Mapa sec v3+ Hana niebieskie Subaru Impreza 2,5

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
skokus_2006
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza Outback Sport 2,5 2006 , Mazda Mx-5 1,6
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Mapa sec v3+ Hana niebieskie Subaru Impreza 2,5

Post 14 lis 2012, o 10:01

Tak jak w temacie szukam przykładowej mapy. Zamieniłem u Pana Gaziarza wtryski z valteków czerwonych na Hana niebieskie. Samochód prawie jedzie idealnie, po tym zabiegu, ale mapa wygląda dziwnie. Po autokalibracji wszystkie parametry były sobie równe +3,5. Po jeździe próbnej traciłem moc przy 5,5k rpm. Gaziarz podniósł parametry na równo powyżej 5400 i problem znikł. W zasadzie jest dobrze po za tym, że jak wcisnę gaz energicznie to jest delikatne opóźnienie tak z 0,25-0,10 sekundy po czym szarpnięcie i już idzie jak trzeba. Przy normalnej jeździe tego nie ma. Raczej nie szarpie bez potrzeby pedałami, dbam o płynność jazdy, zgodnie z zasadami rajdowej techniki, ale dla mnie jest to sygnał, że ustawienia nie są idealne. Gaziarz stwierdził, że każdy parametr trzeba wpisać z palca, że to czasochłonne i póki co to muszą się wtryski ułożyć zanim można będzie kalibrować od nowa. Myślę, że mógłbym sam się pobawić, tylko warto byłoby mieć jakiś wzorzec. Z uwagi na to, że chcę kilka lat pojeździć to wolę ustawić tak, aby nie przegrzewać komory spalania, która i tak z racji założenia gazu przy np wyprzedzaniu, przyspieszaniu może dostawać w kość. Oczywiście na benzynie wszystko jest miód malina.
Druga sprawa, to jaki kabel kupić do strojenia.

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi

Re: Mapa sec v3+ Hana niebieskie Subaru Impreza 2,5

Post 14 lis 2012, o 15:32

Jeżeli chodzi o o mapę to nie bardzo możesz coś z niej wyczytać bo wszystko zleży od ciśnienia gazy rozmiaru dysz. Rozumiem że ma masz lecho/bigas czyli pozostaje ci zakup interfejsu podciśnienia. Jeżeli chodzi o inne ustawienia bez wglądu w sondę korekty itp to wróżenie z fusów a nie ustawianie.
Pozdrawiam. Bzikus7.

skokus_2006
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza Outback Sport 2,5 2006 , Mazda Mx-5 1,6

Post 14 lis 2012, o 15:45

Mam Lecho Sec v3. Z tego co widziałem, to normalnie komunikował się Pan Jan Bylepsuj Gazownik za pomocą wtyczki do kompa gazu. Nic na wężyk podciśnienia nie zakładał... Na monitorze coś tam cały czas się zmieniało??? Parametry się zmieniały. Czy mam rozumieć, że oprócz tego jeszcze powinien podłączyć czujnik podciśnienia????

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi

Post 15 lis 2012, o 10:37

Najpierw musisz mieć interfejs do gazu taki jak do staga itp. Później potrzebny jest interfejs podciśnienia który wpinasz między komp a auto. Ale najprościej będzie podjechać do zakładu który ogarnie ci tą instalacje i ustawi tak jak powinno być. Jazda ze zbyt ubogą mieszanką kończy się dość boleśnie finansowo.
Zobacz na stronie lecho masz instrukcje do sterownika gazu tam masz opisane metody regulacji.
Pozdrawiam. Bzikus7.

ODPOWIEDZ