Wycieraczki - bezprzegubowe

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
6MoNi9
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Impresska :)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wycieraczki - bezprzegubowe

Post 4 sty 2012, o 20:29

http://www.groupon.pl/deals/cala-polska ... 0_4&a=1661

Kto mi powie co to za wynalazek i czy warto w to zainwestować, oraz jaki rozmiar pasuje do Subaru Imprezy kombi w pierwszej budzie??

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Re: Wycieraczki - bezprzegubowe

Post 4 sty 2012, o 20:39

Nie ma zdania na temat ich walorów użytkowych, słyszę tyle samo zachwytów co narzekań, w moim outbacku, krzywizna szyby wyklucza ich stosowanie. Są często kradzione
Na pewno są tańsze w produkcji a sprzedawane drożej niż tradycyjne, przynajmniej w serwisach.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

6MoNi9
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Impresska :)

Post 4 sty 2012, o 20:46

no właśnie a tu taka zniżka, 2 komplety za 79 zł już z przesyłką... tylko że to jakieś no name, ryzykować czy kupić valeo?

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(

Post 4 sty 2012, o 20:52

Valeo - sraelo. A skąd wiadomo czy tylko opakowanie nie jest "markowe" :-p
Ja kupowałem tutaj:
http://motgum.pl/
Do Forka zakładałem w lutym 2011. Wczoraj wymieniłem po stronie pasażera.
Właściwie trochę na wyrost bo pierwsze delikatne smużki były. Po mojej stronie nadal jest O.K.
A ceny ? Dzisiaj zamawiam kolejny zestaw, lepiej mieć na zapas.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 sty 2012, o 21:00

Do Disco kupiłem Boscha za 90 zeta w Intercarsie.
Do Forka z rok temu w tym samym sklepie za zbliżone pieniądze.
30kkm dają radę, ew 1 rok.
W zasadzie to nawet co pół roku powinny zaliczyć kubeł. Różnicę widać znaczną; później powolna równia pochyła.
W sumie koszt to flaszka czegoś zacniejszego lub wyjście na kawę i ciastko do miasta lub parę paczek fajek... :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

jmiciuk
2 gwiazdki
Auto: Narazie jezdzę rowerem :)

Post 4 sty 2012, o 21:28

Ja tam nie kupowalbym jesli nie wiadomo co to za producent. Valeo mialem w poprzednich autach, mam w forku i nigdy nie mialem zadnych problemow. W niemarkowych podobno czasem zdarza się ze odstają albo dociskają tylko w jednym miejscu.Widzialem takie w berlingo ale nie pamietam jakiej firmy gosc mial w kazdym razie nie byla to wina auta bo mi w berlingo idealnie przylegały wycieraczki valeo xtrm

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 4 sty 2012, o 21:48

Daja rade. O ile nie ma problemow z krzywiznami faktycznie - u mnie w imprezie lewa wycieraczka (odpowiednik prawej) w jednym miejscu troche rozmazuje, ale poza tym nie mam nic do zarzucenia.
Tutaj byly tansze niz klasyczne :) Czy lepsze, czy gorsze, niz klasyczne? Nie wypowiem sie - tak samo dla mnie w sumie dobre - cena i dostep akurat zawazyly w sumie.
Jacek "AMI" Rudowski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 4 sty 2012, o 22:12

6MoNi9, tak jak pisze eror - tylko MotGum. Najlepiej zwykły, chociaż te bezprzegubowe też dawały radę. Jakieś 2 lata temu wyrwałem komplet bezprzegubowych MotGumów za 50 PLN u szklarza, rok temu wymieniłem na klasyczne MotGumy (cena podobna).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(

Post 4 sty 2012, o 22:37

No, ja właśnie bezprzeguby mam, to znaczy auto moje.
Czyli w zasadzie ja :-)

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 4 sty 2012, o 23:21

Mam, wurth, i też przy pewnych prędkościach w pewnych miejscach szyby nie bardzo chce wycierać.Mam je drugi rok,po zimie będę wymieniał na bosch przegubowy i zobaczymy czy jest lepiej i ciszej,pozdro.
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 4 sty 2012, o 23:24

Z markowych bezprzegubowców najbardziej byłem zadowolony z Boscha (ew. Aeroblade robione dla Subaru przez Boscha). W każdym razie były dużo lepsze od Valeo.

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 4 sty 2012, o 23:28

Pol roku temu kupilem Valeo. Za komplet wyszlo cos 90 PLN.

Bardzo szybko stracily wlasciwosci, smuzyly. Koszmar.

Miesiac temu, w przyplywie zupelnego braku widocznosci, kupilem w Makro Unitecha (czy jakos tak). Komplet 24 PLN.

Rewelacyjne sa... Ciekawe jak dlugo jeszcze...

g.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 4 sty 2012, o 23:37

gruby pisze: Miesiac temu, w przyplywie zupelnego braku widocznosci, kupilem w Makro Unitecha (czy jakos tak). Komplet 24 PLN.
Może Unipointa? Też takie mam. Kupiłem kiedyś, bo nie było akurat Motgumów. Kosztują grosze, działają jak trzeba.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2012, o 23:43

Idę do Makro po wycieraczki. Jak Gruby jest zadowolony, to musi być to produkt godny uwagi ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 5 sty 2012, o 01:06

Ja dzięki wycieraczkom bezprzegubowym mam bardzo ładną, głęboką rysę przez środek szyby. Są skonstruowane w taki sposób, że pręty naciągające "gumę" wycieraczki są złączone plastikowymi elementami na końcach. Podczas ulewnego deszczu jeden z takich plastikowych elementów spadł z wycieraczki, co spowodowało natychmiastowe rozlezienie się prętów na boki i chamskie szorowanie po szybie. Nawet nie zauważyłem, bo lało, bo ciemno. Rano wyszło szydło z worka, nigdy więcej dziwactw nie założę, raz pomnożyłem byty ponad konieczność i mnie pokarało. Gdyby to były zwykłe wycieraczki, to liczne "przeguby" utrzymały by pręty w tzw. kupie.

