Check engine

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Check engine

Post 19 lip 2008, o 10:53

Na trasie katowickiej podczas podrozy zatankowalem bak do pelna (50l). Stacja Statoil przy McDonaldzie w kierunku Katowic. Zwykla, najzwyklejsza 95 oktanow. Ujechalem 120 km, bez zadnych szalenstw. Po dojechaniu do celu wylaczylem silnik. Stal tak moze ze dwie godziny i troche ostygl. Po ponownym wlaczeniu silnika zapalilo sie Check engine. Pali sie ciagle. Dodatkowo miga zielona kontrolka CRUISE (tempomat). Dodatkowo jak samochod stoi i silnik pracuje na wolnych obrotach to strasznie nim trzesie. Obrotomierz troche wariuje.

Czy to moze byc od paliwa? Samochod to 2.5XT rocznik 2005. Nie mam zadnych doswiadczen w uzywaniu zaturbionych Subarakow. Tego Forka mam od kilku tygodni. W Legacu zdarzalo sie zalac lewe paliwo, ale zadne kontrolki od tego sie nie zapalaly.

Dolalem uszlachetniacz do paliwa, ktory niby usuwa wode i oczyszcza wtryski ale nic to nie dalo. Odlaczylem tez na kilka minut kleme (minusowa) od akumulatora, ale niestety kontrolka check engine pali sie dalej.

Jakies pomysly? Rady?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Re: Check engine

Post 19 lip 2008, o 11:19

Awaria układu kontroli spalin no i może modułu sterowania dopływem paliwa.

Skoro zresetowałeś system i oczyścileś wtryski a nic to nie dało - to albo powyższe albo może jeszcze zanik iskry na świecach?

Jeśli możesz to spróbuj wyjeździć obecne paliwo i wlej nowe - jak nic się nie poprawi to ASO.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 19 lip 2008, o 15:31

Tasior_Miedziak pisze: Odlaczylem tez na kilka minut kleme (minusowa) od akumulatora, ale niestety kontrolka check engine pali sie dalej.
A czy nie jest tak, że klemę trzeba odłączyć na dłużej niż kilka minut? Jeśli się nadal świeci check, to chyba się nie zresetował.
Tasior_Miedziak pisze: Jakies pomysly? Rady?
A z której części Warszawy jesteś? Bo w Józefowie jest mechanik, który w soboty pracuje chyba aż do 19. I na pewno jest w stanie sczytać błędy i postawić diagnozę.
Ja też chyba ostatnio zatankowałem jakiś syf (Neste przy Leclercu na Ursynowie), bo GTek wariuje na wolnych obrotach. Po wciśnięciu sprzęgła spadają niemal do zera, a później nim strasznie telepie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 lip 2008, o 20:22

Check Engine to można jakoś uzasadniać... Ale czemu do licha pali mu się kontrolka tempomatu?

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 19 lip 2008, o 20:48

Godlik pisze: A czy nie jest tak, że klemę trzeba odłączyć na dłużej niż kilka minut? Jeśli się nadal świeci check, to chyba się nie zresetował.

W zamierzchłych czasach kiedy ludzi zjadały smoki tak było. 2005 to są czasy bardzo niezamierzchłe. Wprawdzie moje informacje tyczą się Imprezy, ale wątpię, żeby z Foresterem było inaczej.

jako
2 gwiazdki

Post 19 lip 2008, o 21:20

Tasior_Miedziak

Awarii uległ któryś czujnik lub jego obwód. Jest ich sporo. Sondy lambda, przepustnice, sensor map, przepływka itp.
Tryb awaryjny pracy dezaktywuje crus-a.
Odłączenie klemy resetuje komputer ale widocznie awaria jest wykrywana w momencie przekręcenia kluczyka i ponownie sygnalizowana.
Myślę, że z diagnostyką nie będzie żadnego problemu.
http://subarulpg.pl
tel. +48 692 325 541

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 19 lip 2008, o 22:41

Jutro wracam do Wawy. Teraz jestem 300 km od "stolycy". W poniedzialek wybiore sie do 4Turbo chyba bo mam pod nosem prawie.

