czy ktoś użyczy mi samochodu na test STi?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Praźródła Polszczyzny

Post 28 maja 2009, o 14:37

Arno pisze:przenoszenie starych drzew - nie wytrzymują.
Może się przyjmie przy odpowiednim nawożeniu.. a czy nie powinno być: polszczyzny?

fitter happier more productive

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Re: czy ktoś użyczy mi samochodu na test STi?

Post 28 maja 2009, o 14:46

ky pisze: A jaki jest ten wołacz od STI? Estiaju? ;)
Ja protestuję. Co to za amerykanizmy?
lukwol mi uświadomił, że najlepsza wymowa STi to po prostu "sti".
W związku z powyższym wołacz od STI powinien brzmieć stiu. ;-)
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 14:50

Lukwol jak zwykle ma racje.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 28 maja 2009, o 15:41

Arno pisze:nie moja droga, ona tam nie ginęła tam było jej miejsce. I tam powstała, to jak przenoszenie starych drzew - nie wytrzymują.
Zresztą wątek się nieco wyczerpał i tak.
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem rżnięcia wątków i to bez uprzedniego skonsultowania z zainteresowanymi NAWET.
Przynajmniej się za robotę będę mógł wziąć.
No dobra, już przepraszam :-(
Skleję z powrotem ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 15:45

się nie martw. az tak bardzo. zaś dobrze chciałaś ale traiło na bydle takie jak ja

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 28 maja 2009, o 16:04

Arno, a co ja tam się będę martwić. Po prostu nie kupię twojego sti :evilgrin: :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 16:14

barbizonku, błagam cię, przemyśl swoją decyzję.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 28 maja 2009, o 18:41

ky, aukcja usunięta już.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 28 maja 2009, o 18:51

inquiz pisze:ky, aukcja usunięta już.

http://img43.imageshack.us/my.php?image=ogoszenier1.jpg

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 28 maja 2009, o 18:56

radxcell pisze: jesli chodzi o Czecha, to ogladajac ten filmik mam wrazenie, ze doskonale wie co robi i po prostu czuje samochod. jestem w stanie wskazac tabuny kierowcow, ktore trzymaja sie w limicie predkosci a zagrozenie stwarzaja czesciej i mocniej niz ten gosc.
W przeciwieństwie do kolegi radxcell uważam, że ten czech z filmiku jeździ bardzo niebezpiecznie - jestem zdecydowanym przeciwnikiem takiej jazdy :idea: Wykazawszy swój zdrowy rozsądek zwracam z uprzejmą prośbą o udostępnienie STi do poupalania (wystarczy godzinka) oraz polansowania się po mieście. Najchętniej w Krakowie lub okolicach, bo tak mi jest wygodniej. Termin do uzgodnienia. Zaznaczam jednak, że nie każdy termin mi pasuje.
Czekam na propozycje :cofee:

Pozdrawiam,
So What!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 28 maja 2009, o 19:09

jarmaj, jarmaj, nie tylko Barbexowi :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

jarmaj
6 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 19:43

Chloru pisze:jarmaj, jarmaj, nie tylko Barbexowi :mrgreen:

:? :o

:oops:

:wall:

To mnie przekonało. Rzucam wino. Zostanę przy samych oliwkach.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 28 maja 2009, o 21:14

jarmaj, na pewno nie skusisz się na Polskim na butelkę Dornfeldera ? ;-) Czeka i tęskni 8-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 21:39

Jak to prawda to naprawdę niezły numer tylko jak w takim przypadku dać kupującemu oglądać motor? Chyba wlewać małpkę paliwa max.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

maruda
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 28 maja 2009, o 22:50

radxcell pisze:
maruda pisze: Tak, wiem - taki tekst w końcu padł. Ale trochę za dużo tu było (IMO) "świętego oburzenia" i paraleli żonino-szczoteczkowych. I zwykłego ujadania / obsobaczania (tak, wiem - mam drętwe poczucie humoru i nie czuję bluesa).(...)
Dzieki za zrozumienie. Wierzylem, ze tacy ludzie wlasnie tu sa. Nota bene, z NA tez bylbym bardzo zadowolony.
Poczytalem nastepne Twoje wypowiedzi. Pełen szacunek dla poziomu.
Ktoś mię tu właśnie chyba almanzorem w czółko potraktował... Ale ja i tak mam tutej przechlapane w mordę, winc co mnie tam ten jeden cmok w te czy w tamte...

;-)

Co do mniemanologii lingwistycznej to się zaś potem odezwę, bo w tej chwili nie mam czasu.
edit: sprawdzilem - tekst mam na razie zaschedulowany na 10 czerwca
Yy... No... ten tego, wiecie Panie Kolego... Pewnych spraw nie można przeginać...

