Problem jak w temacie, sprawdziłem bezpieczniki i rozebrałem samą wycieraczkę w nadzieji że może się zatarła i wystarczy nasmnarować jednak wszystko wydaje się być ok.
Przy włączeniu tylnej wycieraczki słychać jedynie delikatne kliknięcie dochodzące z pod tapicerki w bagażniku, mniej więcej z okolicy lampki podświetlania bagżnika - czy tam znajduje się może jakiś przekaźnik odpowiedzialny za tylną wycieraczkę? Jest sens robierać tapicerke w bagażniku czy raczej nic tam nie znajdę?
Nie działa tylna wycieraczka - Impreza 2001
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Re: Nie działa tylna wycieraczka - Impreza 2001
Co to znaczy, że rozebrałeś wycieraczkę?Fang pisze: Problem jak w temacie, sprawdziłem bezpieczniki i rozebrałem samą wycieraczkę w nadzieji że może się zatarła i wystarczy nasmnarować jednak wszystko wydaje się być ok.
Jest sens bo znajdziesz tam złączkę elektryczną przy silniku. Po rozpięciu, przy pomocy próbnika napięcia (popularnej kontrolki) dowiesz się czy na wtyczkę dochodzi prąd. Jeśli tak to najprawdopodobniej stoi silnik. Zazwyczaj da się go naprawić ale sam już pewnie tego nie zrobisz bo bez specjalnego ściągacza do ramienia wycieraczki, nie wyjmiesz silnika.Fang pisze: Jest sens robierać tapicerke w bagażniku czy raczej nic tam nie znajdę?
Witaj,
Udało mi się zdjąc ramnie ale pod nim jest kompletnie zapieczona śruba (na klucz nr. 24), której nie moge odkecić, traktuję ja narazie odrdzewiaczami. Wszystko jest zatarte.
Czy w takim momencie silnik ma jakies zabezpieczenie czy tez raczej się saplił? Na czym polega ewentualna naprawa?
R.
Udało mi się zdjąc ramnie ale pod nim jest kompletnie zapieczona śruba (na klucz nr. 24), której nie moge odkecić, traktuję ja narazie odrdzewiaczami. Wszystko jest zatarte.
Czy w takim momencie silnik ma jakies zabezpieczenie czy tez raczej się saplił? Na czym polega ewentualna naprawa?
R.
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
Mała szansa, że silnik się spalił. Na pewno wymaga rozbiórki, wyczyszczenia, przesmarowania ruchomych części i delikatnej "polerki" drobnym papierem ściernym szczotek, komutatora i wirnika.
Ale sprawdź najpierw czy w ogóle prąd do wtyczki dochodzi.
Ale sprawdź najpierw czy w ogóle prąd do wtyczki dochodzi.
Tak zroibie, ciąglę jeszcze walcze z tą śrubą. dzięki za podpowiedzi! Zamelduję jak coś zdziałam.
U mnie był ten sam problem (co prawda w starszej imprezie). Wszystko za sprawą przetartych przewodów elektrycznych znajdujących się w tym gumowym wężu łączącym klapę z budą.
Problem rozwiązany, był zatarty silnilk, aluminiowa nakrętką tak skorodowała i spuchła, że wszystko się ze sobą zespawało, musiałem ją obciąć, kupiłem nowy mechanizm na alledrogo i już wszystko działa.
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
- Polubił: 0
U mnie też padła wycieraczka ale nie jest to sprawa silniczka bo działa, tzn delikatnie przesuwa wycieraczkę ale w pewnym momencie zatrzymuje się bo jest jakiś opór. Mech mi powiedział że prawdopodobnie coś jest zatarte lub mocno zabrudzone w tej rurce prowadzącej z wewnątrz na zewnątrz. Ktoś może podpowiedzieć laikowi jak to rozkręcić i ewentualnie czym czyścić?
Tam masz taki mały plastik ochronny na śróbie trzymającej ramie wycieraczki, podważasz go lekko i wychodzi, nawet gołymi rękami go zdejmiesz bez żadnych kluczy.
Odkręcasz nakrętkę na klucz 10 i zdejmujesz ramie, sciagasz kolejny okrągły plastik i masz nakrętkę aluminiową na klucz 23, wyczyść wszystko dobrze, nałóż smaru i poskładaj, od wew. strony klapy niczego nie ruszaj...
Odkręcasz nakrętkę na klucz 10 i zdejmujesz ramie, sciagasz kolejny okrągły plastik i masz nakrętkę aluminiową na klucz 23, wyczyść wszystko dobrze, nałóż smaru i poskładaj, od wew. strony klapy niczego nie ruszaj...
miałem to samo kiedyś sobie jadę włączam wycieraczkę a ta do połowy i stopfreediver pisze:U mnie też padła wycieraczka ale nie jest to sprawa silniczka bo działa, tzn delikatnie przesuwa wycieraczkę ale w pewnym momencie zatrzymuje się bo jest jakiś opór. Mech mi powiedział że prawdopodobnie coś jest zatarte lub mocno zabrudzone w tej rurce prowadzącej z wewnątrz na zewnątrz. Ktoś może podpowiedzieć laikowi jak to rozkręcić i ewentualnie czym czyścić?
zatarł się mechanizm - bolec który wystaje poza karoserie - obleciał rdzą
silniczek wymontowałem, rozebrałem na części, wyczyściłem rdze z tego miejsca, złożyłem na smarowałem działa już rok