Zawody we Wrocławiu i okolicach - WLTA, Niskie Łąki, KJSy i inne
Re: Zawody we Wrocławiu i okolicach - WLTA, Niskie Łąki, KJSy i
no tak by było zgodnie z prawidłami sztuki, ale trzeba na to patrzeć przez pryzmat naszych realiów... 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
no ale żeby wstawić rurki, to i tak musisz totalnie środek kabiny wybebeszyć, więc wszystko w kabinie, bagażniku i przy przednich kielichach można obspawać 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
No jak już wszystko jest na wierzchu, to aż żal czegoś takiego nie zrobić.
wicher, tak jak staropolskie przysłowie mówi: albo grubo, albo wcale
wicher, tak jak staropolskie przysłowie mówi: albo grubo, albo wcale

- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Obspawanie to jest małe piwo - kumaty spawacz to ogarnie. Bardziej problematyczne jest przygotowanie nadwozia czyli usunięcie całego dziadostwa, które przeszkadza w spawaniu - masy bitumiczne, lakier, sylikonowe gówno, które jest w dużych ilościach pomiędzy zgrzanymi blachami. Spawa się i dół i górę, tak na prawdę w każdym miejscu poprawienie fabrycznych łączeń elementów nadwozia przynosi poprawę sztywności takowego. Z rozmów z fachowcami natomiast dowiedziałem się, że najważniejsze są miejsca takie jak: kielichy (to oczywiste), łączenia podłużnic, mocowania dyfra, skrzyni, motoru - wszędzie tam gdzie działają duże siły. Mniejsza znaczenie ma np. bagażnik, który de facto znajduje się już za tylną osią.
Wiadomo, że optimum to ogołocenie całego wozu z absolutnie wszystkiego, obspawanie budy na ramie obrotowej i potem zabezpieczenie nowym podkładem i lakierem. Tak właśnie działają chłopaki w MTSie i po fotkach widać, że robota jest żmudna i czasochłonna. Plus trzeba mieć do tego warunki warsztatowe.
W przypadku mojego auta nie miałem oczywiście budżetu na takie szaleństwa. Wyczyściłem środek, obspawane zostały kielichy i wszystkie łącznia wewnątrz auta. Jak na moje zastosowanie wozu powinno być wystarczająco sztywno. Szczególnie, że z przodu mam mocną rozpórkę sześciopunktową. Podwozie i komorę silnika wyczyścić i obspawać można w przyszłości - nic nie stoi na przeszkodzie.
PS
każda firma, która oferuje wstawienie klatki podaje cenę w przypadku dostarczenia dobrze przygotowanego, oczyszczonego nadwozia; najlepiej bez szyb, drzwi i obowiązkowo bez baku;
za przygotowanie seryjnego nadwozia profesjonaliści biorą kupę kasy, bo to mega czasochłonna i upierdliwa robota;
Wiadomo, że optimum to ogołocenie całego wozu z absolutnie wszystkiego, obspawanie budy na ramie obrotowej i potem zabezpieczenie nowym podkładem i lakierem. Tak właśnie działają chłopaki w MTSie i po fotkach widać, że robota jest żmudna i czasochłonna. Plus trzeba mieć do tego warunki warsztatowe.
W przypadku mojego auta nie miałem oczywiście budżetu na takie szaleństwa. Wyczyściłem środek, obspawane zostały kielichy i wszystkie łącznia wewnątrz auta. Jak na moje zastosowanie wozu powinno być wystarczająco sztywno. Szczególnie, że z przodu mam mocną rozpórkę sześciopunktową. Podwozie i komorę silnika wyczyścić i obspawać można w przyszłości - nic nie stoi na przeszkodzie.
PS
każda firma, która oferuje wstawienie klatki podaje cenę w przypadku dostarczenia dobrze przygotowanego, oczyszczonego nadwozia; najlepiej bez szyb, drzwi i obowiązkowo bez baku;
za przygotowanie seryjnego nadwozia profesjonaliści biorą kupę kasy, bo to mega czasochłonna i upierdliwa robota;

??????
za SAMO OBSPAWANIE, zdjęcie mas bitumicznych i uchwyty????
MEGA drogo

- Arti
- 6 gwiazdek
eMTi pisze:??????![]()
![]()
za SAMO OBSPAWANIE, zdjęcie mas bitumicznych i uchwyty????
MEGA drogo
Arti pisze: za przygotowanie seryjnego nadwozia profesjonaliści biorą kupę kasy, bo to mega czasochłonna i upierdliwa robota;

no z drugiej strony, jak wziąć pod uwagę ceny, o których mówił Marek, to odliczając klatkowanie, malowanie itp, to może tak wyjść 

Mnie kosztowało to znacznie mniej ale "tylko pierwszy i ostatni raz". Poniżej 2ooo zł Firmy raczej nie schodzą, bo w tym czasie można wyprostować i pomalować ze trzy golfy …eMTi pisze: za SAMO OBSPAWANIE, zdjęcie mas bitumicznych i uchwyty

Life is a Joke !
no właśnie, jak tam projekt? 

- Arti
- 6 gwiazdek
kilka cm co kilka cm - nie smarkasz po całej długości łączenia

chyba, że chce się z budy zrobić coś na kształt chruścika lub precelka 

No raczej po całkowitym obspawaniu buda nie skręci się w obważankaeMTi pisze:chyba, że chce się z budy zrobić coś na kształt chruścika lub precelka

Marcin
-_-
-_-
eMTi, kolejny raz będę się przymierzał do Niego… Muszę uzbierać jeszcze ok. 5ooo zł żeby zamknąć I fazę. Myślę, że tydzień, dwa i kasa będzie ale nie wiem jak wtedy z czasem będzie stał Mateusz.
Powoli, spokojnie, bez stresu … jak na górskich OeSach
Powoli, spokojnie, bez stresu … jak na górskich OeSach

Life is a Joke !
- Arti
- 6 gwiazdek
To są zdjęcia z warsztatu z Sosnowca (który bardzo mocno polecam), widać jak to powinno wyglądać:

Polecam cały profil: BaranAutoSerwis

Polecam cały profil: BaranAutoSerwis

A ja się pytam czy może być krzyż w dachu i vałka z tyłu?
no tu to już konkretnie poleciane, bez kompromisów
- Arti
- 6 gwiazdek
Może być ale nie musi. Załącznik zezwala na mocno biedną klatkę. Jest duża dowolność w temacie.booSTi pisze: A ja się pytam czy może być krzyż w dachu i vałka z tyłu?

- Arti
- 6 gwiazdek
Na przykład zobacz tu, rozbudowana w pytkę: pałąk główny nie z krzyża a z gwiazdy (dodatkowe dwie poprzeczki), krzyż na dachu i krzyż na tylnej szybie. Ja nie chciałem aż takiej plątaniny.

- LOLOPIKUS71
- 0 gwiazdek
- Auto: Outback 08 2,5at
Panowie zapraszam do
http://www.yacoserwis.pl/
gorąco polecam i pod ręką ,miałem klateczkę robioną u Jacka + obspawanie budy sam miód
http://www.yacoserwis.pl/
gorąco polecam i pod ręką ,miałem klateczkę robioną u Jacka + obspawanie budy sam miód
- LOLOPIKUS71
- 0 gwiazdek
- Auto: Outback 08 2,5at
a jeszcze jako forum jakieś rabaty się załatwi