Temperatura wody

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kacy
1 gwiazdka
Auto: WRX MY03 Wagon ( mniejszych kombi chyba nie produkują :)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Temperatura wody

Post 1 lip 2012, o 19:41

Hej,
dzis jadac podczas tak pięknej upalnej pogody zaobserwowałem niepokojący objaw spowowany dziwną pracą wskaźnika od temp cieczy
Do tej pory wskazówka była tak 1 mm poniżej połowy i wydaje mi się że zawsze stała nieruchomo
Dzisaj widoczne były ruchy wskazówki dochodzące do tej kreski troszeczkę powyżej połowy
Po podłączeniu telefonu pod obd widać było wzrost temp do 96 stopni potem do akcji słychać było że wkracza wentylator i spadało do 88 stopni
dodatkowo wskazówka delikatnie drgała (chociaż wydaje mi się że ten efekt występował po podłączenia wtyczki pod obd)

Czy z Waszego doświadczenia przy takiej pogodzie jak dziś ( 30+) macie podobne obserwacje ?
Czy subaru ma taki patent że wskazówka powinna stać nieruchomo w pewnym zakresie temperatury ( vw ma chyba od 85 do 95 nie widać ruchów wskaźnika)
efekt ruchu wskazówki widoczny był głównie podczas zatrzymywania się na światłach

Kacy

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Re: Temperatura wody

Post 1 lip 2012, o 19:52

kacy, co prawda w OBK, ale miałem w ubiegłym roku identyczny objaw. Przyczyną była brudna chłodnica, a właściwie kupa syfu pomiędzy chłodnicami (na szczęście, bo podejrzenie padło na uszczelkę pod głowicą).
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Cybb
0 gwiazdek
Auto: Forek 2.0XT MY 03, junkers powered by Jako

Post 2 lip 2012, o 15:39

Ja tez tak miałem, w dugi łikend majowy, że wskazówka troche zaczęła falować, podosić sie i spadać, ale w przeciwieństwie do przypadku rrosiaka to była uszczelka :x . Może być tak czy siak, nie lekceważyłbym :-( i podjechał do ogarniających.

kacy
1 gwiazdka

Post 2 lip 2012, o 18:46

Ok
dzieki za odpowiedzi
Dziś pojeździłem trochę i oczywiscie problemu już niema...
według wskazań OBD niczym się nie różniło to od wczorajszego zachowania ( 88-96 stopni) ale wskazówka stała tak jak zawsze w jednym punkcie
pobserwuje to jeszcze i jak sie znowu pojawi to pojade to sprawdzić
chłodnice na pierwszy rzut oka wydają się być czyste , uszczelka przed wyjazdem na urlop to zły pomysł :-p

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 2 lip 2012, o 18:55

Temperatura na kompie pochodzi z innego czujnika niż na wskaźniku.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 2 lip 2012, o 19:01

kacy pisze: chłodnice na pierwszy rzut oka wydają się być czyste
U mnie też wyglądały na czyste, ale dopiero po rozchyleniu okazało się ile tam syfu siedzi.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 lip 2012, o 19:07

rrosiak, dlatego raz na dwa lata zaleca się lekki dzwon przodem z wymianą chłodnic :)

kacy
1 gwiazdka

Post 2 lip 2012, o 19:50

Azrael pisze:Temperatura na kompie pochodzi z innego czujnika niż na wskaźniku.
a czym może być spowodowane taki objaw (poza uszkodzeniem czujnika) ? no i jak rozumiem temperatura musiała przekroczyć na tym czujniku 100 stopni skoro się ruszył
No i pytanie w takim razie ile to jest stopni jak wskazówka dochodzi do tej kreski nad połową skali ?

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lip 2012, o 20:05

Azrael pisze: rrosiak, dlatego raz na dwa lata zaleca się lekki dzwon przodem z wymianą chłodnic :)

I ja się konsekwentnie, przynajmniej do pewnego momentu, stosowałem do tych zaleceń. Efekt ?

Nie mam syfu między chłodnicami :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Brak podpisu.

