[K] Wał napędowy Legacy Outback 2001, 2.5, manualna skrzynia

kupię / sprzedam / zamienię / wymienię /dam / nie dam
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
ODPOWIEDZ
marw007
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: OBK 2,5 '01
Polubił: 0
Polubione posty: 0

[K] Wał napędowy Legacy Outback 2001, 2.5, manualna skrzynia

Post 23 sty 2014, o 13:07

Witam Szanownych Forumowiczów.

Jak w temacie, potrzebuję kupić wał do mojego Outbacka z 2001 roku (2.5, manualna skrzynia).

W pierwszej chwili myślałem, że mi od Legacy podejdzie. Koszt ok 200 zł :thumb:
Niestety - panowie z popularnego serwisu aukcyjnego mnie uświadomili, że do Oubacka jest inny wał.
Problem w tym, że występuje w wielu wersjach i o ile do skrzyni automatycznej większego problemu z zakupem nie ma, to do mojego "wynalazku" już jest... i to spory :o
Różnią się one mocowaniem podpory. Podobno są dwa wymiary otworów mocujących podporę 25 mm (w moim przypadku) i mniejsze (nie wiem ile).
Zastanawiam się czy jest jakakolwiek opcja żeby te otwory np. rozwiercić. Jeśli jakimś cudem rozstaw tych otworów byłby taki sam to mogłoby się to udać. O ile oczywiście ścianka nie będzie wtedy za cienka.

Wymiary wału z mojego auta:
-wielowypust skrzynia wewnątrz 22 zęby + 2 przeciwległe szerokie rowki
fi zewn 36 mm, wewn ok 27 mm
-długość całkowita (mierzona po obrysie)
max 166,3 cm
min 163,5 cm
- krzyżak tył
rozstaw śrub po przekątnej 76 mm
wpust okrągły fi 51
- podpora rozstaw śrub 17,3 mm
otwory fi 25 mm (bez tulei).

W starym wale padnięte są wszystkie 3 krzyżaki. Tylny całkiem rozklekotany, środkowy mały luz, przedni minimalny.
Jest opcja za ok 300 zł (bez wyważania) - 1000 zł (z wyważeniem w innym zakładzie) naprawić przedni i tylny krzyżak, natomiast ratowania środkowego nikt nie chce się podjąć. Poza tym koszty byłyby już kosmiczne.

Zastanawiam, się jakie są różnice w stosunku do wersji ze skrzynią automatyczną. Może ktoś wie? Być może udałoby się np. wymienić czop, który wchodzi do skrzyni i by to pasowało :)

Jednym słowem: POMOCY :wall:

pozdrawiam

ODPOWIEDZ