[S] forek 2,5xt- wolny od swojego typowego problemu
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
- Auto: forek 2,5xt 2004 eur
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
[S] forek 2,5xt- wolny od swojego typowego problemu
Witam
Wystawiam na sprzedaż swojego Forestera 2,5 xt z grudnia 2004.
Auto kupiłem w kwietniu od handlarza, samochód przyjechał z Danii (czyli wersja europejska).
Wyposażony jest jak wszystkie ixteki w tamtym czasie czyli full. Z opcjonalnych rzeczy forek posiada wydech Prodrive’a.
Ponieważ na liczniku miało ok. 96 tysięcy km, od razu zawiozłem go do MTS Dzierżoniów na przegląd przy 100 tyś. Przy tej okazji zostały wymienione m.in.: rozrząd, świece, olej i wszystkie filtry, olej w skrzyni biegów, olej w dyfrze, przednie tarcze hamulcowe od Outbacka, wszystkie klocki hamulcowe, przednia szyba- oczywiście oryginalna, z funkcją podgrzewania wycieraczek, wycieraczki od nowej Imprezy. Faktura za te usługi wyniosła 9 998 złotych (oczywiście do wglądu)
Auto zyskało za mojej kadencji nowe letnie oraz zimowe opony oraz turbo-timer z funkcją wyświetlania doładowania(w 4Turbo Katowice)(tylko i wyłącznie dla wygody)Również w 4Turbo wymieniłem jeden wtrysk, bo w akcie desperacji myślałem mojego nie dotyczy znany problem z 2,5 turbo i to coś pomoże.
Jednak nie pomogło i p. Marek zrobił w nim następujące rzeczy: nowy short-block od sti, nowe tłoki również od estiaja, nowa uszczelka, szpilki ARP; przy okazji wymieniliśmy sprzęgło i założyliśmy przednie heble czterotłoczkowe z nowymi tarczami (na poprzednich zrobiłem jakieś 2tyśkm, ale trudno) i przewodami w stalowym oplocie (przód i tył). Pan Marek jest miły i dorzucił od siebie nowy kolektor wydechowy też od trzech magicznych literek oraz jakieś rolki (nie pamiętam dokładnie jakie) z tej samej specyfikacji. Cena za te wszystkie operacje wyniosła mnie 22 tysiące złotych (faktura do wglądu, jak poprzednia na PW).
Auto jest już dotarte, więc jak któryś z kolegów ma ochotę na nietypowego forka (czyli wolnego od jego głównej przypadłości) zapraszam do kontaktu na PW.
Dlaczego sprzedaję? Dla większości z Wasz powód będzie co najmniej świętokradztwem, ale proszę zrozumieć i uszanować (przypominam: o gustach się nie dyskutuje): otóż znajomy z firmy obok sprzedaje niezwykle korzystnie auto, które mi się baaardzo zawsze podobało czyli 4-letniego Tourega 5,0tdi V10, którego kupił niecały rok temu za 115 tysi za 70 000. Uprzedzam głosy: „Za tanio cosik, pewnie coś nie tak”- znajomy jest dosyć rzetelny, poza tym jakby to powiedzieć: jego firma jest lekutko zależna od mojej, a ja w swojej jestem 2-gi bo bogu, więc oszustwo na mnie słabo by mu się kalkulowało. Jest okazja, więc chętnie bym z niej skorzystał. A dla kolegów oburzonym tym bluźnierstwem: jak się troszkę odkuję to na wiosnę jakiegoś GT-eka do zabawy chętnie przytulę.
Wystawiam go na razie jedynie na forum, wolę żeby tak zrobionym autem pojeździł pasjonat.
Kontakt na PW, zdjęcia również (wstyd się przyznać: mam kłopot z wklejeniem).