:roll:

Nota bene - "zważ dobrze", "zwróć szczególną uwagę (na/ że)".
Raczej: "nawiasem mowiąc", "a właśnie: ...".

pzdr,
M.
I'm always running late - but at least, I'm always running...

radxcell
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: LIttle Red Riding Fiesta

Post 29 maja 2009, o 09:37

So What! pisze:W przeciwieństwie do kolegi radxcell uważam, że ten czech z filmiku jeździ bardzo niebezpiecznie (...)
Pozdrawiam,
So What!
Nie "w przeciwienstwie". Nigdzie nie napisalem ze ten gosc jezdzi bezpiecznie.
maruda pisze:Ktoś mię tu właśnie chyba almanzorem w czółko potraktował... Ale ja i tak mam tutej przechlapane w mordę, winc co mnie tam ten jeden cmok w te czy w tamte...
Cóż, im bardziej odbiegasz od mediany, tym wiekszy procent ogolu Cie nie zrozumie. Dlatego nalezy kolekcjonowac cmoki ;). Przerazajaca prawda jest taka, ze powszechna akceptacje zyskac moga jedynie ludzie zatrwazajaco przecietni, jakkolwiek mocno nie pragneliby myslec inaczej.
maruda pisze:Nota bene - "zważ dobrze", "zwróć szczególną uwagę (na/ że)".Raczej: "nawiasem mowiąc", "a właśnie: ...".
Dziekuje.

pozdr, rdx

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 29 maja 2009, o 09:46

So What! pisze: Pozdrawiam,
So What!

So What!, czy MY09 też wchodzi w grę czy też nie ?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 29 maja 2009, o 10:00

esilon pisze: So What!, czy MY09 też wchodzi w grę czy też nie ?
Tak. Najchętniej jednak porównałbym różne modele STi :giggle:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 29 maja 2009, o 10:26

radxcell pisze:Cóż, im bardziej odbiegasz od mediany, tym wiekszy procent ogolu Cie nie zrozumie. Dlatego nalezy kolekcjonowac cmoki ;). Przerazajaca prawda jest taka, ze powszechna akceptacje zyskac moga jedynie ludzie zatrwazajaco przecietni, jakkolwiek mocno nie pragneliby myslec inaczej.
Racja. Z drugiej strony nie ma to jak silić się na oryginalność i tłumaczyć, że jest się niezrozumianym, bo wyjątkowym. 8-)
czarne jest piękne...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 maja 2009, o 10:38

vibowit pisze: Racja. Z drugiej strony nie ma to jak silić się na oryginalność i tłumaczyć, że jest się niezrozumianym, bo wyjątkowym. 8-)
No tak, w podpisie powinno być motto "mój geniusz przewyższa tylko moja skromność"
Živela Jugoslavija!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 maja 2009, o 10:48

radxcell pisze: Kolejna rzecz - zagladanie tutaj. Jesli nabiore przekonania ze "wieksza polowa" forum nie umie czytac ze zrozumieniem, to nie bede tu zagladal. Proste. Dywagacje na ten temat, ktore w kilku miejscach widzialem, sa bezcelowe. Mozecie mnie zachecic lub zniechecic - Waszą postawą. (Do wszystkich spietych - to nie jest szantaz, foch itp, to jest czyste stwierdzenie faktu)
radxcell pisze: Tak. To drabina. Napisalem o tym tekst. Pojawi się 9 czerwca iirc. Aha - nie bedzie o Was, tylko bedzie o spoleczenstwie. Juz teraz widze, ze wiele osob stad - jesli w ogole go przeczyta - nie znajdzie dystansu i moze poczuc sie dotknietych. Wyjasniam z gory - ten tekst powstalby i bez mojej obecnosci na tym forum, ona tylko potwierdzila pewne mechanizmy. Jesli kogos z Was oburzy, to najbardziej uzyteczne dla niego bedzie przeanalizowanie powodow swojego oburzenia i zrozumienie, jak poszerzyc swoje horyzonty.
taki komputer to straszna rzecz, bo daje mozliwosc grzebania w przeszlosci.
zobaczcie jaki to ciekawy obywatel, zachowuje sie tak, jakby nam mialo na nim zalezec, jakby byl kims istotnie wyjatkowym, specjalnym. "mezecie mnie zachecic..." - zupelnie jakby słyszał poetę z Rejsu mówiącego po cichu o tym, że sobie wybiera ofiarę.
A ten drugi kawałek - wspomniałem o tym w watku recytatorskim - bójta się, bo was OPISZĘ. BO MACIE WĄSKIE HORYZONTY. Bo ja mam takie szerokie.
Co to jest za obywatel? Bidulek chyba ma straszne ciśnienie. Kompleksy okropna rzecz.
Tu prosze kolegów o zwrócenie uwagi na to, że stosuję te same mechanizmy co on, czyli ad personam.
A CO. Zależy mi?
Jezus, czemu w tej Pradze jest tak zimno dzisiaj. Mała Epoka Lodowa sie zaczyna

radxcell
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 29 maja 2009, o 11:11

vibowit pisze:Racja. Z drugiej strony nie ma to jak silić się na oryginalność i tłumaczyć, że jest się niezrozumianym, bo wyjątkowym. 8-)
Zgadzam się. To byłoby głupie.
Arno pisze:zobaczcie jaki to ciekawy obywatel, zachowuje sie tak, jakby nam mialo na nim zalezec, jakby byl kims istotnie wyjatkowym, specjalnym. "mezecie mnie zachecic..." - zupelnie jakby słyszał poetę z Rejsu mówiącego po cichu o tym, że sobie wybiera ofiarę.
A ten drugi kawałek - wspomniałem o tym w watku recytatorskim - bójta się, bo was OPISZĘ. BO MACIE WĄSKIE HORYZONTY. Bo ja mam takie szerokie.
Miales mnie miec w ignorze ;)

