Zbieżność GT
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zbieżność GT
chcę pojechać dzisiaj na kontrolę i ewentualne korekty zbieżności.
gdzieś mi się tu na forum obiło o uszy, że można sobie nie ustawiać noramalnie, tylko pomichlać żeby było fajniej...
GTkiem na co dzień nie jeżdżę, w zasadzie czekam tylko na śnieg, czyli ustawienie geometrii, jeżeli tak w ogóle się da, ma być skonfigurowane pod upalanie na śniegu
jakieś wskazówki?
gdzieś mi się tu na forum obiło o uszy, że można sobie nie ustawiać noramalnie, tylko pomichlać żeby było fajniej...
GTkiem na co dzień nie jeżdżę, w zasadzie czekam tylko na śnieg, czyli ustawienie geometrii, jeżeli tak w ogóle się da, ma być skonfigurowane pod upalanie na śniegu
jakieś wskazówki?
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Re: Zbieżność GT
Wojtek, polecany wariant i sam na takowym w Żabie jeździłem to przód na 0, a tył rozbieżny po 1mm na stronę. Dodatkowo, jeśli nadal masz tego AGX`a z którym kupiłeś Żabę to masz możliwość ustawić kąt pochylenia przednich kół w negatyw więcej niż fabryka przewidziała (rozwiercone otwory regulacyjne).
Takie ustawienie powoduje nieco większą nadsterowność.
Takie ustawienie powoduje nieco większą nadsterowność.
Wiecej zakretow czy prostych? ;)
Zbieznosc zaproponowana przez Pablonasa powinna byc fajna w zakretach, na wiecej prostych bym chyba tylko zrobil tez na 0.
I pochyly na jakies 1-1.5st - zalezy ile wydoli.
Mam u siebie na -1.5 poustawiane i sie bardzo przyjemnie skreca.
Zbieznosc zaproponowana przez Pablonasa powinna byc fajna w zakretach, na wiecej prostych bym chyba tylko zrobil tez na 0.
I pochyly na jakies 1-1.5st - zalezy ile wydoli.
Mam u siebie na -1.5 poustawiane i sie bardzo przyjemnie skreca.
Jacek "AMI" Rudowski
- pablonas
- 5 gwiazdek
Zapomniałem dodać, że na Tor Poznań to raczej tył zbieżny zrobić bo może być wesoło 

delikatnie rozbieżny 2mm lepiej bd jechał w zakręcie a niestabilnie na prostej przy większej prędkosci. Znając te forum zaraz pójdzie fala krytyki bo się napędy popsują albo skrzynia rozwali hehe a kąty niech zostaną seryjne bo na luźnym kiedy nie ma przyczepności nie ida takie siły, żebyś pod to musiał pochylac koło ;) dlatego też nie musi być zbieżny, może być na 0 :P
P.S Lepiej zainwestuj w dobre opony i dotnij je żeby miały większe odstępy między kankami co by ten śnieg miał gdzie uciekać :P
P.S Lepiej zainwestuj w dobre opony i dotnij je żeby miały większe odstępy między kankami co by ten śnieg miał gdzie uciekać :P
- pablonas
- 5 gwiazdek
DobreAzrael pisze: pablonas, i negatywy 3,5 stopnia z lewej strony ;)

Nic z tego nie zrozumiałem. Rozbieżny ale co? Przód? Tył? Obie osie? Na jakiej nawierzchni? Zaraz piszesz o kątach i o szutrze.goralsim pisze: delikatnie rozbieżny 2mm lepiej bd jechał w zakręcie a niestabilnie na prostej przy większej prędkosci. Znając te forum zaraz pójdzie fala krytyki bo się napędy popsują albo skrzynia rozwali hehe a kąty niech zostaną seryjne bo na luźnym kiedy nie ma przyczepności nie ida takie siły, żebyś pod to musiał pochylac koło ;) dlatego też nie musi być zbieżny, może być na 0 :P
Weź napisz to samo jeszcze raz ale tak żeby wszyscy zrozumieli. Chyba, że tylko ja taki debli jestem i nie załapałem o czym piszesz.
no przód a jak tył ustawisz w seryjnym aucie? luźna nawierzchnia to szuter albo śnieg....
- pablonas
- 5 gwiazdek
goralsim pisze: jak tył ustawisz w seryjnym aucie?
Pytasz o konkretną wartość czy o to w jaki sposób reguluje się tylną zbieżność?
pablonas pisze: Chyba, że tylko ja taki debli jestem i nie załapałem o czym piszesz.
To jest nas chyba dwoch :)
Jacek "AMI" Rudowski
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
- pablonas
- 5 gwiazdek
Nic nie trzeba kupować gdyż producent przewidział możliwość regulacji zbieżności tylnej osi (zakres regulacji 3mm). Chyba, że komuś mało to faktycznie trzeba inne śruby.

Nie rozumiem co ma regulacja zbieżności do napędówgoralsim pisze: o nieźle :P a jakieś minusy tego są? napędy :P

nie wiem dlatego się pytam ;d bo jak dasz śruby na których zmienisz wartość o więcej niż 3mm to więcej niż zalecenia producenta chyba i nie koniecznie musi to dobrze wpływać na podzespoły ale może tylko mi sie wydaje :D
Witam, potrzebuję śruby mimośrodowe regulacji zbiezności kół ( Subaru Forester 2.0 - 1999) Czy wiecie gdzie można nabyć takie śruby albo jakie są ich parametry? Chodzi o tylne wahacze...
Znalazlem sobie w katalogu whiteline: http://www.whiteline.com.au/ , a kupilem w http://mtmprofi.pl/Grizlee pisze:Witam, potrzebuję śruby mimośrodowe regulacji zbiezności kół ( Subaru Forester 2.0 - 1999) Czy wiecie gdzie można nabyć takie śruby albo jakie są ich parametry? Chodzi o tylne wahacze...
Potrzebuję opinii, chodzi o lewy tył. Z racji uszkodzonego łożyska, wymieniłem całą zwrotnicę, bo miałem. Zaraz po, kierownica poszła lekko w lewo. Pojechałem na kontrolę zbieżności okazało się, że tylko na tym kole ustawienia się rozjechały (czyli OK) ale nie da się ustawić bardziej niż -0.18', co daje przy feldze 15" ok 2mm. I teraz pytanie, czy jeżeli tak zostawię, to da się z tym normalnie jeździć i czy przy takich ustawieniach opony szybko polecą. Oczywiste jest, że jeżeli lewa ma -0,18', to prawą tez muszę tak ustawić, żeby sumaryczna była 0.