Jeśli ktoś ma ochotę na udział w "mojej" konferencji przy tegorocznym MSPO (7.09.), należy się szybko zgłosić (najlepiej - imię, nazwisko, miejscowość - na PW).
Mam do zaoferowania kilka wolnych wejściówek (uprawniają także do zwiedzania ekspozycji Salonu w pozostałe dni - od 6 do 9. 09.).
W razie potrzeby - zainteresowanym mogę też załatwić tanie noclegi (akademiki UJK).
Asymetria i hybrydowość – stare armie wobec nowych konfliktów
XVIII Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego – Kielce, 7.09.2010, Targi Kielce, sala G3, Hala G
PATRONAT HONOROWY:
Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego – gen. prof. Stanisław Koziej
PROGRAM KONFERENCJI
12.00 – otwarcie konferencji, powitanie gości, prezentacja programu (prof. dr hab. Kazimierz Kik, dyrektor INP UJK, wiceprzewodniczący Komitetu Nauk Politycznych PAN).
12.15-14.30 – część I, referaty (prowadzenie – dr Witold Sokała, INP UJK, przew. O/Kielce PTSM):
- prof. zw. dr hab. Ryszard M. Czarny (Uniwersytet Jana Kochanowskiego, b. ambasador RP w Szwecji i Norwegii), Jedność w różnorodności – państwa nordyckie wobec nowych konfliktów.
- dr Marek Madej (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych / Uniwersytet Warszawski), Czy w tym tunelu jest światło? Operacja ISAF w Afganistanie w świetle klasycznych i współczesnych koncepcji działań przeciwpartyzanckich (counterinsurgency).
- dr Marek Czajkowski (Uniwersytet Jagielloński), BMDS vs Korea Północna.
- płk w st. spocz. dr inż. Stanisław Kulczyński, Wybrane problemy wykorzystania jednostek wojskowych w działaniach kontrterrorystycznych na terenie RP.
- red. Piotr Górecki (TVP, korespondent wojenny), Cywile i „cywile” w konfliktach asymetrycznych.
- Łukasz Kister (Centrum Badań nad Terroryzmem), Kontrwywiadowcza ochrona sił zbrojnych – nowe wyzwania.
- ppłk nawig. rez. dr Janusz Solak (Akademia Obrony Narodowej), Wojny per procura „na porażenie świadomości”.
- ppłk Marek Betiuk, Geneza i uwarunkowania reformy systemu obronnego III RP wobec współczesnych zagrożeń asymetrycznych.
- ppor. mar. Krzysztof Pająk (Dywizjon Okrętów Podwodnych / Akademia Marynarki Wojennej), Możliwość użycia okrętów podwodnych w konfliktach asymetrycznych i hybrydowych.
- Marcin Grega (Uniwersytet Jagielloński), Uniwersalizacja działań ugrupowań terrorystycznych ze szczególnym uwzględnieniem zagrożenia użycia broni niekonwencjonalnej (CBRN).
- Husein Orucević (Uniwersytet Jana Kochanowskiego), Miasta podzielone, przestrzenie publiczne i bezpieczeństwo.
14.30-15.00 – przerwa.
15.00-17.00 – część II, panel dyskusyjny (prowadzenie – dr Bartłomiej Zapała, INP UJK / Radio Kielce); uczestnicy:
- red. Anna Wojtacha (TVP, korespondentka wojenna),
- dr Robert Borkowski (Akademia Górniczo-Hutnicza),
- dr Krzysztof Karolczak (Centrum Badań nad Terroryzmem / Uniwersytet Warszawski),
- prof. dr hab. Robert Kłosowicz (Uniwersytet Jagielloński),
- dr Krzysztof Liedel (Biuro Bezpieczeństwa Narodowego).
patron medialny:
http://www.niwserwis.pl
sponsor strategiczny:
„Niemczyk i Wspólnicy” sp. z o.o.
Poza zgłoszonymi i w/w, będzie na sali jeszcze parę ciekawych osób, mam nadzieję, że włączą się do dyskusji