Leciutki zgrzyt przy wrzucaniu piątki w upale

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Leciutki zgrzyt przy wrzucaniu piątki w upale

Post 27 sie 2012, o 10:09

Cześć!

Od niedawna pojawił się mały problem z moim autem. W czasie upałów przy wrzucaniu piątki myczuwam większy opór oraz czasem leciutki zgrzyt. Jak jest chłodno nie ma problemu. Od spodu mam przykręconą osłonę aluminiową więc może być problem z chłodzeniem (albo wręcz przeciwnie, bo alu świetnie przewodzi ciepło). Auto ma przebieg 70 kkm. Czy to może być problem z synchronizatorem czy też zużyty olej w skrzyni?

I mała dygresja z obsługi Forestera po urlopie. Do tej pory ciągle jeździłem tym autem i nie zwracałem na to uwagi, ale wróciłem z urlopu na Islandii i tam miąłem wypożyczonego Hyundaia i30 z silnikiem diesla. Pedał sprzęgła wchodził jak w masło, mało dziury w podłodze nie zrobiłem. Dźwignia zmiany biegów (aż sześć biegów) chodziła jak łyżka w śmietanie, a wspomaganie kierownicy było tak silne że na trasie nie mogłem początkowo utrzymać się na swoim pasie. Po przejechaniu prawie 3000 km tym autem i powrocie do swojego auta pierwsze wrażenie to że ktoś mi przyspawał pedał sprzęgła. Dopiero teraz dotarło do mnie ile siły trzeba wkładać w kierowanie Foresterem. U kolegi w służbowej Skodzie diesel sprzęgło też tak działa lekko. Czy wersja dieslowska Forestera też tak ma? To na szczęście moje pierwsze doświadczenia z dieslem i mam na dzieję że ostatnie.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Re: Leciutki zgrzyt przy wrzucaniu piątki w upale

Post 27 sie 2012, o 10:17

Boombastic pisze: Od spodu mam przykręconą osłonę aluminiową więc może być problem z chłodzeniem (albo wręcz przeciwnie, bo alu świetnie przewodzi ciepło).

To w nawiasie miałoby sens gdyby płyta dotykała skrzyni/miski olejowej. Zakładam, że tak nie jest ;-)

Nie wiem jaki przebieg ma Forek ale możesz próbować zmienić olej w skrzyni. U mnie w Cytrynie pomogło. Warto też zweryfikować to jak się wkłada biegi. Jeżeli nie upalasz to może warto dać synchronizatorom odrobinę czasu na wykonanie swojej pracy.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 27 sie 2012, o 10:17

Boombastic pisze: Auto ma przebieg 70 kkm. Czy to może być problem z synchronizatorem czy też zużyty olej w skrzyni?

zmień olej na początek , na jakis czas pomoże, przynajmniej w moim forku tak było , zgrzytała czwórka

docelowo pewnie rewizja skrzyni i zmiany jakiegoś łozyska a skoro skrzynia będzie niezbyt tanio otwarta to kilku łożysk "dla spokojnoci" ( to moga być konsekwencje wiekszego momentu po remapie)

sprzęgło w 2,5 t chodzi cięzko, da się troszkę podregulowac ale jeżeli baaardzo cięzko to może juz czas na zmianę

Boombastic
4 gwiazdki

Post 27 sie 2012, o 10:49

esilon pisze:
zmień olej na początek , na jakis czas pomoże, przynajmniej w moim forku tak było , zgrzytała czwórka
docelowo pewnie rewizja skrzyni i zmiany jakiegoś łozyska a skoro skrzynia będzie niezbyt tanio otwarta to kilku łożysk "dla spokojnoci" ( to moga być konsekwencje wiekszego momentu po remapie)
sprzęgło w 2,5 t chodzi cięzko, da się troszkę podregulowac ale jeżeli baaardzo cięzko to może juz czas na zmianę
To się pojawiło jeszcze przed remapem. Zauważyłem w trakcie wiosennego objazdu Bałkanów. Jakby działo się to cały czas to raczej uszkodzenie skrzyni biegów, ale objaw występuje na razie tylko w upale. Nie wiem na kiedy zaplanowana jest wymiana oleju w skrzyni, ale przy kolejnym przeglądzie wspomnę o tym.

