Wentylator chłodnicy - nie działa

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Specter
0 gwiazdek
Auto: Impreza LTD '97
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wentylator chłodnicy - nie działa

Post 18 paź 2011, o 19:01

Hej,
w zeszłym tygodniu padł mi wiatrak chłodnicy. W trakcie jazdy, a właściwie stania - bo w korku, spod maski zaczął wydobywać się dym. Zobaczyłem, że wskaźnik temperatury podskoczył do maksimum, więc oczywiście natychmiast zjechałem zobaczyć co jest nie tak - stopiło się jedno z plastikowych mocowań wentylatora, przez co ten się zaklinował i nie było możliwości obrotu. Po ostudzeniu silnika jakoś bardzo ostrożnie i na 1k obrotów dałem radę dotoczyć się do domu, pilnując temperatury. Zdemontowałem wentylator, zamówiłem nowy, dzisiaj odebrałem, zamontowałem, dolałem płynu do chłodnicy bo poprzedni oczywiście poszedł z dymem, wszystko wyglądało okej, chwilę rano auto pomęczyłem żeby zobaczyć czy trzyma temperaturę - nie było problemów, wskazówka dokładnie w połowie (chociaż sam wiatrak nie pracował - doszedłem do wniosku, że włącza się tylko kiedy jest taka potrzeba, a tu widać powietrze wystarczało). Cały dzień kontrolowałem ilość ciepła, ale wracając z miasta utknąłem w korku - i stało się dokładnie to samo. Tym razem nie dopuściłem do dymu, ale mimo bardzo powolnej i ostrożnej jazdy na małych obrotach temperatura skoczyła znowu do max, w dodatku było widać jak bardzo rozgrzane jest powietrze nad maską. Dotoczyłem się do domu, w trakcie jazdy temperatura spadła do normalnego poziomu - wniosek, że grzeje się tylko w korku. Logiczne, nie ma przepływu powietrza :> Ale wentylator jak się okazuje dalej nie działa, mimo że wymieniony na nowy. Tym razem nic mu się nie stało - nie stopił się ani nic, powinien działać teoretycznie bez problemu - ale jednak nie pracuje.

Tutaj pytanie - co może być przyczyną? Co sprawdzić, zanim jutro pójdę z tym do elektryka? Ktoś miał podobne problemy...?
Impreza GC '97, EJ16.

Z góry dzięki!

btw, to chyba nie ma znaczenia - ale po wyjęciu popsutego wiatraka w zeszłym tygodniu padł mi centralny zamek. Po zamontowaniu nowego automagicznie się naprawił, a wcześniej nie było żadnych takich problemów - czysty zbieg okoliczności, czy to w jakiś chory sposób jest ze sobą powiązane? ;o

ODPOWIEDZ