I ponownie - nie moge odpowiadac za stwierdzenia, ktorych nie wypowiadam. Jesli pokazesz mi (grzebiac w przeszlosci, naturalnie :)), gdzie napisalem, ze ktokolwiek tutaj ma waskie horyzonty, stawiam Ci skrzynke Smirnoffa. Znowu nie czytasz ze zrozumieniem, a to juz recydywa. Polecam wyjasnienie.
A jesli jednak nie znajdziesz takiego stwierdzenia, to miej odrobine honoru i przyznaj ze przegiales.

pozdr, rdx

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 29 maja 2009, o 11:23

czyli co , to co napiszesz jest myślą w 100 procentach skończoną ?
nic między wierszami się nie kryje, wszystko "wina" odbiorcy?
czy "winą" odbiorcy jest gdy przeczyta między wierszami tezę niewyrazoną wprost ( "suflowaną" :giggle: przez własne kompleksy może ?) czy też tekst o wiele więcej mówi o autorze niz o opisanym w treści ?
dobrze jest pisząc przyjmować założenie, że trafi się czytelnik kumający lub tez czający bazę

możemy nie wypowiadać pewnych stwierdzeń, możemy natomiast podrzucac lekkie sugestie ( insynuować ?) w taki spsób aby zawsze z lekkością się wykręcić lub też ogonem kota ustawić odwrotnie prosząc o cytat

to jest trenowane od dawna w polskiej polityce

radxcell
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 29 maja 2009, o 11:30

esilon pisze:czyli co , to co napiszes jest myslą w 100 procentach skończoną ?
nic między wierszami się nie kryje, wszystko "wina" odbiorcy?
czy "winą" odbiorcy jest gdy przeczyta między wierszami tezę niewyrazoną wprost ( "suflowaną" :giggle: przez własne kompleksy może ?) czy też tekst o wiele więcej mówi o autorze niz o opisanym w treści ?
dobrze jest pisząc przyjmować założenie, że tfrafi się czytelnik kumający lub tez czający bazę

możemy nie wypowiadać pewnych stwierdzeń, możemy natomiast podrzucac lekkie sugestie ( insynuować ?) w taki spsób aby zawsze z lekkością się wykręcić lub też ogonem kota ustawić odwrotnie prosząc o cytat

to jest trenowane od dawna w polskiej polityce
ok, dzieki. to bardzo wazne pytanie, ktore mysle i mam nadzieje ze wyjasni wiele potencjalnych nieporozumien.

nie jestem politykiem. polityka sie brzydze. nie mam zdolnosci ani checi ani tendencji przemycania tresci miedzy wierszami.

w komunikacji staram sie (bo to tez jest moja ciężka praca) nie wychodzic poza koło uczuc. znacie ten model: fakty/uczucia/interpretacje. i mam nadzieje ze tak robia inni.

odpowiadajac na Twoje pytanie - tak. to co pisze, staram sie aby bylo w 100% skonczone. jesli pisze ze ten nieszczesny Czech swietnie panuje nad samochodem, to uwazam ze swietnie panuje i koniec kropka. nie oznacza to ze tez bym tak chcial, ze to pochwalam czy tez ze imponuje mi i tak dalej...

tak jak napisalem ze nie znam sie na samochodach (bo sie nie znam), ze chce poszerzac swoje horyzonty chocbym nie wiem jak szerokie w moim subiektywnym narcystycznym mniemaniu posiadal (bo chce), tak samo wszystko inne nie zawiera podtekstow ani tresci miedzy wierszami.

pozdr, rdx

jarmaj
6 gwiazdek

Post 29 maja 2009, o 11:37

radxcell pisze: i bez mojej obecnosci na tym forum, ona tylko potwierdzila pewne mechanizmy.
Tak do tej pory podchodziłem do tego wątku z humorem, tym bardziej, że na początku jego autor też tak się zachowywał.

Ale to już jakieś przegięcie. Jeżeli tylko potwierdzamy jakieś Twoje negatywne spostrzeżenia, to co Cię tu trzyma kolego. Chęć pobłyszczenia? Słabo Ci idzie.

A tak w ogóle to droga wolna. Google na hasło "forum" wywala 3.250.000.000 wyników. Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

ODPOWIEDZ