Mam nadzieje, ze trasa 300 km nie zrobi mu nic zlego. Przy okazji zobacze jak ze spalaniem. Tak na oko, to mocy mu raczej nie ubylo, pali raczej normalnie.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lip 2008, o 23:25

Tasior_Miedziak pisze: Mam nadzieje, ze trasa 300 km nie zrobi mu nic zlego. Przy okazji zobacze jak ze spalaniem. Tak na oko, to mocy mu raczej nie ubylo, pali raczej normalnie.
Przypomniało mi się, że kiedyś w Legacy też zaświeciło mi się check engine. Samochód jeździł normalnie, palił też tak jak zawsze. W ASO stwierdzili, że sonda lambda wyrzuciła błąd. Sugerowali, że to mogło być lipne paliwo. Generalnie poradzili "olać, nie przejmować się".
Sytuacja powtórzyła się ponownie po kilku miesiącach. Tym razem olałem i lampka wkrótce zgasła. Do tej pory spokój.

W poprzedniej Hondzie miałem to samo. I tam też z tego co pamiętam (i gdzieś wyczytałem), jeśli po kilku (nastu?) przekręceniach kluczyka komputer już nie wykrywał awarii, CE gasło.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 20 lip 2008, o 10:45

Godlik pisze: W poprzedniej Hondzie miałem to samo. I tam też z tego co pamiętam (i gdzieś wyczytałem), jeśli po kilku (nastu?) przekręceniach kluczyka komputer już nie wykrywał awarii, CE gasło.
Lejesz spokoj w moja dusze. Mow mi tak jeszcze ;-)

Wielki dzieki panowie za wszystkie posty, sugestie, rady, etc.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 20 lip 2008, o 10:51

Ale czemu mu się pali kontrolka tempomatu? Może masz dwie awarie na raz

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 20 lip 2008, o 11:26

Konto usunięte pisze:Ale czemu mu się pali kontrolka tempomatu? Może masz dwie awarie na raz
Moze jest tak jak pisal jako. Jak sie zapala check engine to wlacza sie tryb awaryjny, a w trybie awaryjnym tempomat jest wylaczany co jest sygnalizowane migajaca lampka CRUISE wlasnie.

warp9
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Celica ST182/ Vitara V6/Evo VIII/Impreza WRX

Post 20 lip 2008, o 22:14

Tasior_Miedziak pisze:
Konto usunięte pisze:Ale czemu mu się pali kontrolka tempomatu? Może masz dwie awarie na raz
Moze jest tak jak pisal jako. Jak sie zapala check engine to wlacza sie tryb awaryjny, a w trybie awaryjnym tempomat jest wylaczany co jest sygnalizowane migajaca lampka CRUISE wlasnie.
Nie moze, tylko na pewno. Zawsze w trybie awaryjnym pali sie dodatkowo kontrolka tempomatu - mialem to samo przy padnietej sondzie.
A w razie czego - mam u siebie tester, zapraszam do odczytu CEL ;-)
It's evolution ...
Obrazek

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 20 lip 2008, o 23:45

Wlasnie wrocilem do Wawy. Przejechalem gierkowka 280 km. Wczesniej wlalem nowe paliwo. Na trasie pali normalnie, ok. 10 l/100 km. Moc ma normalna, przynajmniej tak mi sie wydaje. CE dalej sie swieci i na wolnych obrotach na postoju go lekko szarpie. Czyli innymi slowy: bez zmian.

subalega
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: LGT Hawk-eye

Post 4 sie 2008, o 21:24

dzięki za pozdrowienia Fido! też mi się zapala w Legacy check engine ale się tym nie przejmuję tylko jeżdzę.przyczyny o których słyszałem:poziom oleju i podobno jak są przeróbki w instalacji elektrycznej.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 4 sie 2008, o 22:45

U mnie powodem jak sie okazalo byl pekniety jakis wezyk. Do ukladu dostawalo sie "dodatkowe" powietrze i w efekcie mieszanka paliwowa byla zbyt uboga. Taki kod bledu wlasnie sygnalizowal komputer poprzez CE - zbyt uboga mieszanka.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 sie 2008, o 10:17

subalega pisze: dzięki za pozdrowienia Fido!

