Wydech do OBK H6
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Wydech do OBK H6
Kolega ma OBK i doszlismy do wniosku, ze czas najwyzszy, zeby to auto zaczelo gadac jak Subarak. Oczywiscie przelotowy nie wchodzi w gre. Chodzi jedynie o glosniejszy (niz seria), boxerowy dzwiek.
Macie jakies typy?
Macie jakies typy?
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Re: Wydech do OBK H6
Nie będzie.remek pisze: Kolega ma OBK i doszlismy do wniosku, ze czas najwyzszy, zeby to auto zaczelo gadac jak Subarak
Głośniejszy może być, bokserowy - wątpię.remek pisze: Chodzi jedynie o glosniejszy (niz seria), boxerowy dzwiek.
Oglądałeś przebieg układu wydechowego w H6...?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
no wiem, ze 6 garnkow i inne takie, ale i tak trzeba to sprobowac troche naprawicGal pisze: Oglądałeś przebieg układu wydechowego w H6...?

Dwa kolektory (jak w każdym bokserze), katalizatory i (chyba) tłumiki środkowe, rury się łączą w jedną o tej samej średnicy (40mm?), a następnie rozchodzą na dwa tłumiki końcowe.remek pisze: i inne takie
Gdyby puścić dwie rury samodzielnie do zmienionych tłumików końcowych, to efekt mógłby być ciekawy, ale obawiam się, że tam na to miejsca nie ma, a oprócz tego, nie wiem jak to by wpłynęło na pracę silnika...
A przede wszystkim - OBK to kultularny samochód.

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Bardziej bokserowy teżGal pisze: Głośniejszy może być, bokserowy - wątpię.

Nie będzie oczywiście tak, jak w przypadku turbo, ale i tak warto.
Ja do Forka założyłem tłumik końcowy Prodrive
i jest to najfajniejszy prezent jaki sobie sprawiłem ostatnimi czasy

No i mam regulację głośności.
Szyby i szyber zamknięte - słychać, ale jest cicho i komfortowo.
Szyber otwarty, szyby zamknięte - trochę głośniej.
Otwarte tylne szyby - jeszcze głośniej (świetne do jazdy po mieście).
So What! ale w OBK właśnie przez to jak jest zrobiony cały układ, tak jak Gal pisze sądzę że zmieniło by się coś jeśliby puścić 2 rury, a tak to co by nie zrobić to efekt będzie marny
- So What!
- 6 gwiazdek
Oczywiście istnieje ryzyko, że przy wymianie samych tłumików efekt będzie marny, jednakże nie przesądzałbym, że tak właśnie będzie. Wiele też zależy od oczekiwań, subiektywnych odczuć. Na pewno przed podjęciem decyzji o określonych przeróbkach chciałbym posłuchać, co daje konkretna zmiana i czy efekt mnie satysfakcjonuje.radekk pisze: So What! ale w OBK właśnie przez to jak jest zrobiony cały układ, tak jak Gal pisze sądzę że zmieniło by się coś jeśliby puścić 2 rury, a tak to co by nie zrobić to efekt będzie marny
Sporo osób pisało, że zmiana wydechu w N/A nie ma sensu. Ja jednak miałem możliwość posłuchania tłumika końcowego Prodrive na żywo, w takim samym Forku, jak mój. Efekt mi się spodobał i kupiłem taki tłumik. Bez testu nie zdecydowałbym się na przeróbkę. Dalej jednak znajdą się pewnie osoby, dla których efekt jest marny

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
...bo nie mozna porownywac przelotowek z uturbionych subarakow, do koncowego w n/a i efekt juz nie jest taki marnySo What! pisze: Dalej jednak znajdą się pewnie osoby, dla których efekt jest marny![]()

Ja kiedyś jechałem za takim czarnym N/A który gadał lepiej niż mój, więc mówienie że nie ma sensu jest dla mnie bezpodstawny. Jednak jak chodzi o OBK uważam że efekt będzie dużo gorszy niż u Ciebie, bo jednak zawsze 2 rurki będą cichsze niż jedna, ale też zależy co chcę właściciel, bo może akurat tego będzie oczekiwałSo What! pisze: Sporo osób pisało, że zmiana wydechu w N/A nie ma sensu
- So What!
- 6 gwiazdek
Być może pomogła by zmiana kolektorów na różnoodległościowe (bulgot)Gal pisze: Gdyby puścić dwie rury samodzielnie do zmienionych tłumików końcowych, to efekt mógłby być ciekawy

I to jest właśnie najważniejsze.radekk pisze: zależy co chcę właściciel
Swoją drogą słyszał ktoś z Was na żywo, jak gadają konkretne rozwiązania modyfikacji wydechu Legacy/OBK

Znalazłem coś takiego:
Czy legacy GT to w USA turbo

Ten mi się strasznie podoba:
remek, ALEX swego czasu kombinował z wydechem właśnie w OBK H6 i... wrócił do serii. Kliknij do niego 

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Znajomy ma ten w forku, fajnie brzmi cena rozsądna.remek pisze:rozsadnahogi pisze: Wersja kawior czy pasztet?

http://www.tomson.com.pl/x_C_I__P_20230334.html 449 zł.
Ew. ten http://www.tomson.com.pl/x_C_I__P_20230406.html 599 zł.

Albo taki:
http://www.tomson.com.pl/x_C_I__P_20234035.html 636 zł

Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Wydeszek So What! jest naprawdę przyjemny. Nie jest za głośny, ale soczysty i dokładnie taki jak trzeba.
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
So What!, bardzo ładnie gada Twój Forek
. Też nie rozumiem tych opinii, że w N/A to "marny" efekt.... Mi sie zawsze podobała praca silnika typu bokser - i w moim BMW R12 (750ccm z 1939) i w VW mojego Ojca z 1966 i w kilkunastoletniej Alfie mojego kolegi
Boxer jest Boxer
Cieszę się, że mam 2,5XT z końcowym H&S, ale jakbym miał N/A, to też bym trochę "uwolnił wydech".
Myślę, że warto spróbować z H6. Nie sądzę, żeby ten układ wydechowy miał się nie nadawać do "podgłosnienia".
remek, po prostu zdejmijcie na chwilę obie puszki i posłuchajcie jak jest głośno bez nich i będziecie wiedzieli czy warto i co założyć. Sześć przeciwsobnych tłoków - to musi pięknie gadać

Myślę, że warto spróbować z H6. Nie sądzę, żeby ten układ wydechowy miał się nie nadawać do "podgłosnienia".
remek, po prostu zdejmijcie na chwilę obie puszki i posłuchajcie jak jest głośno bez nich i będziecie wiedzieli czy warto i co założyć. Sześć przeciwsobnych tłoków - to musi pięknie gadać

A Liberty GT to nie jest przypadkiem H4T...?WRC fan pisze:
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
Przestrzegam przed kombinowaniem w wydechem w H6 !, Moze to się naprawde źle skończyć. Już pewien forumowicz doznał tego, i kosztowało go to ponad 5tys. 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek