Legacy MY06 problem z alarmem
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Legacy MY06 problem z alarmem
Cześć,
Mojemu subkowi coś zaczęło dolegać. Mianowicie zaobserwowałem dziwne anomalie działania alarmu.
Dwa razy alarm uzbroił sie i zaczął wyć podczas jazdy. Pomogło dopiero zatrzymanie się wyjęcie kluczyków ze stacyjki i odbezpieczenie alarmu.
Zaczyna wyć stojąc na parkingu. Początkowo myslałem że to od temperatury, dopóki nie obudził mnie w nocy.
Zdarza się to co raz częściej i zaczyna być mocno irytujące dla sąsiadów, a to powoduje że taki alarm przestaje mieć jakikolwiek sens..
Zetknął się ktoś może z takim problemem, albo może mi coś poradzić zanim podjadę na ASO?
Mojemu subkowi coś zaczęło dolegać. Mianowicie zaobserwowałem dziwne anomalie działania alarmu.
Dwa razy alarm uzbroił sie i zaczął wyć podczas jazdy. Pomogło dopiero zatrzymanie się wyjęcie kluczyków ze stacyjki i odbezpieczenie alarmu.
Zaczyna wyć stojąc na parkingu. Początkowo myslałem że to od temperatury, dopóki nie obudził mnie w nocy.
Zdarza się to co raz częściej i zaczyna być mocno irytujące dla sąsiadów, a to powoduje że taki alarm przestaje mieć jakikolwiek sens..
Zetknął się ktoś może z takim problemem, albo może mi coś poradzić zanim podjadę na ASO?
Re: Legacy MY06 problem z alarmem
Alarm zapewne montowany w serwisie, X-Alarm, czy coś podobnego. U mnie zimne luty skutecznie go wyłączyły.
Wygląda jak zaprojektowany przez jednego kretyna, a zmontowany przez drugiego kretyna, a przez trzeciego kretyna zainstalowany w samochodzie. A może obrażam kretynów..........
Niestety budowa tego urządzenia urąga wszelkim zasadom konstruowania elektroniki samochodowej. Dlatego nie zawsze się np. rozbraja.
Można toto wywalić i założyć coś firmy Digital z okolic Gdyni
Wygląda jak zaprojektowany przez jednego kretyna, a zmontowany przez drugiego kretyna, a przez trzeciego kretyna zainstalowany w samochodzie. A może obrażam kretynów..........
Niestety budowa tego urządzenia urąga wszelkim zasadom konstruowania elektroniki samochodowej. Dlatego nie zawsze się np. rozbraja.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
Dzisiaj zrobiłem test.. odłączyłem samochód od akumulatora i ani centralny zamek, ani alarm nie działały.Kubik pisze:Czy ten alarm ma własne zasilanie czy z akumulatora głównego ?
Wygląda na to, że alarm zasilany jest z akumulatora.
Kolejne dwa przypadki załączenia się alarmu :(
Ostatnio zmieniony 7 cze 2012, o 23:14 przez Excalibur, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak mogę poznać czy to ten X-alarm?gebolp pisze:Alarm zapewne montowany w serwisie, X-Alarm, czy coś podobnego. U mnie zimne luty skutecznie go wyłączyły.
Ja poznałem po instrukcji włożonej do etui z instrukcją samochodu
Rozbierałem toto trzy lata temu, chyba ma na obudowie firmowe oznakowanie.

Chodziło mi o to gdzie znajdę centralkę? ;)gebolp pisze:Ja poznałem po instrukcji włożonej do etui z instrukcją samochodu![]()
Przyjrzałem się syrenie, ale na niej brak jakichkolwiek danych,
przynajmniej z zewnątrz... próbowałem znaleźć centralkę ale
kabel prowadzący do niej znika pod puszką bezpieczników...
Aaaaa.....Excalibur pisze: Chodziło mi o to gdzie znajdę centralkę? ;)
u mnie jest nad skrzynką bezpieczników w kabinie, wrzucona i dynda sobie między wiązkami

dlatego brak słów dla partacza, który to instalował
To jest pewnie alarm X-safe XS01DDS firmy ETS. Własnie mi padł, objawy - załączanie się na postoju lub w nocy, obecnie nie mogę wejść w tryb programowania centralki i zmiany ustawień więc na razie go odłączyłem i szukam kogoś kto to ogarnia - chodzi mi o reset. Jeśli ktoś wie jak to sie resetuje to czekam na info - odpiecie od aku lub wyłączenie sterownika nic nie daje H E L P
Tez mam to ustrojstwo
ale juz mi nie wyje...odlaczylem wtyczke od syrenki 