A proszę uprzejmie :-) Już dawno mi nikt nie dziękował za to :-)

Dubaj
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.2 1994r

Post 31 sie 2008, o 19:32

Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem Subaru Legacy 1194r 2.2 lpg aut AWD GX. Mam problem świeci się chek engine. Nie wiem co mam zrobić. Może to instalacja gazowa jest nieszczelna i "bierze" jakieś :"lewe" powietrze. a Może komputer pokładowy, który zakładał poprzedni właściciel? Komputer wszystko ok. Aha i jeszcze jedno instalacja gazowa nie byla podłączona przez ponad pół roku, teraz po podłączenie świeci się chek engine, nawet niedawno zaczęło na benzynie również się świecić. Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem czy mogę dalej użytkować swoje Subaru. Z góry dziekuje za pomoc.
Użytkownik Dubaj

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 31 sie 2008, o 19:36

Dubaj pisze: Nie wiem co mam zrobić

Jak to nie wiesz? Przywitać się we właściwym wątku. :whistle:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sie 2008, o 21:20

Dubaj, najpewniej problem dotyczy instalacji LPG, braku emulatora, jakiejś rzeźby w montażu itd. Znajdź dobrego gazownika, jeżeli jesteś z okolic Warszawy a nie Emiratów, to skontaktuj się z użytkownikiem Jako.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 31 sie 2008, o 22:07

Godlik pisze: Ja też chyba ostatnio zatankowałem jakiś syf (Neste przy Leclercu na Ursynowie), bo GTek wariuje na wolnych obrotach.
Może diesla wlałeś. :evilgrin: Ja tam zawsze tankuje i nigdy żadnych problemów.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sie 2008, o 22:10

minimus pisze: Może diesla wlałeś. :evilgrin: Ja tam zawsze tankuje i nigdy żadnych problemów.
Nie, problem powodował walnięty przepływomierz.

Dubaj
0 gwiazdek

Post 2 wrz 2008, o 12:28

Czyli Sugerujecie, że przepływomierz czy emulator? Czy w ogóle z tum można jeżdzić? Pzdr

Dubaj
0 gwiazdek

Post 2 wrz 2008, o 12:29

A i jeszcze jednao czy w ogóle można wyłaczyć takie chek engine? Pzdr

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 2 wrz 2008, o 14:20

Dubaj, palący się check engine zazwyczaj oznacza pracę silnika w trybie awaryjnym (bezpiecznym). Jazda z takimi parametrami nie koniecznie jest, ale może być niewskazana dla silnika, a już na pewno nie jest przyjemna.

Po co chciałbyś wyłączyć check engine?
czarne jest piękne...

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 2 wrz 2008, o 14:42

Dubaj - czy posiadasz mieszalnikową instalację LPG? Jeśli nie wiesz, to zamieść proszę zdjęcie silnika, z dobrze widocznym kolektorem dolotowym. Możesz zwrócić się do naszego forumowicza Jarmaja, aby pokazał Ci, jak wygląda taka instalacja w Subaru.

Mam kilka podejrzeń, jednak chciałbym najpierw, abyś odczytał z komputera kod błędu. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, a znasz angielski, opis znajdziesz tutaj:

http://www.auto-diagnostic-codes.com/Pe ... gines.html

Jeśli nie poradzisz sobie z technicznym bełkotem, postaram się wieczorem przygotować polskie tłumaczenie.

Gdy odczytasz już numer błędu, jego znaczenie znajdziesz na naszym forum, tutaj:
http://theforum.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=949

ODPOWIEDZ