Outback - Brak ogrzewania przy predkosciach autostradowych
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Outback - Brak ogrzewania przy predkosciach autostradowych
Witam,
gdzies juz widzialem podobny watek ale nie moge go odnalezc...
Zauwazylem ostatnio, ze przy predkosciach autostradowych po rozpedzeniu sie do np 130km/h z nawiewow w outbacku (my'04 2.5klimatyzacja automatyczna) leci zimne powietrze niezaleznie od ustawien. Temp. silnika w normie. Zauwazylem tez, ze jesli wcisne wtedy sprzeglo i ustawie tempomat to sytuacja wraca do normy i znowu robi sie cieplo. Potem gaz w podloge i znowu leci zimne - wciskam sprzeglo, tempomat i znowu robi sie cieplo. Co jest grane?
gdzies juz widzialem podobny watek ale nie moge go odnalezc...
Zauwazylem ostatnio, ze przy predkosciach autostradowych po rozpedzeniu sie do np 130km/h z nawiewow w outbacku (my'04 2.5klimatyzacja automatyczna) leci zimne powietrze niezaleznie od ustawien. Temp. silnika w normie. Zauwazylem tez, ze jesli wcisne wtedy sprzeglo i ustawie tempomat to sytuacja wraca do normy i znowu robi sie cieplo. Potem gaz w podloge i znowu leci zimne - wciskam sprzeglo, tempomat i znowu robi sie cieplo. Co jest grane?
Re: Outback - Brak ogrzewania przy predkosciach autostradowych
jimiasty, znam taki przypadek i wymienili komputer sterujący silnikiem . Podobno potem ktoś naprawił ten stary komputer poprzez wgranie nowego programu . Nie jestem pewien bo opowieść była przy odrobinie alkoholu ale zapytam go przy okazji , jeśli przyjedzie na święta do domu .
No to podejrzewam ze to droga zabawa...Kubik pisze:jimiasty, znam taki przypadek i wymienili komputer sterujący silnikiem.
jimiasty, a czy CE się zapala czy tylko ogrzewanie nie działa ?
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Na kropce był taki wątek. Nie pamiętam, czy znaleziono rozwiązanie, ale sprawdź sam
http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?p=1174735#p1174735
http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?p=1174735#p1174735
To mój wątek z kropki... mam bypass zrobiony tak jak w tamtym wątku jest opisane
U mnie to było związane ewidentnie z obrotami silnika, a nie z prędkością jednak... testowałam na wszystkich biegach, za wyjątkiem jedynki oczywiście.

U mnie to było związane ewidentnie z obrotami silnika, a nie z prędkością jednak... testowałam na wszystkich biegach, za wyjątkiem jedynki oczywiście.
...::nie rób tego, czego nie chcesz::...
nie, nie zapala sie, tylko ogrzewanie nie dzialaKubik pisze: a czy CE się zapala czy tylko ogrzewanie nie działa ?
Hej, no wlasnie studiuje ten watek. Tez mi sie wydaje, ze jest to zwiazane z obrotami, chociaz testowalem to tylko na 5 biegu w trasie. U mnie ewidentnie wcisnienie sprzegla i ustawienie tempomatu chwilowo rozwiazuje problem.apal pisze:To mój wątek z kropki... mam bypass zrobiony tak jak w tamtym wątku jest opisane![]()
PS. Jak na razie moja przygoda z ta zacna marka nie zaczyna sie zbyt wesolo.. OBKa mam 1.5 miesiaca a tu juz szereg mankamentow: zre olej, padla nagrzewnica i 3 tygodnie stal rozebrany, a teraz jaja z ogrzewaniem

jimiasty, jak obroty spadają do 2-2,5krpm to ogrzewanie działa z powrotem... co ciekawe w zeszłym roku się naprawiło na jakiś czas, bo na lato zdjęłam obejście.
Zrobienie tego bypassu jest proste, potrzebne są do tego rurki od webasto... mogę spróbować fotkę Ci zrobić jutro jak chcesz
Nie wiem tylko, czy ominięcie zaworu jest wskazane na dłuższą metę...
Zrobienie tego bypassu jest proste, potrzebne są do tego rurki od webasto... mogę spróbować fotkę Ci zrobić jutro jak chcesz