Z najróżniejszych wycieraczek najdłużej wytrzymały Bosche i Motgumy.

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 5 sty 2012, o 02:37

Godlik pisze:
gruby pisze: Miesiac temu, w przyplywie zupelnego braku widocznosci, kupilem w Makro Unitecha (czy jakos tak). Komplet 24 PLN.
Może Unipointa? Też takie mam. Kupiłem kiedyś, bo nie było akurat Motgumów. Kosztują grosze, działają jak trzeba.
W bagazniku mam opakowania, jutro sprawdze.

So What! pisze:Idę do Makro po wycieraczki. Jak Gruby jest zadowolony, to musi być to produkt godny uwagi ;-)
Smiechy smiechami, ale kiedys mialem kupiony awaryjnie zestaw za 15 zygli w selgrosie, ktory dzialal dobrze przez rok...
Bergen pisze:Ja dzięki wycieraczkom bezprzegubowym mam bardzo ładną, głęboką rysę przez środek szyby.

Super hiper duper wycieraczka (nie pomne, czy valeo, czy inna) byla laskawa mi urwac sie z mocowania podczas ulewy.
Zanim zdazylem ograniczyc predkosc do postojowej, to pret mnie szorowal po szybie... Na szczescie po stronie pasazera, wiec nie widze rysy (jezeli taka jest).

A dobre sledzie maja spora przewage, jezeli chodzi o zbieranie, wiec wole...

g.

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 5 sty 2012, o 09:19

Chloru, a porównywałeś do tych "śledzi" o których mowa. Ja używam śledzi Boscha, ale też często zauważam, że w lewym dolnym rogu i cała prawa krawędź od strony pasażera pozostają "nie wytarte" (szczególnie przy nieco szybszej jeździe), natomiast trwałość i cicha praca - naprawdę bardzo dobra. A MotGumy są ciche, nie piszczą?
PZDR

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 5 sty 2012, o 09:39

Tanie śledzie są fajne latem. Zimą sztywnieją i wycierają tylko to i ówdzie.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 5 sty 2012, o 10:36

piotruś, drogich śledzi nie kupowałem. Motgumy u mnie nie piszczą.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 5 sty 2012, o 12:00

So What! pisze: Z markowych bezprzegubowców najbardziej byłem zadowolony z Boscha (ew. Aeroblade robione dla Subaru przez Boscha). W każdym razie były dużo lepsze od Valeo.

valeo sa co najmniej dwa rozne typy, wiec warto wiedziec z czym sie porownuje.. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2012, o 12:02

gregski, Valeo Silencio XTRM z czujnikiem zużycia.
Takie: http://www.wycieraczkidoszyb.pl/product ... oduct=2257

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 5 sty 2012, o 12:26

So What! pisze: gregski, Valeo Silencio XTRM z czujnikiem zużycia.
Takie: http://www.wycieraczkidoszyb.pl/product ... oduct=2257

no prosze, czyli najlepsiejsze od Valeo ktore ja zachwalam, a Boscha wrzucam do kosza.. :mrgreen:
w czym Ci bosche bardziej podeszly?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2012, o 13:06

gregski pisze: w czym Ci bosche bardziej podeszly?
Dłużej wytrzymują - w Valeo o wiele szybciej spadała jakość wycierania. Wycieraczki Boscha lepiej przylegały do krzywizny szyby (przynajmniej w Forku). Dodatkowo w wycieraczkach Boscha klips do mocowania U jest mniejszy/zgrabniejszy niż w Valeo i niem ma tego kretyńskiego wskaźnika, który tak na prawdę o niczym nie informuje.
Wszystko przetestowane na trzech kompletach wycieraczek Valeo i dwóch kompletach wycieraczek Boscha.

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 5 sty 2012, o 14:49

gebolp pisze:

Nowy post 2012-01-04, 19:39
Nie ma zdania na temat ich walorów użytkowych, słyszę tyle samo zachwytów co narzekań, w moim outbacku, krzywizna szyby wyklucza ich stosowanie. Są często kradzione
Na pewno są tańsze w produkcji a sprzedawane drożej niż tradycyjne, przynajmniej w serwisach.

Dokladnie, IMO nie kazda wycieraczka zadziala w OBK, m.in z racji dosc dlugiej wycieraczki od strony kierowcy. PRzerabialem juz dwa plaskie modele i niestety tragedia :-|. Jednym z nich byl wlasnie Motgum. Wycieraczki owej firmy w normalnej wersji z powodzeniem stosowalem w poprzednim aucie, niestety w OBK mnie zawiodly.
Kiedys moze skusze sie ponownie na Valeo, ale poprzednio zaplacilem za nie 1xx zl i ukradli mi je na drugi dzien :x
Pozdrawiam
Marcin

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 5 sty 2012, o 14:52

So What! pisze:Wycieraczki Boscha lepiej przylegały do krzywizny szyby (przynajmniej w Forku).
A tam jest jakaś krzywizna? :giggle:
Może w tym był problem. ;-)
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