Gaznik z wtryskiem

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Gaznik z wtryskiem

Post 30 kwie 2012, o 11:24

Ktos mnie wlasnie zaskoczyl informacja, ze w klasycznych imprezach bylo cos takiego jak gaznik z wtryskiem. Wiem, ze jest albo gaznik, albo wtrysk... czyzby tez byla przez pewien czas taka hybryda?

Drugi mit (?)to podobno w 1.6. Drugie ciekawe info to to, ze 1.6 mozna bylo fabrycznie doposazyc w turbo na zamowienie. Prawda/falsz? :D

A trzeci - w niektorych wersjach AWD kombi dalo sie rozlaczyc AWD? :?

Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Re: Gaznik z wtryskiem

Post 30 kwie 2012, o 14:29

Co do "gażnika z wtryskiem" to chodzi chyba o wtrysk jednopunktowy,1.6 turbo na zamówienie w salonie :?: :? ,rozłączane AWD to chodzi chyba o opcje HI-LOW które faktycznie były w kombikach (oprócz RX,SRX,WRX,STI) oraz w foresterach i chyba w outbackach,pozdro.
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 30 kwie 2012, o 14:32

Żadne imprezy nie były z "gażnikiem" wszystkie od początku były MPI,pozdro.
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 30 kwie 2012, o 18:48

mizoo pisze:Ktos mnie wlasnie zaskoczyl informacja, ze w klasycznych imprezach bylo cos takiego jak gaznik z wtryskiem. Wiem, ze jest albo gaznik, albo wtrysk... czyzby tez byla przez pewien czas taka hybryda?

Drugi mit (?)to podobno w 1.6. Drugie ciekawe info to to, ze 1.6 mozna bylo fabrycznie doposazyc w turbo na zamowienie. Prawda/falsz? :D

A trzeci - w niektorych wersjach AWD kombi dalo sie rozlaczyc AWD? :?
Gdzie takiego znafcę znalazłeś ? Ja bym go zabił śmiechem.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 30 kwie 2012, o 22:38

w OBK AT miałem jakiś przycisk pod maską do rozpięcia napędu ale ZTCP to miało służyć do holowania tylko.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator

Post 1 maja 2012, o 12:47

leon, to nic... pozniej powiedzial, ze uznal jego matki 1.6 turbo z gaznikiem za zbyt mocne, wiec trzeba bylo cos z tym zrobic.
"Mechanik" mu doradzil usuniecie turbo i taka operacja zostala wykonana. :giggle:
Cala ta rozmowa byla dosc surrealna i finalnie, po tym info z turbo, zabilem go smiechem. :evilgrin:

inquiz, ciekawy patent, wczesniej nie slyszalem o tym (ale to moze dlatego, ze z automatami mialem tyle do czynienia co z tuningiem skuterow wodnych). W ten sposob odlaczalo sie tylko jedna oske?
Obrazek

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 1 maja 2012, o 20:13

mizoo pisze: W ten sposob odlaczalo sie tylko jedna oske?
nie próbowałem, gdzieś o tym czytałem ale nie w instrukcji bo tej na oczy nie widziałem.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 1 maja 2012, o 20:34

AWD w Subaru z AT to nic innego jak taki subarowy haldex - przednia oś jest spięta z napędem na sztywno, a tylna spięta bodajże 10 - 100% elektromagnetycznie w zależności od tego jak sobie wujenka (komp skrzyni działając świadomie i w porozumieniu z kompem ABS) winszuje.

Pod maską znajduje się puste gniazdo bezpiecznika oznaczone "FWD", które - gdy włoży się bezpiecznik - powoduje całkowite odpięcie tyłu. Samochód jest wtedy wybitnie FWD i można go sprawdzać na rolkach (tak stoi w instrukcji). Powinno się go też holować w takim stanie.

W niektórych modelach zaświeca się nawet kontrolka 'FWD'.

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator

Post 2 maja 2012, o 23:01

No i wszystko jasne. :)
Obrazek

ODPOWIEDZ