Wystawiam na sprzedaż swojego Forestera 2,5 xt z grudnia 2004.
Auto kupiłem w kwietniu od handlarza, samochód przyjechał z Danii (czyli wersja europejska).
Wyposażony jest jak wszystkie ixteki w tamtym czasie czyli full. Z opcjonalnych rzeczy forek posiada wydech Prodrive’a.
Ponieważ na liczniku miało ok. 96 tysięcy km, od razu zawiozłem go do MTS Dzierżoniów na przegląd przy 100 tyś. Przy tej okazji zostały wymienione m.in.: rozrząd, świece, olej i wszystkie filtry, olej w skrzyni biegów, olej w dyfrze, przednie tarcze hamulcowe od Outbacka, wszystkie klocki hamulcowe, przednia szyba- oczywiście oryginalna, z funkcją podgrzewania wycieraczek, wycieraczki od nowej Imprezy. Faktura za te usługi wyniosła 9 998 złotych (oczywiście do wglądu)
Auto zyskało za mojej kadencji nowe letnie oraz zimowe opony oraz turbo-timer z funkcją wyświetlania doładowania(w 4Turbo Katowice)(tylko i wyłącznie dla wygody)Również w 4Turbo wymieniłem jeden wtrysk, bo w akcie desperacji myślałem mojego nie dotyczy znany problem z 2,5 turbo i to coś pomoże.
Jednak nie pomogło i p. Marek zrobił w nim następujące rzeczy: nowy short-block od sti, nowe tłoki również od estiaja, nowa uszczelka, szpilki ARP; przy okazji wymieniliśmy sprzęgło i założyliśmy przednie heble czterotłoczkowe z nowymi tarczami (na poprzednich zrobiłem jakieś 2tyśkm, ale trudno) i przewodami w stalowym oplocie (przód i tył). Pan Marek jest miły i dorzucił od siebie nowy kolektor wydechowy też od trzech magicznych literek oraz jakieś rolki (nie pamiętam dokładnie jakie) z tej samej specyfikacji. Cena za te wszystkie operacje wyniosła mnie 22 tysiące złotych (faktura do wglądu, jak poprzednia na PW).
Auto jest już dotarte, więc jak któryś z kolegów ma ochotę na nietypowego forka (czyli wolnego od jego głównej przypadłości) zapraszam do kontaktu na PW.
Dlaczego sprzedaję? Dla większości z Wasz powód będzie co najmniej świętokradztwem, ale proszę zrozumieć i uszanować (przypominam: o gustach się nie dyskutuje): otóż znajomy z firmy obok sprzedaje niezwykle korzystnie auto, które mi się baaardzo zawsze podobało czyli 4-letniego Tourega 5,0tdi V10, którego kupił niecały rok temu za 115 tysi za 70 000. Uprzedzam głosy: „Za tanio cosik, pewnie coś nie tak”- znajomy jest dosyć rzetelny, poza tym jakby to powiedzieć: jego firma jest lekutko zależna od mojej, a ja w swojej jestem 2-gi bo bogu, więc oszustwo na mnie słabo by mu się kalkulowało. Jest okazja, więc chętnie bym z niej skorzystał. A dla kolegów oburzonym tym bluźnierstwem: jak się troszkę odkuję to na wiosnę jakiegoś GT-eka do zabawy chętnie przytulę.
Wystawiam go na razie jedynie na forum, wolę żeby tak zrobionym autem pojeździł pasjonat.
Kontakt na PW, zdjęcia również (wstyd się przyznać: mam kłopot z wklejeniem).
"przyszłem wcześniej, gdyż nie miałem co robić"
- LORD VADER
- 4 gwiazdki
- Auto: 3TURBO
Re: [S] forek 2,5xt- wolny od swojego typowego problemu
a to nie jest tak, ze shortblock z Forka i STi 2,5 w roku 2004 byly takie same
cos mi tak swita, ze roznily, sie tylko osprzetem i glowicami

