Wymiana żaróweczki podświetlenia A/T

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wymiana żaróweczki podświetlenia A/T

Post 17 lis 2011, o 16:30

Witam.
Rozbebeszyłem osłony lewarka zmiany automatycznej skrzyni biegów, wyjąłem oprawkę z żaróweczką i.... :-(
Za nic nie chce wyleźć, ciągnę, kręcę i nic :x
Dwa pytania: jak ją wyjąć i co to za numerek ? Tylko w serwisie do kupienia czy w żarówkowym sklepie również ?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: Wymiana żaróweczki podświetlenia A/T

Post 17 lis 2011, o 16:32

eror, nie kręć. Wyciągnij. ;-)

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 lis 2011, o 17:38

Fakt, ciągnąłem i ciągnąłem aż wyciągnąłem :thumb:
I zabrałem się za żaróweczkę w przycisku "power". Nie wiedziałem, że wpierw trzeba odpleść te druciki (nóżki żarówki) co są wywinięte na oprawkę. Pourywały się troszkę :-/
Ten zielony kondonek co na niej był troszkę się porozrywał. Jak się nie da wykorzystać ponownie to użyję rurki termo kurczliwej.
Ale gdzie takie żaróweczki zanabyć ?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 17 lis 2011, o 18:51

Żaróweczki kupisz bez problemu w sklepie z elementami elektronicznymi, w dowolnym kolorze, także zielonym kondomem się nie przejmuj.
Weź jedynie starą, żeby dopasować wielkość.

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 lis 2011, o 18:57

Bergen pisze:Żaróweczki kupisz bez problemu w sklepie z elementami elektronicznymi, w dowolnym kolorze, także zielonym kondomem się nie przejmuj.
Weź jedynie starą, żeby dopasować wielkość.
Dzięki bardzo.
Wataż żaroweczek wynikać będzie z ich rozmiaru ? Nie ma różnych o zadanych rozmianach ?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 17 lis 2011, o 19:02

eror pisze: Wataż żaroweczek wynikać będzie z ich rozmiaru ? Nie ma różnych o zadanych rozmianach ?
Tak. Nie.

;-)

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 17 lis 2011, o 19:08

2 zł w ASO kosztuje komplecik

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 17 lis 2011, o 19:32

Kubik, to jakieś lepsze aso masz.

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 lis 2011, o 19:37

Kubik pisze:2 zł w ASO kosztuje komplecik
Niech nawet 12 kosztuje taki komplecik. Dzięki, podjadę.

Kubik
4 gwiazdki

Post 17 lis 2011, o 19:37

Za kilkanaście żaróweczek do podświetleń zapłaciłem 32zł . Nie pamiętam ile która kosztowała , bo f-ra jest już w biurze rachunkowym .
Może być tak że "moje" ASO zaopatruje się w żarówki u producenta a nie w magazynie SIP :-p

Kubik
4 gwiazdki

Post 17 lis 2011, o 19:38

Komplecik , to uważam żaróweczkę z tym plasticzkiem

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 lis 2011, o 19:43

Kubik pisze:Komplecik , to uważam żaróweczkę z tym plasticzkiem
A , mów tak zaraz. Już zwątpiłem, że komplecik to ileś tam żaróweczek. Niech więc ten komplecik aż tyle nie kosztuje.
Tak czy inaczej, podjadę i kupię z opraweczką.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 17 lis 2011, o 21:41

eror

skoroś z Poznania - trza było szukac użytkowników stąd :-)
te żarówki to R3 - wszystkie guziki na konsoli mają te same żaróweczki jak pamiętam - wjedź do Gembary na Chełmońskiego

ile zapłaciłeś Kubik?????? wiem że 32 zł to nie majątek, ale za tą cenę kupiłbyś prawie setkę tych żarówek. Ja przy małej ilości płaciłem 50 groszy za sztukę
w sumie to na biednego nie trafiło... subaru to subaru... klient bogatszy zajechał... :-) :whistle:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Kubik
4 gwiazdki

Post 17 lis 2011, o 23:54

OBK H6 pisze:eror

skoroś z Poznania - trza było szukac użytkowników stąd :-)
te żarówki to R3 - wszystkie guziki na konsoli mają te same żaróweczki jak pamiętam - wjedź do Gembary na Chełmońskiego

ile zapłaciłeś Kubik?????? wiem że 32 zł to nie majątek, ale za tą cenę kupiłbyś prawie setkę tych żarówek. Ja przy małej ilości płaciłem 50 groszy za sztukę
w sumie to na biednego nie trafiło... subaru to subaru... klient bogatszy zajechał... :-) :whistle:
Nie byłem pewien jakie i ile tych żarówek . Leniwy jestem i nie chciało mi się szukać tańszych . Nawet jeśli przepłaciłem co nieco , to dostałem wszystko i uznałem że mój czas jest cenniejszy niż kilka zł .

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 19 lis 2011, o 13:02

No dobra, u Gembary zanabyłem drogą kupna żaróweczki LED (tylko takie były) wtykane po 3zł sztuka :wall: a tych w oprawkach wcale nie miał, więc wziąłem bez oprawek. Wąsy sam nawinę na oprawki.
Jadąc do domu na CePeeNie kupiłem te wciskane za jakieś grosze.
Trzeba było próbować najprostrzych rozwiązań. Forum rozleniwia umysłowo. Gdybym nie miał gdzie zapytać zaczął bym właśnie od CePeeNa :?

Przecząc (?) powyższemu stwierdzeniu, pytam: w jaki sposób wyjąć z deski rozdzielczej zespół wyłączników dla ogrzewania szyby, przeciw mgielnych oraz regulacji reflektorów ?
Osłonkę poniżej wyszarpałem i nie widzę żadnej zapadki, zasadzki ani niczego innego do odgięcia, przygięcia, etc. żeby wyjąć wyłączniki. W jednym z nich również muszę wymienić żaróweczkę.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 19 lis 2011, o 13:54

jeżeli wyglądają tak samo jak w moim, to musisz długim śrubokrętem (w miarę cienkim ) podważyć same guziki
one mają obudowy z odlanymi zatrzaskami (wchodzą w deskę na wcisk) - więc trza delikatnie wcisnąć śrubokręt między deskę a guziki i je podważyć (zatrzaski są dwa góra i dół)

u mnie te 3 klawisze po lewej stronie (halogeny i regulacja świateł) są na jednym małym panelu drewnopodobnym - wyjąłem cały panel bo łatwiej i wtedy od d... strony je wyciągnąłem

ciekaw jestem czy te żarówki diodowe Ci się zmieszczą - u mnie nie wlazły i trza było żarówki starego typu R3 montować :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

ODPOWIEDZ