Jeśli to prawda, że Bóg stworzył nas na swoje podobieństwo, to nie mam o nim dobrego zdania.
"Życia nie mierzy się ilością oddechów, ale ilością chwil, które zapierają dech w piersiach.”
- Maya Angelou
"Życia nie mierzy się ilością oddechów, ale ilością chwil, które zapierają dech w piersiach.”
- Maya Angelou
kuzon pisze:Tez mam to ustrojstwoale juz mi nie wyje...odlaczylem wtyczke od syrenki
Ja też tylko to nie wyjście. Ogarnia to ktoś?
Jeżeli mi się nie pokiełbasili producenci (to jest ten który zakładały/zakładają ASO Subaru?) to nieźle te alarmy zna Łukasz, w 4Turbo w Ktw i bodajże ma dobry kontakt z producentem.
Azrael pisze:Jeżeli mi się nie pokiełbasili producenci (to jest ten który zakładały/zakładają ASO Subaru?) to nieźle te alarmy zna Łukasz, w 4Turbo w Ktw i bodajże ma dobry kontakt z producentem.
Dzieki skontaktuje sie z nim. W ASO w KRK powiedzieli że są bezawaryjne tylko widzę że jak komuś coś padnie to kaplica - nawet producent niechętnie udziela informacji.
kermit pisze:kuzon pisze:Tez mam to ustrojstwoale juz mi nie wyje...odlaczylem wtyczke od syrenki
Ja też tylko to nie wyjście. Ogarnia to ktoś?
Wiem, ale caly czas sobie powtarzam, ze to na chwile i kiedys sie tym zajme
Jeśli to prawda, że Bóg stworzył nas na swoje podobieństwo, to nie mam o nim dobrego zdania.
- Maya Angelou
- Maya Angelou
Odpowiedz Lukasza z 4T
"Dzień dobry.
Co do samoczynnego uruchamiania należy sprawdzić jaka strefa jest naruszana. Prawdopodobnie czujnik objętościowy się rozkalibrował i trzeba go wyregulować.
Jeżeli chodzi o samoczynne włączanie się alarmu w trakcie jazdy to niestety musi Pan skontaktować się z salonem w którym montowany był alarm. Prawdopodobnie uszkodzona jest centralka alarmu.
Pozdrawiam."
Dostałem się do centralki:
X-Safe t. XS02
Kalibrował ktoś kiedyś to cuś?
"Dzień dobry.
Co do samoczynnego uruchamiania należy sprawdzić jaka strefa jest naruszana. Prawdopodobnie czujnik objętościowy się rozkalibrował i trzeba go wyregulować.
Jeżeli chodzi o samoczynne włączanie się alarmu w trakcie jazdy to niestety musi Pan skontaktować się z salonem w którym montowany był alarm. Prawdopodobnie uszkodzona jest centralka alarmu.
Pozdrawiam."
Dostałem się do centralki:
X-Safe t. XS02
Kalibrował ktoś kiedyś to cuś?
Najpierw daj komuś do przelutowania bebechy, zimne luty robią swoje.
Rozmawialem wczoraj z producentem firmą ETS,
Generalnie Panowie sa bardzo pomocni, poradzili mi jak zrobic test na uszkodzenie czujnikow ultradzwiekowych - bo to jest prawdopodobna przyczyna zalaczania sie alarmu bez powodu.
Co do uzbrajania się alarmu podczas jazdy - tu sprawa sie komplikuje...
Panowie zaproponowali mi zebym wyslal do nich alarm, wgraja do niego nowy soft, aktywuja mi dodatkowe funkcje ktore chce :) i to powinno pomoc jezeli problemem nie sa tylko czujniki...
To milo ze strony producenta ze tak podchodzi do tematu, chociaz musialem sie upomniec bo pierwsza moja wiadomosc do nich pozostala bez echa...
Generalnie Panowie sa bardzo pomocni, poradzili mi jak zrobic test na uszkodzenie czujnikow ultradzwiekowych - bo to jest prawdopodobna przyczyna zalaczania sie alarmu bez powodu.
Co do uzbrajania się alarmu podczas jazdy - tu sprawa sie komplikuje...
Panowie zaproponowali mi zebym wyslal do nich alarm, wgraja do niego nowy soft, aktywuja mi dodatkowe funkcje ktore chce :) i to powinno pomoc jezeli problemem nie sa tylko czujniki...
To milo ze strony producenta ze tak podchodzi do tematu, chociaz musialem sie upomniec bo pierwsza moja wiadomosc do nich pozostala bez echa...
Pora chyba zakończyć temat.
Otrzymałem moją centralkę z powrotem z ETS. Wgranie nowego softu wyeliminowało problem uzbrajania się alarmu podczas jazdy.
Co do samoczynnego załączania się alarmu - winne są czujniki ultradźwiekowe, które jak stwierdzili w ETS są przyczyną
70% problemów i należy je wyregulować, a jeżeli to nie pomoże pozostanie poprostu wymiana.
Cała zabawa czyli diagnostyka i nowy soft, kosztowały 50 zł.
Otrzymałem moją centralkę z powrotem z ETS. Wgranie nowego softu wyeliminowało problem uzbrajania się alarmu podczas jazdy.
Co do samoczynnego załączania się alarmu - winne są czujniki ultradźwiekowe, które jak stwierdzili w ETS są przyczyną
70% problemów i należy je wyregulować, a jeżeli to nie pomoże pozostanie poprostu wymiana.
Cała zabawa czyli diagnostyka i nowy soft, kosztowały 50 zł.