczyna się wg. Ciebie olbrzymia marża?
przebitka z 1499LN na 1999PLN
mała marża: http://moto.allegro.pl/subaru-impreza-w ... 30055.html
olbrzymia marża: http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8229 ... I-2-5.html

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 30 kwie 2011, o 17:44

Nie chcę prowadzić dyskusji w tym temacie i uzasadniać dlaczego tak wygląda kwestia tego konkretnego wału korbowego i jaka polityka Subaru to powoduje, zadałem proste pytanie. Ile procent wg. Ciebie to jest olbrzymia marża? - chciałbym poznać w tej kwestii "opinię publiczną".

Co do przykładów - to tak są artykuły w przypadku których oferta 4Turbo nie zawsze jest najtańsza, walczymy z tym w jakimś stopniu, a w jakimś stopniu jest to świadoma polityka wynikająca z magazynowania w większej ilości pewnych towarów skądinąd ciężko dostępnych. Jednak te drogie rzeczy wyraźnie droższe to margines, bo nasze ceny na części OEM są powiązane w sporym stopniu z polityką samego Subaru, w wielu wypadkach gdy to możliwe są niższe.

Co do roboty takiej jak naprawa skrzyni warto upewnić się że porównuje się te same rzeczy. 4Turbo np. nie wykonuje usługi takiej jak wymiana synchronizatora - usługa którą 4T wykonuje to kompletna rewizja skrzyni i ponowne poskładanie z regulacją luzów, śladowości itp. Operacji pośrednich po prostu w miarę możliwości w przypadku takich komponentów w ogóle nie oferujemy.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 30 kwie 2011, o 17:57

Warsztaty zarabiają bo kupują w części z upustem 25-40% .Ale jak jeszcze doliczają swoją marże to już wychodzi kosmos (znaczu kure...o)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

czajos84
0 gwiazdek

Post 30 kwie 2011, o 18:00

Azrael pisze: Nie chcę prowadzić dyskusji w tym temacie
nie chce prowadzić dyskusji, wiemy że markowy sklep ma zawsze wyższe ceny( w tym wypadku sporo). Dyskusja zbędna.
Azrael pisze: kwestia tego konkretnego wału korbowego i jaka polityka Subaru to powoduje
nie tego konkretnego wału, bo z wałem do 2,0 (12200AA240) jest identyczna historia....to są tylko przykłady. To samo tyczy się 'głupiej' pompy oleju - o której pisałem parę postów wyżej itd. ITD! i tak mozemy wymieniać. Sumując kilkanaście tajli moża mieć wrażenie jakby remonotowało sie nie jedną, a dwie imprezy. A w garażu dalej jedna stoi.
Azrael pisze: Ile procent wg. Ciebie to jest olbrzymia marża? - chciałbym poznać w tej kwestii "opinię publiczną".
ponad 30% to olbrzymią marża( w stosunku do innych sklepów), dla Kowalskiego który chce jeszcze jechać na wakacje i opłacic rachunki to bariera nie do przejścia
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, o 18:09 przez czajos84, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