wtrysk alkoholu zamiast wielkiego fmic
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
wtrysk alkoholu zamiast wielkiego fmic
Witam!
Jest tu jakiś śmiałek który karmi swoje cylindry dodatkowo wodą i metanolem
z tego co na ten temat wyczytałem to same superlatywy ...
10-15% więcej mocy
redukcja temp powietrza sprężonego nawet do 20*C
niższa temp w cylindrach i wszystkie aspekty z tym związane
zwiększenie liczby oktanowej
i jeszcze kilka innych
wszystko od 250usd za podstawowe zestawy
jeżeli ktoś ma już jakieś doświadczenia to jakiej marki zestaw poleci
Jest tu jakiś śmiałek który karmi swoje cylindry dodatkowo wodą i metanolem
z tego co na ten temat wyczytałem to same superlatywy ...
10-15% więcej mocy
redukcja temp powietrza sprężonego nawet do 20*C
niższa temp w cylindrach i wszystkie aspekty z tym związane
zwiększenie liczby oktanowej
i jeszcze kilka innych
wszystko od 250usd za podstawowe zestawy
jeżeli ktoś ma już jakieś doświadczenia to jakiej marki zestaw poleci
type R :D
Re: wtrysk alkoholu zamiast wielkiego fmic
Jest to skomplikowane w wysterowaniu tak żeby było bezpieczne, dodatkowo kolejna rzecz która może się zepsuć. W ulicznym aucie bardzo bym nie polecał.
wlasnie czytalem o problemach ze strojeniem jezeli ktos sie na tym uczy... odnośnie awaryjnosci.... wszystko sie psuje nawet subaru :(
sporo ludzi to instaluje za duża wodą właśnie celem ochrony silnika ....
Matiz wtryskujesz za ic mgiełke wody z alkoholem który ze względu na wysoka temperaturę sprężonego powietrza gwałtownie odparowuje
http://rusubaru.com/intercooler-efficiency/
sporo ludzi to instaluje za duża wodą właśnie celem ochrony silnika ....
Matiz wtryskujesz za ic mgiełke wody z alkoholem który ze względu na wysoka temperaturę sprężonego powietrza gwałtownie odparowuje
http://rusubaru.com/intercooler-efficiency/
Ale to raczej przy większych mocach, znam 2 osoby lejące wodę/metanol i nie przy serii z wydechem i chipem...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
Re:
siewcu pisze:Ale to raczej przy większych mocach, znam 2 osoby lejące wodę/metanol i nie przy serii z wydechem i chipem...
a co jeszcze zrobili ... dolot?

konkrety mozna prosic ? jakie auta jakie mody jaki setup wtrysku mieszanki na czym strojone i przez kogo ... wybuchło

Co robili? Raz pamiętam w pewnym Subaru, zakuty silnik, duże turbo, ok. 500KM podobno, do tego ALS i LC - większa rzeźba; potem Octavia, 1.8t, zakuty, dłubana głowica, duże turbo również, 450KM; Subaru wybuchło, nie wiedzieć dlaczego, a Skoda nie wiem. Subaru strojone przez Mateusza Bieńkowskiego, a Skoda nie wiem przez kogo. Wiem, że robiła 4s do setki ;)
PS. Oba auta miały wtedy duże FMICe ;)
PS. Oba auta miały wtedy duże FMICe ;)
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
Gix, ja naprawdę wiem jak takie systemy działają i po co je się stosuje. Wiem że nowinki sa podniecające zajebiste i w ogóle, ale tak jak napisałem jak nie masz dużego budżetu, wysokiej klasy komputera sterującego i naprawdę nie jest Ci to niezbędne (a sądzę ze te 3 punkty są spełnione) to nie polecam.
Azrael, chce więcej dmuchać w moje sti remap po remoncie silnika 2 -> 2.2
zal mi pakować fmic ze względu na spool
do tego bardzo podoba mi się tematyka wyższej wartości oktanowej benzyny z metanolem
ponieważ to które leje ma może 95 (tylko takie mam dostępne)
rozumiem w jakim kierunku idziesz... lepiej iść utartymi twardymi szlakami nie eksperymentować bo tak jest bezpieczniej
te linki wkleiłem raczej dla osób nie obznajmionych w temacie
jeśli chodzi o awaryjność instalacji
to jest i monitor
http://www.aemeurope.co.uk/product_info ... d=AEM-0335
kewstia czy wydanie 400euro na instalacje + 250 na monitor to dobra droga
jezeli znasz lepsza to prosze o info
jestem przed wywaleniem sporej kwoty na silnik i boje sie popelnienia błędu....
zal mi pakować fmic ze względu na spool
do tego bardzo podoba mi się tematyka wyższej wartości oktanowej benzyny z metanolem
ponieważ to które leje ma może 95 (tylko takie mam dostępne)
rozumiem w jakim kierunku idziesz... lepiej iść utartymi twardymi szlakami nie eksperymentować bo tak jest bezpieczniej
te linki wkleiłem raczej dla osób nie obznajmionych w temacie
jeśli chodzi o awaryjność instalacji
to jest i monitor
http://www.aemeurope.co.uk/product_info ... d=AEM-0335
kewstia czy wydanie 400euro na instalacje + 250 na monitor to dobra droga
jezeli znasz lepsza to prosze o info
jestem przed wywaleniem sporej kwoty na silnik i boje sie popelnienia błędu....
Wsadź sobie duży TMIC i zaopatrz się w większe ilości dobrego Octane Boostera. A metanol sobie odpuść. Takie moje zdanie. Rozumiem że sterujesz tym seryjnym kompem albo jakimś tanim pnp?
Wrzuc sobie simteka - zrob sobie mape bazowa na 95 a druga na Maxol E5, tam gdzie bedziesz mial dostepne albo na upalanki. Ewentualnie druga mapa na 95+booster.
Zycie i wygoda uczy, ze jak zrobisz mape jedna na boostery, metanole albo inne takie, to potem w najmniej odpowiednim momencie Ci sie ta chemia skonczy i bedzie kombinowanie, skad tu wziac na szybko.
Cudowac sobie mozna (kwestia, czy jest to realnie potrzebne - nie mnie oceniac), ale warto miec opcje zapewniajaca spokojna podroz w warunkach "minimum".
A duzy tmic na pewno nie zaszkodzi, zwlaszcza, ze koszta zakupu w warunkach wyspiarskich nie sa jakies duze.
Zycie i wygoda uczy, ze jak zrobisz mape jedna na boostery, metanole albo inne takie, to potem w najmniej odpowiednim momencie Ci sie ta chemia skonczy i bedzie kombinowanie, skad tu wziac na szybko.
Cudowac sobie mozna (kwestia, czy jest to realnie potrzebne - nie mnie oceniac), ale warto miec opcje zapewniajaca spokojna podroz w warunkach "minimum".
A duzy tmic na pewno nie zaszkodzi, zwlaszcza, ze koszta zakupu w warunkach wyspiarskich nie sa jakies duze.
Jacek "AMI" Rudowski