esilon
6 gwiazdek

Post 27 sie 2012, o 10:58

Boombastic pisze: Nie wiem na kiedy zaplanowana jest wymiana oleju w skrzyni, ale przy kolejnym przeglądzie wspomnę o tym.

olej w skrzyni przy 60kkm powienien być zmieniany na nowy,
ja na Twoim miejscu nie czekałbym do kolejnego przeglądu ale każdy sobie zgrzyta jak chce :-)

Boombastic
4 gwiazdki

Post 27 sie 2012, o 11:41

esilon pisze:olej w skrzyni przy 60kkm powienien być zmieniany na nowy,
ja na Twoim miejscu nie czekałbym do kolejnego przeglądu ale każdy sobie zgrzyta jak chce :-)
No właśnie sprawdziłem w manualu i masz rację. Czyli zimą robiłem przegląd przy 60 000 km (w ASO, więc teoretycznie powinni się trzymać specyfikacji i wpisano w arkuszu że został wymieniony), a potem przyszła wiosna i coś się zaczęło dziać ze skrzynią w upale (wiosna na Bałkanach to było 30 stopni). Może poszedł zły olej do skrzyni biegów?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 27 sie 2012, o 12:09

Boombastic, sprawdź na jaki olej wymieniłeś - np. na fakturze. Albo olej nie jest najlepszy ale trzeba zrobić rewizję skrzyni. Jeżeli zgrzyta tylko na jednym biegu to raczej szkoda kasy na samą zmianę oleju. W 5MT to może być w miarę mało bolesna finansowo operacja. Mnie przy 130kkm zaczęło zgrzytać 4 i skończyło się na zmianie synchronizatora, przy okazji udało się wykryć zużyte łożyska już z kwadratowymi wałeczkami w centralnym dyfrze co pozwoliło uniknąć znacznie kosztowniejszej awarii.

esilon
6 gwiazdek

Post 27 sie 2012, o 12:30

Azrael pisze: W 5MT to może być w miarę mało bolesna finansowo operacja.

Boombastic, czyli szykuj sie na okolice 3kpln

Boombastic
4 gwiazdki

Post 27 sie 2012, o 21:44

Azrael pisze:Boombastic, sprawdź na jaki olej wymieniłeś - np. na fakturze. Albo olej nie jest najlepszy ale trzeba zrobić rewizję skrzyni. Jeżeli zgrzyta tylko na jednym biegu to raczej szkoda kasy na samą zmianę oleju. W 5MT to może być w miarę mało bolesna finansowo operacja. Mnie przy 130kkm zaczęło zgrzytać 4 i skończyło się na zmianie synchronizatora, przy okazji udało się wykryć zużyte łożyska już z kwadratowymi wałeczkami w centralnym dyfrze co pozwoliło uniknąć znacznie kosztowniejszej awarii.
Na fakturze mam takie oznaczenie: JX/Syntll 75W90. Taki sam poszedł do tylnego mostu. A czy to nie jest dziwne że zaczyna haczeć i wchodzić z lekkim oporem dopiero jak jest gorąco?

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 27 sie 2012, o 22:01

Boombastic pisze: A czy to nie jest dziwne że zaczyna haczeć i wchodzić z lekkim oporem dopiero jak jest gorąco?
Dlatego zmień olej

Azrael
6 gwiazdek

Post 28 sie 2012, o 01:06

Boombastic pisze: Na fakturze mam takie oznaczenie: JX/Syntll 75W90. Taki sam poszedł do tylnego mostu. A czy to nie jest dziwne że zaczyna haczeć i wchodzić z lekkim oporem dopiero jak jest gorąco?

