Panel regulacji nawiewu nie działa. Legacy 96rok.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Rommie
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.2
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Panel regulacji nawiewu nie działa. Legacy 96rok.

Post 23 paź 2012, o 07:44

Witam, doprowadzam moją "ruinę" do stanu świetności i aktualnie zatrzymałem się na panelu regulacji klapami nawiewów.
Otóż nie działa ... przyciski się zaświecają ale cały czas wieje lekko na szybę i na maxa na nogi.
Orientuje się ktoś jak to jest rozwiązane ? Podciśnieniem z silnika czy klapki są regulowane elektrycznie poprzez silniczki krokowe ?
A może ktoś miał taki problem i ma gotowca na to ? ;)

Pozdrawiam.

EDIT

Już wiem że sterowanie nawiewem odbywa się poprzez silniczki krokowe.
Wie ktoś gdzie jest bezpiecznik od tego ustrojstwa ? :)

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Re: Panel regulacji nawiewu nie działa. Legacy 96rok.

Post 23 paź 2012, o 09:15

Rommie, Najpierw zdejmij schowek i zobacz co masz po deska . Może ktoś źle poskładał ? Druga sprawa to taka, że może ktoś pozmieniał elektrykę robiąc zmianę motoru ?
Bezpieczniki masz w dwóch miejscach . Jedna skrzynka jest przy lewej stopie a druga na lewym nadkolu pod maską . Na klapkach skrzynek sa opisy

Rommie
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.2

Post 23 paź 2012, o 19:17

Rozebrałem całą deskę ... zreperowałem te regulacje klapek - nie była w ogóle podłączona kostka do silniczka.
Naprawiłem także wszystkie przyciski teraz już ładnie świecą a żaden nie świecił - nawet zegary miały wszystkie żarówki popalone.
Okazało się że pod deską mam mnóstwo niepołączonych kostek. Połączyłem wszystkie jakie mi się udało i .... wszystko co jest w samochodzie nagle zaczęło poprawnie działać. Centralny, oświetlenie wnętrza, światła ... bo były na krótko i tył w ogóle nie świecił, przeciwmgielne wszystko działa że aż miło nawet podgrzewanie siedzeń ruszyło i grzeje że aż miło.
Ogólnie elektrykę ogarnąłem już całą. Prawdopodobnie zadziałała też skrzynia biegów już poprawnie bo nie zauważyłem żeby koła piszczały na zakrętach oraz ABS ruszył i o dziwo działa poprawnie.
Za to silnik wypluł z siebie błąd:
Dwa wolne mignięcia kontrolki "check engine" i zaraz po tym dwa szybkie mrugnięcia.
Czy jest to błąd nr 22 ? Dobrze odczytałem ?
No i co ten błąd oznacza ?

----EDIT----
Już wiem ;)
22 - Knock sensor or circuit (right side on SVX)
22 - Czujnik spalania stukowego lub obwodu (po prawej stronie na SVX)
Czyli sprawdzę wiązkę jak jest ok to czujnik do wymiany, ale powiem szczeże że nie spotkałem się jeszcze z awarią tego czujnika w żadnym samochodzie.

Dziękuję za porady i pozdrawiam.

kamilos
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forek 98 "Rodzyn" 2.0 ASB

Post 29 lis 2012, o 16:29

w 2.2 ja się spotkałem u siebie ;) po wymianie jest ok. Po zdemontowaniu widać że był lekko pęknięty.

ODPOWIEDZ