świeci się check i czasem mruga

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
piasek1412
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

świeci się check i czasem mruga

Post 16 wrz 2011, o 11:35

Witam wszystkich,
bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki z którą się już rok zmagam w mojej imprezie 1.6 (95KM) z 2001 roku.
Usterka objawia się następująco: od wykasowania błędów z komputera, po przejechaniu różnie, od 100 do 300 kilometrów zapala się check. Jak już się check zaświeci to co jakiś czas mruga kilka razy i dalej się świeci. Nie ma reguły dzieje się to na zimnym lub ciepłym silniku, podczas jazdy lub w czasie postoju. Jeżeli check mruga na postoju, w czasie mrugania silnik nierówno pracuje a potem znowu pracuje ok. Po odczytaniu błędów najczęściej jest to wypadanie zapłonu na 1 cylindrze, czasem 1 i 2 cylinder, czasem wszystkie 4.
W celu usunięcia usterki były wykonywane następujące czynności:
- wymiana przewodów WN (NGK),
- wymiana świec (NGK),
- regulacja zaworów (gniazda ok)
- wymiana czujnika położenia biegu jałowego.
Niestety nic nie przyniosło efektu.
Bardzo proszę o pomoc, rady doświadczonych w tym temacie, może ktoś się już spotkał z tego typu sytuacją..

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: świeci się check i czasem mruga

Post 16 wrz 2011, o 11:54

Idź dalej i wymień moduł zapłonowy.

http://allegro.pl/modul-zaplonowy-subar ... 19951.html

piasek1412
0 gwiazdek

Post 16 wrz 2011, o 12:18

dzięki bardzo odp. coraz bardziej do tego dojrzewam tylko mechanik mi powiedział, że gdyby to była cewka to błędy zawsze wychodziły by parami 1 i 3 lub 2 i 4 cylinder. Tak to działa czy nie miał racji?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 16 wrz 2011, o 12:21

Szczerze mówiąc nie wiem, nigdy się w to nie zagłębiałem. Ale innych możliwości niż moduł za bardzo nie widzę...

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 16 wrz 2011, o 13:19

piasek1412 pisze: mechanik mi powiedział, że gdyby to była cewka to błędy zawsze wychodziły by parami 1 i 3 lub 2 i 4 cylinder. Tak to działa czy nie miał racji?
Mogłoby coś w tym być, bo to zdaje się dwie cewki dwubiegunowe (chyba tak się to nazywa) i każda z nich obsługuje dwa gary. Sugerowałbym zerknąć w serwisówkę, znajdziesz tam info o diagnostyce misfire. OIDP to pisali tam oprócz wspomnianych przez Ciebie m.in. o sprawdzeniu kontaktów na wtryskiwaczach.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 16 wrz 2011, o 13:38

piasek1412, masz lpg?

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 16 wrz 2011, o 19:00

A w jaki sposób uznano że gniazda zaworowe są ok? Poprzez pomiar kompresji, czy może endoskopem/kamerą?. Czy może zdejmowano głowicę?
A jakie jest ciśnienie paliwa i wydatek pompy, czy kształt strugi wtryskiwanego paliwa jest prawidłowy?
Czy odczuwane jest szarpanie silnika kiedy zapala się kontrolka?
Wiem, czepiam się. :whistle:
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

piasek1412
0 gwiazdek

Post 3 paź 2011, o 10:15

tak mam lpg. Jednak objawy występują także w czasie jazdy tylko na benzynie.
Jeśli chodzi o gniazda zaworowe to jeden mechanik mi powiedział podczas regulacji zaworów, że jest ok i jeszcze niedawno była sprawdzana kompresja- ma wzorcowe parametry.
A odnośnie szarpania silnikiem w czasie jak miga check to wygląda to w ten sposób że jak miga w czasie jazdy to jest to nieodczuwalne, jeżeli miga na postoju to przez chwile obniżają się obroty i silnik nierówno pracuje, po kilku sekundach wszystka wraca do normy.

ODPOWIEDZ