ZUUOO z tyłu radia

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
maup
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Osiołek II - Subaru Outback MY05 2,5 A/T
Polubił: 0
Polubione posty: 0

ZUUOO z tyłu radia

Post 23 cze 2012, o 22:07

Chciałem Osiołkowi w miejsce kaseciaka wetknąć coś bardziej na czasie ale rozebrawszy kokpit ujrzałem perfidię małych żółtych ludzików, którzy najwyraźniej chcieli mi zrobić na złość:
Obrazek Obrazek Obrazek

Puszczając dym wszystkimi otworami popędziłem do gugla i oczywiście znalazłem adaptery, ale uboższe o jedną nóżkę, o takie:
http://allegro.pl/zlacze-iso-subaru-imp ... 89859.html
Co mi nie będzie działać z powodu brakująca nóżka?

W tle widać oprócz dużej białej wtyczki małą też białą. Jest w tej samej wiązce ale nie kojarzę, żebym ją musiał od czegoś odczepiać przy rozbebeszaniu (chyba, że się sama odczepiła) i raczej nie znalazłem miejsca, do którego by pasowała. Ma ktoś pojęcie, do czego na służy?

=== czym lepsze auto terenowe ===========
=== tym dalej trzeba iść po ciągnik ========

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: ZUUOO z tyłu radia

Post 23 cze 2012, o 22:25

maup pisze: Co mi nie będzie działać z powodu brakująca nóżka?
Radio nie będzie Ci się przyciemniać wraz z przyciemnianiem zegarów.

maup
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 cze 2012, o 23:29

Bergen pisze:Radio nie będzie Ci się przyciemniać wraz z przyciemnianiem zegarów.
Chyba się zastrzelę... :evilgrin:

Z drugiej strony, wtykając jakąś blaszkę i uzupełniając kabel do kostki ISO powinienem uzyskać przyciemnienie radia razem z z resztą deski rozdzielczej (zakładając, że radio zrozumie o co chodzi) czy po prostu dać sobie spokój?

Dzięki, masz dużego pomuka, co tu ich nie ma!

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 24 cze 2012, o 00:03

wszystko zależy od sprzętu który podłączasz - jeżeli ma oddzielny pin do podświetlenia, to powinno się ściemniać
jeżeli obecne audio reagowało na ściemnianie pokrętłem, a tej wolnej wtyczki nie wykorzystywało - to nie bardzo mi pasuje, aby ta wtyczka decydowała o podświetleniu - musi być od czegoś innego
poczytaj opisy na kabelkach od tej wtyczki, często są opisywane
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 24 cze 2012, o 11:33

OBK H6 pisze: jeżeli obecne audio reagowało na ściemnianie pokrętłem, a tej wolnej wtyczki nie wykorzystywało

Brakująca nóżka w przejściówce Subaru - ISO z Allegro jest od ściemniania, a nie dodatkowa, biała wtyczka, której przeznaczenia mogę się jedynie domyślać.
maup pisze: Z drugiej strony, wtykając jakąś blaszkę i uzupełniając kabel do kostki ISO powinienem uzyskać przyciemnienie radia razem z z resztą deski rozdzielczej (zakładając, że radio zrozumie o co chodzi) czy po prostu dać sobie spokój?

No tak, ale czy w kostce ISO masz specjalny pin odpowiedzialny za ściemnianie?

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 24 cze 2012, o 21:01

Bergen pisze: No tak, ale czy w kostce ISO masz specjalny pin odpowiedzialny za ściemnianie?
Nieeeeeeeeeeeeeee :cofee:
Po kolei.
1. radio w Subaru ma 2 piny odpowiedzialne za podświetlenie, na pierwszy jest podane +12V po włączeniu świateł i wchodzi na pin 7 złącza radia, drugi podłączony jest do ściemniacza (pin 1 radia).
2. Standardowe złącze ISO ma wyprowadzone napięcia +12V - oświetlenie. Nie ma tam pinu od ściemniania.
3. Nie wszystkie radia używają tego sygnału sterującego, część włącza podświetlenie zawsze, inne po podaniu napięcia na pin podświetlenia.
4. Nie spotkałem radia dokładanego, które miałoby wyprowadzone podłączenie do ściemniacza.
5. Wtykanie brakującego pinu do subarowskiego złącza radia nic nie da, bo gdzie potem podłączy się toto do radia?
6. ściemnianie jest od strony masy obwodu oświetlenia radia.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

maup
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 24 cze 2012, o 21:46

to ja jednak się zastrzelę.

Dzięki jeszcze raz i kolejny nieistniejący pomuk :)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 24 cze 2012, o 21:58

gebolp pisze: Wtykanie brakującego pinu do subarowskiego złącza radia nic nie da, bo gdzie potem podłączy się toto do radia?
O to właśnie mi chodziło.

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 24 cze 2012, o 22:07

maup pisze: to ja jednak się zastrzelę.
Ale zanim to zrobisz przeczytaj. Z reguły samo oświetlenie w radiu jest włączane jakimś tam tranzystorem, jeśli zamiast tranzystora podepniesz ów brakujący pin, to regulacja powinna działać. Rzecz w tym, że trzeba przeorać nieco radio.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

maup
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 25 cze 2012, o 00:27

oranie radia jest nadal w sferze możliwości, bo nawet nie mam możliwości sprawdzenia czy działa ;) to jest dość antyczne Sony XR-CA600. No nic, jak nie będzie za bardzo świecić po oczach to przeżyję a jak będzie to powieszę na nim odświętny beret :evilgrin:

ODPOWIEDZ