Dziwny olej, cholera wie co to jest. Możesz spróbować zmienić, ale.... jeżeli haczy na jednym biegu to najprawdopodobniej po prostu tam jest najbardziej zużyty zestaw widełki/przesuwka/synchronizator/koło biegu i po prostu ze słabszym olejem nie daje rady, może zmiana oleju załatwi sprawę na dłużej, a może tylko na krótko jeśli w ogóle. To trochę zgadywanie. Musisz zdecydować co wydaje Ci się rozsądniejsze, na pewno zmiana oleju jest szybsza i prostsza.

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 28 sie 2012, o 07:11

Proponowałbym zalać ten "legendarny" Shell do skrzyń - tylko nie pamiętam dokłądnej nazwy :oops: Podobno bardzo często załatwia sprawę delikatnych zgrzytów w przypadku skrzyń Subaru eksploatowanych na innych olejach. Koszt prawie żaden w porównaniu do naprawy skrzyni, więc ja bym spróbował.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 28 sie 2012, o 08:36

Azrael pisze:Dziwny olej, cholera wie co to jest
No właśnie z tymi olejami w ASO jest ciekawie, ponieważ u mnie minęło cztery latka w Legasiu a przebieg dopiero 40 kawałków
postanowiłem wymienić olej w skrzyni, dyfrze i przy okazji w silniku. Nie wiem dlaczego ale nigdzie nie mogłem znaleźć wzmianki na temat oleju jaki ostatnio mi zaserwowali w ASO, pewnie na fakturze coś tam skrobnęli, ale przecież można było umieścić jakieś info pod maską :?:
Fabrycznie skrzynia i dyfer nie wiem jakim olejem były zalane ale olej który był zużyty miał ładny kolorek, natomiast silnikowy był okrutnie
brudny. Nie wiem ja się nie znam, zobaczę przy następnej wymianie jak to będzie wyglądało. Na pewno skrzynia lepiej pracuje na nowym
oleum tyle wiem. Dopóki auto było na gwarancji musiałem podróżować do Rzeszowa, na szczęście teraz mam o wiele bliżej i co istotne
o wiele taniej dobrego mechanika.
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

Azrael
6 gwiazdek

Post 28 sie 2012, o 11:38

lukass pisze: Proponowałbym zalać ten "legendarny" Shell do skrzyń - tylko nie pamiętam dokłądnej nazwy Podobno bardzo często załatwia sprawę delikatnych zgrzytów w przypadku skrzyń Subaru eksploatowanych na innych olejach. Koszt prawie żaden w porównaniu do naprawy skrzyni, więc ja bym spróbował.

Tylko ze już go nie produkują.

esilon
6 gwiazdek

Post 28 sie 2012, o 11:47

Azrael pisze: może zmiana oleju załatwi sprawę na dłużej, a może tylko na krótko jeśli w ogóle. To trochę zgadywanie. Musisz zdecydować co wydaje Ci się rozsądniejsze, na pewno zmiana oleju jest szybsza i prostsza.

w moim przypadku pomogło i wytrzymało ok . 30kkm i pewnie dałoby radę więcej ale zaczeło wyć siakies łozysko ( które podobno i bez rozbierania skrzyni dało się wymienić)

lukass pisze: Proponowałbym zalać ten "legendarny" Shell do skrzyń - tylko nie pamiętam dokłądnej nazwy
miał ksywkę: mazut :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 sie 2012, o 11:53

MRT leje do skrzyni i dyfra Redline. Mówią (MRT), że można go wymieniać co "200kkm" jak się nie pałuje. Mojemu bratu tak właśnie zalecili na wymianie.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 28 sie 2012, o 14:56

Azrael pisze:Dziwny olej, cholera wie co to jest. Możesz spróbować zmienić, ale.... jeżeli haczy na jednym biegu to najprawdopodobniej po prostu tam jest najbardziej zużyty zestaw widełki/przesuwka/synchronizator/koło biegu i po prostu ze słabszym olejem nie daje rady, może zmiana oleju załatwi sprawę na dłużej, a może tylko na krótko jeśli w ogóle. To trochę zgadywanie. Musisz zdecydować co wydaje Ci się rozsądniejsze, na pewno zmiana oleju jest szybsza i prostsza.
Panowie, czy Subaru ma poziom jakościowy chińczyka? Jakie zużycie piątego biegu po przebiegu 70 tys. km? W takim tempie przy 100 tys. km auto ulegnie kompletnej degradacji.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 28 sie 2012, o 14:59