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 lip 2012, o 20:06

kacy, wskaźnik w Subaru jest tak niedokładny że w ogóle nie należy się sugerować jego wskazaniami - on jest raczej orientacyjny. Widziałem auto gdzie na kompie było 130 a on dalej pokazywał normal.

kacy
1 gwiazdka

Post 2 lip 2012, o 20:29

Azrael Ciebie w takim razie lubie najbardziej :-)
rrosiak-a już troche mniej bo kiedyś podobno wystarczyło w Wawie jechac na rondo Babka i krecić sie zewnętrznym pasem w kółko co dawało zderzak + chlodnice do zrobienia na koszt zjeżdżajacego , a teraz zrobili rondo turbinowe i dupa :-p
propozycja Cybb wogóle mi sie nie podoba wiec uznaje ją jako niebyłą :evilgrin:

Kacy

morda4u
0 gwiazdek
Auto: Legacy 2.5i MY10, Legacy 2.0 MY06

Post 3 lip 2012, o 17:48

kacy pisze:Po podłączeniu telefonu pod obd...
Ja troche nie na temat, ale zaciekawilo mnie to. Sa jakies watki na forum z instrukcjami jak to zrobic, co potrzebne itp? Jak nie ma, to chetnie zaloze i poprosze fachowcow o wskazowki :-) Chetnie sie tez dowiem jak podlaczyc kompa, ciagle jeszcze laik jestem tej dzialce :?

Pozdr.
morda

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 3 lip 2012, o 18:21

kacy pisze: już troche mniej bo kiedyś podobno wystarczyło w Wawie jechac na rondo Babka i krecić sie zewnętrznym pasem w kółko co dawało zderzak + chlodnice do zrobienia na koszt zjeżdżajacego , a teraz zrobili rondo turbinowe i dupa :-p
Zapraszam na Ursynów na ul. Płaskowickiej. Mamy tutaj cztery dosyć małe ronda dwupasmowe. Praktycznie za każdym razem ktoś wymusza, zajeżdża. Szczególnie polecam to rondo na wysokości Rentgena z wjazdem do Reala.
A co do problemu z autem to identyczne objawy miałem w Hondzie. Niestety, powodem była mała nieszczelność uszczelki pod głowicą. Może warto obejrzeć od środka korek wlewu oleju oraz zbiornik wyrównawczy. U mnie w zbiorniku wyrównawczym chłodnicy pojawił sie syf z oleju.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 3 lip 2012, o 19:53

Dzisiaj jeździłem w prawie 40-stopniowym upale i wskaźnik ani drgnął. Więc to raczej nie jest normalne.
Kiedyś w hondzie podobne objawy dawał zepsuty termostat, więc może od niego zacznij.

kacy
1 gwiazdka

Post 3 lip 2012, o 20:52

morda4u pisze: Chetnie sie tez dowiem jak podlaczyc kompa, ciagle jeszcze laik jestem tej dzialce

sprawa jest w miare prosta
dwie kombinacje które używałem
1)wtyczka obd np taka http://allegro.pl/nowosc-elm-327-micro- ... 41007.html i telefon z androidem (program np torque )
w subaru niema to za duzego zastosowania bo mało pokazuje ale do odczytu błedów kompurera czy podstawowych czujników wystarczy
2) kabelek np taki http://allegro.pl/diagnostyka-interfejs ... 30140.html + laptop z windowsem+ program ecuExplorer
To już potrafi odczytać więcej parametrów ale też wymaga pewnej wiedzy żeby je przeanalizować ( żeby nie było ja takiej niemam :-) )
traktuje to jako takie zabawki i możliwość zorientowania się co mniej więcej może być nie tak ( mniej...)
Ostatnio np vw mojej żony potraktowałał nas wielkim komunikatem engine to workshop , oczywiście w trasie oczywiście w nocy , bez kabelka zastanowił bym się nad wezwaniem lawety pomimo tego że samochód jechał bez zarzutu a okazało się że przepalił sie prawy stop....

kacy
1 gwiazdka

Post 3 lip 2012, o 20:57

Godlik pisze: Dzisiaj jeździłem w prawie 40-stopniowym upale i wskaźnik ani drgnął
No wiem właśnie że tak sie powinno to zachowywać w sprawnym samochodzie , dziś niestety samochód musiał zostać na parkingu wiec obserwacji ciąg dalszy jutro , mam nadzieje że upał nie odpuści żebym miał dobre warunki testowe

Olej wydaje się czysty , płyn też nic nie ubyło/przybyło wiec narazie ....

Azrael
6 gwiazdek

Post 3 lip 2012, o 21:17

kacy pisze: Olej wydaje się czysty

W Subaru praktycznie nie zdarza się płyn w oleju.

morda4u
0 gwiazdek
Auto: Legacy 2.5i MY10, Legacy 2.0 MY06

Post 4 lip 2012, o 09:25

Dzieki za wskazowki kacy :thumb:

Pozdr.
morda

ODPOWIEDZ