Jak mozesz cyknac fotke to bylbym wdzieczny. A tak jeszcze studiujac watek natrafilem na to ze grzaly Ci sie plastiki we wnetrzu.. czy to aby przez ten bypass?apal pisze:Zrobienie tego bypassu jest proste, potrzebne są do tego rurki od webasto... mogę spróbować fotkę Ci zrobić jutro jak chcesz![]()
jimiasty, tylko raz, jak stałam parę godzin w korku zimą... później się to nie powtórzyło
Jutro spróbuję zrobić Ci to zdjęcie (mam dokładnie takiego samego OBKa).
FUX, mamy bezawaryjne Subaru... N/A

Jutro spróbuję zrobić Ci to zdjęcie (mam dokładnie takiego samego OBKa).
FUX, mamy bezawaryjne Subaru... N/A

nie no spoko, majstersztyk japonskiej inzynieriiFUX pisze:Fajne macie auta...
jimiasty, Pytałem o co poszło z tym ogrzewaniem . Powiedzili ze jakiś elektronik w Krakowie to naprawił ale adresu nie podali bo są w tej chwili w RPA . Jeśli jesteś z centralnej Polski to poszukaj pomocy w Piasecznie w AUTOTRONIK http://www.autotronik.waw.pl/serwis/index.html
Mnie nie pomogli bo do ML nie potrafili dorobić czegoś alarmem ale może dlatego że auto miało pół roku .
Ty masz wyraźnie problem z odczytem danych lub sterowaniem klimą
Mnie nie pomogli bo do ML nie potrafili dorobić czegoś alarmem ale może dlatego że auto miało pół roku .
Ty masz wyraźnie problem z odczytem danych lub sterowaniem klimą
O to to, akurat jestem z Krakowa. W sumie na razie nie ma cisnienia bo lato idzie, ale jednak pasowaloby temat ogarnac. Jutro podskocze do ASO - moze tez znaja temat.Kubik pisze:Powiedzili ze jakiś elektronik w Krakowie to naprawił ale adresu nie podali bo są w tej chwili w RPA.
jimiasty, Nie znaja tematu w sensie że sobie nie dali rady z ogrzewaniem ! Pogadaj z Gawinem bo on im dał namiar jeśli dobrze kojarzę .
Ale juz wiedza jak sie wymienia nagrzewniceKubik pisze:Nie znaja tematu w sensie że sobie nie dali rady z ogrzewaniem !

Oka podskocze tez do Gawina. Dzieki.
Gawin nie miał pojęcia o tym, jak to rozwiązać i do kogo pojechać... rozmawiałam z nim o tym trzy razy 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
No to świetnie z miejscówką trafiłeś. Poza ASO EFP masz do wyboru:
http://subaru.krakow.pl/
http://agserwis.net/
Ja jeżdżę do tego drugiego.

Ja jeżdżę do tego drugiego.
To może był SENTYRZ na ul Gromady Grudziąż 5 . Nie wiem bo nie odbierają telefonu ( może dlatego ze wiszą mi parę zł ? ).apal pisze:Gawin nie miał pojęcia o tym, jak to rozwiązać i do kogo pojechać... rozmawiałam z nim o tym trzy razy
158KM wolnossące z okolic rocznika 2007?apal pisze: mamy bezawaryjne Subaru... N/A
To po 100kkm zaczną się problemy z obrotami.
Bez demontażu kolektorów się nie obejdzie.
Dolce far niente 

165KM MY04FUX pisze: 158KM wolnossące z okolic rocznika 2007?
Powiedzmy, że mnie ten temat nie dotyczy...FUX pisze: To po 100kkm zaczną się problemy z obrotami.

FUX, Tu gdzie jestem co trzecie auto to subaru . To co piszesz jest jakimś dziwnym mitem chyba ? Tu nikt o takich problemach nie słyszał . Niektóre auta mają po 400kkm 

To nie jest kwestia elektryki, tylko zasyfienia tzw. ekologii, kanalików i innych pierdołów.
Było to u mnie robione przy okazji przeglądu.
Obroty do zgaśnięcia doprowadzał np. mocniej napięty pasek klinowy...
Było to u mnie robione przy okazji przeglądu.
Obroty do zgaśnięcia doprowadzał np. mocniej napięty pasek klinowy...

Dolce far niente 

A tak wracajac do tematu: umowilem sie na razie na sobote na diagnozowanie problemu w ASO u Freya, jak chlopaki nie wykombinuja nic sensownego, to bede drutowal: tzn bypass albo cos z tym softem w kompie.