Gump pisze:Fabrycznie skrzynia i dyfer nie wiem jakim olejem były zalane ale olej który był zużyty miał ładny kolorek, natomiast silnikowy był okrutnie
brudny.
Olej w skrzyni biegów i w dyfrze nie ma kontaktu z produktami spalania w silniku więc zachowuje swój pierwotny kolor.
Natomiast fakt, że olej silnikowy jest brudny w moim odczuciu dobrze świadczy o jego właściwościach myjących.

Azrael
6 gwiazdek

Post 28 sie 2012, o 16:18

Boombastic pisze: Panowie, czy Subaru ma poziom jakościowy chińczyka? Jakie zużycie piątego biegu po przebiegu 70 tys. km? W takim tempie przy 100 tys. km auto ulegnie kompletnej degradacji.

Wystarczy jedna wyjątkowo nieudana zmiana biegu, nie ma to wiele wspólnego z jakością.

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 28 sie 2012, o 18:37

Boombastic pisze:Olej w skrzyni biegów i w dyfrze nie ma kontaktu z produktami spalania w silniku więc zachowuje swój pierwotny kolor.
Krótko i na temat :thumb:
Boombastic pisze:Natomiast fakt, że olej silnikowy jest brudny w moim odczuciu dobrze świadczy o jego właściwościach myjących
Ciągle dowiaduję się czegoś nowego, ale to dobrze, kto pyta nie błądzi.
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

Boombastic
4 gwiazdki

Post 30 sie 2012, o 11:54

Azrael pisze:Wystarczy jedna wyjątkowo nieudana zmiana biegu, nie ma to wiele wspólnego z jakością.
Zdarzały mi się w przeszłości różne nieudane zmiany biegów w autach socjalistycznych i późniejszych i jakoś skrzynie nie rozpadały się. Jak można jeden raz nieumiejętnie zmienić bieg by się rozsypała piątka? Bezpośrednio łomem w skrzyni biegów?
Zrobiło się chłodniej i problem zaniknął. Jak znajdę chwilę to podskoczę do Łomianek

Azrael
6 gwiazdek

Post 30 sie 2012, o 12:05

Boombastic, trzeba miec duzy niefart, ale się da.

qfinto
0 gwiazdek
Auto: WRX 2001

Post 31 sie 2012, o 12:43

Miałem podobny problem w moim WRX 2001.
Wróciłem z wyprawy na moto do Rumunii i akurat zaczęły się w Polsce upały. I niespodzianka - raz na kilka dni zgrzyt na 1 i 4. Już myślałem że mi się coś ze sprzęgłem porobiło, albo sterowaniem sprzęgła.
Wymieniłem olej w skrzyni i dyfrze na Motula gear 300 75W90 i problem ustąpił a biegi zaczęły lżej chodzić.
Pozdrawiam,
qfinto

WRX 2001 KOMBI

Boombastic
4 gwiazdki

Post 31 sie 2012, o 12:54

qfinto pisze:Miałem podobny problem w moim WRX 2001.
Wróciłem z wyprawy na moto do Rumunii i akurat zaczęły się w Polsce upały. I niespodzianka - raz na kilka dni zgrzyt na 1 i 4. Już myślałem że mi się coś ze sprzęgłem porobiło, albo sterowaniem sprzęgła.
Wymieniłem olej w skrzyni i dyfrze na Motula gear 300 75W90 i problem ustąpił a biegi zaczęły lżej chodzić.
Ja najpierw myślałem że buty nie takie (miękkie sandały sportowe) i że nie wyciskam do końca sprzęgła. Ale to nie to. Motul w motocyklach to raczej najlepsze oleje, a jak w Subaru? Na co ewentualnie zmieniać?

Azrael
6 gwiazdek

Post 31 sie 2012, o 13:44

ODPOWIEDZ