drout pisze: Kupiles go moze jako ciezarowe 2 osobowe??
ten od Pitera to był 2005 i miał 80kkm przebiegu więc to nie ten

Zaciekawiła mnie ta książka serwisowa
RyszardOchucki, kiedy ty kupiłeś auto
To jaka jest moc tego potworka po przeprowadzonych remontach

To jaka jest moc tego potworka po przeprowadzonych remontach

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
co do shortblocka: nie wiem czy jest to od sti z 2004; jutro zadzwonię do p. Marka i się dowiem.
piter35, o książce już rozmawialiśmy w czerwcu jak próbowałem go sprzedać poprzednim razem: handlarz twierdzi, że zgubił...
co do mocy: p.Marek twierdzi, że jest 230, ale na jakiej podstawie nie wiem...
jeszcze jedna suuuuper ważna rzecz: auto niestety jest 4-osobową ciężarówką...na śmierć zapomniałem
piter35, o książce już rozmawialiśmy w czerwcu jak próbowałem go sprzedać poprzednim razem: handlarz twierdzi, że zgubił...
co do mocy: p.Marek twierdzi, że jest 230, ale na jakiej podstawie nie wiem...
jeszcze jedna suuuuper ważna rzecz: auto niestety jest 4-osobową ciężarówką...na śmierć zapomniałem

- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
zapomniałem również o aktualnym przebiegu auta: 101 000km
A co w tym złegoRyszardOchucki pisze: jeszcze jedna suuuuper ważna rzecz: auto niestety jest 4-osobową ciężarówką...na śmierć zapomniałem

Za dużo masłaRyszardOchucki pisze: piter35, o książce już rozmawialiśmy w czerwcu jak próbowałem go sprzedać poprzednim razem: handlarz twierdzi, że zgubił...

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- LORD VADER
- 4 gwiazdki
za to wzrok musisz miec dobryPiter 35 pisze: Za dużo masła

- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
RyszardOchucki napisał(a):jeszcze jedna suuuuper ważna rzecz: auto niestety jest 4-osobową ciężarówką...na śmierć zapomniałem
A co w tym złego
, vat można odliczyć i paliwo , prawda
niby tak, ale ograniczenia prędkości niby też jak dla ciężarówek
A co w tym złego

niby tak, ale ograniczenia prędkości niby też jak dla ciężarówek

- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
aaa....jeszcze coś: brak mu tylnich, bocznych zagłówków
jakby ktoś miał chętnie kupię
jakby ktoś miał chętnie kupię

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
RyszardOchucki pisze: niby tak, ale ograniczenia prędkości niby też jak dla ciężarówek
Że jak

Wszystkie ciężarówki do 2,5t w świetle KRD traktowane są właściwie jak osobówki

Wyjątkiem jest parkowanie w całości na chodniku, ale praktycznie nikt nie robi z tego już problemu.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

-
drout
- 1 gwiazdka
- Auto: Był Galant 2,5 V6 jest Forek 2,5XT
Wiem ze to nie tenesilon pisze:drout pisze: Kupiles go moze jako ciezarowe 2 osobowe??
ten od Pitera to był 2005 i miał 80kkm przebiegu więc to nie ten

Teraz pytanie za 100pkt. Mój jest ciezarowy ale 2 osobowy(tak mam w dowodzie) i teraz bardzo chce aby byl ciezarowy ale 4-5 osobowy. Da się??
Ryszardzie

- LORD VADER
- 4 gwiazdki
da sie - jedziesz na stacje diagnostyczna, roba ci przeglad pod katem dostosowania auta do 4-5 osob i z tym dokumentem idziesz do wydzialu komunikacji, gdzie ci to zmieniaja - pamietaj ze najprawdopodobniej od nowego roku nie bedziesz mogl wtedy odliczac VATu od paliwa - przy aucie 2 osobowym taka mozliwosc powinna pozostacdrout pisze:Wiem ze to nie tenesilon pisze:drout pisze: Kupiles go moze jako ciezarowe 2 osobowe??
ten od Pitera to był 2005 i miał 80kkm przebiegu więc to nie tenBo ten od Pitera to stoi w moim garazu
![]()
Teraz pytanie za 100pkt. Mój jest ciezarowy ale 2 osobowy(tak mam w dowodzie) i teraz bardzo chce aby byl ciezarowy ale 4-5 osobowy. Da się??
RyszardziePW
ja swojego patrola tez mam n 2 osoby zarejestrowanego i chyba nie bede tego zmienial
-
drout
- 1 gwiazdka
No własnie o tym wiem ze robia mi go na 4 5 osob ale ja jeszcze bym chcial ten VAT od paliwa 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
LORD VADER pisze: da sie - jedziesz na stacje diagnostyczna, roba ci przeglad pod katem dostosowania auta do 4-5 osob i z tym dokumentem idziesz do wydzialu komunikacji, gdzie ci to zmieniaja - pamietaj ze najprawdopodobniej od nowego roku nie bedziesz mogl wtedy odliczac VATu od paliwa - przy aucie 2 osobowym taka mozliwosc powinna pozostac
Zanim pojedziesz na stację, powinieneś chyba zamontować drugi rząd siedzeń i pasy bezpieczeństwa, tak?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze:
Zanim pojedziesz na stację, powinieneś chyba zamontować drugi rząd siedzeń i pasy bezpieczeństwa, tak?
Musisz mieć rachunek i glejty potwierdzające, że firma, która ci to wykonała ma do tego uprawnienia. Ja przerabiałem tak toyotę i choć wszystko zrobiłem sam, żeby nie tracić czasu, to i tak musiałem zabulić, żeby formalności stało się zadość. 50 PLN mnie to kosztowało plus koszt dodatkowego badania technicznego oczywiście.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

- LORD VADER
- 4 gwiazdki
no to chyba samo przez sie sie rozumie, ze auto mus byc przystosowane do tych 4-5 osob ;) ja mam auto zarejestrowane na 2 osoby, ale jezdze z kanapa i pasami ;)Konto usunięte pisze:LORD VADER pisze: da sie - jedziesz na stacje diagnostyczna, roba ci przeglad pod katem dostosowania auta do 4-5 osob i z tym dokumentem idziesz do wydzialu komunikacji, gdzie ci to zmieniaja - pamietaj ze najprawdopodobniej od nowego roku nie bedziesz mogl wtedy odliczac VATu od paliwa - przy aucie 2 osobowym taka mozliwosc powinna pozostac
jezeli auto wczesniej bylo zarejestrowane na 5 osob i potem na 2 to do porotu do 5 wystarczy badanie techniczne, mi w wydziale komunikacji nie kazali zadnych glejtow z uprawnionej firmy przynosic
-
drout
- 1 gwiazdka
Wszystko wiadomo tylko zaciekawilo mnie to co napisał autor wątku, że ma ciezarowe i na 4 osoby. I oczka mi sie zaswiecily ze moze jednak sie da to zrobic
drout, wzór lisaka polecam .
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
A mi się wydawalo, że do 3,5t...rrosiak pisze: Wszystkie ciężarówki do 2,5t w świetle KRD traktowane są właściwie jak osobówki
Dolce far niente 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
FUX pisze: A mi się wydawalo, że do 3,5t...
Dokładnie, wydawało Ci się

W większości przypadków magiczną granicą jest 3,5t, ale w przypadku parkowania mowa o 2,5t, więc dobrze napisałem

3.5t to dopiero musi zasuwać, a po mapie to łeb urywa zapewne 

No fakt.deLux pisze: 3.5t to dopiero musi zasuwać
180km/h i wrażenie takie, jak by sie 100 jechalo; tak samo głośno.
Powyżej niestety smycz...
Na autobanie miny kierowcow malych aut bezcenne. Ostatnio jakąś zawalidroge z Jeleniej Góry w Forku musialem otrabić...

Dolce far niente