Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
-
esilon
- 6 gwiazdek
- Auto: mat
-
Polubił:
1 raz
-
Polubione posty:
4 razy
Konto usunięte pisze:
Ogólnie żenada stary
bardzo możliwe, mój ma dopiero 8 tysi przebiegu także faktycznie dopiero za jakis czas się okaże co to a jeden
miał byc pakowny i mało palić i taki jest, czy będzie bezawaryjny ? gwarancja jeszcze jest wiec mniejszy strach , zobaczymy
ale wyposażenie Forka mogłoby być podobne np chłodzony schowek, super

esilon
-
Azrael
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
3 razy
Pod względem schowków itp. te dostawczaki są bardzo wypasione ale też co się dziwić ludzie tam większość życia spędzają.... Takie auta potrafią po kilku latach mieć np. 600kkm przebiegu. U nas w firmie jedno auto po roku kończy 1 komplet opon.... a ma dwa na lato i zimę.
Azrael
-
esilon
- 6 gwiazdek
- Auto: mat
-
Polubił:
1 raz
-
Polubione posty:
4 razy
Azrael pisze:
auto po roku kończy 1 komplet opon.... a ma dwa na lato i zimę.
nasz jest na jakis miszelinach całorocznych seryjnie montowanych, jedyna dziwna i kłopotliwa sprawa jak dotychczas to ...... ręczny po lewej stronie

esilon
-
Azrael
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
3 razy
Całoroczne niecałoroczne, w zimie nie chciałbym jechać 3 tonami (a bywa że i 5 z przyczepą) na całorocznej gumie.
Azrael
-
rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
-
Polubił:
129 razy
-
Polubione posty:
198 razy
gzyp1 pisze:
Mogę potwierdzić, że nie chcą uznawać gwarancji na auta spoza SIP. Nie słyszałem o nikim, kto wymógł na SIP naprawę w ramach gwrancji takiego auta, ale może tu jest i się ujawni?? Ale jeśli taka sytuacja miała miejsce to i SIP i zadowolony klient będą milczeć bo po do tworzyć precedens.
Jakaś ściema, mam auto spoza SIP, a miejsca na wpisy napraw w książeczce gwarancyjnej brakuje. Co prawda w pewnym momencie jedna ASO powiedziała, że moje auto nie będzie już naprawianw na gwarancji, ale szybki telefon do SIP rozwiał te watpliwości.
"
Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

rrosiak
-
gzyp1
- 0 gwiazdek
- Auto: Legacy D
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
rrosiak pisze:
Jakaś ściema, mam auto spoza SIP, a miejsca na wpisy napraw w książeczce gwarancyjnej brakuje. Co prawda w pewnym momencie jedna ASO powiedziała, że moje auto niebędzie już naprawianw na gwarancji, ale szybki telefon do SIP rozwiał te watpliwości.
A skąd sprowadzileś? Bo oni wybiórczo to traktują. Na Litwę jakoś szczególnie zawzięci nie wiedzieć czemu...
gzyp1
-
tadeklodz
- 2 gwiazdki
- Auto: forester my09
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
mnie w serwisie w Łodzi Pan zameldował że muszą wysłać faxem do Krakowa moją gwarancję Litewską i za 3 dni będzie odpowiedź czy uznają gwarancję ? Ale jeszcze nie musiałem faxować gwarancji
tadeklodz
-
rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
-
Polubił:
129 razy
-
Polubione posty:
198 razy
gzyp1 pisze:rrosiak pisze:
Jakaś ściema, mam auto spoza SIP, a miejsca na wpisy napraw w książeczce gwarancyjnej brakuje. Co prawda w pewnym momencie jedna ASO powiedziała, że moje auto niebędzie już naprawianw na gwarancji, ale szybki telefon do SIP rozwiał te watpliwości.
A skąd sprowadzileś? Bo oni wybiórczo to traktują. Na Litwę jakoś szczególnie zawzięci nie wiedzieć czemu...
Z Niemiec.
"
Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

rrosiak
-
gzyp1
- 0 gwiazdek
- Auto: Legacy D
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
rrosiak pisze:gzyp1 pisze:rrosiak pisze:
Z Niemiec.
A, to z Niemcami nie ma klopotu i oficjalnie to SIP przyznaje. Ale jak z Litwy to już tak latwo nie idzie. Pojawiają się argumenty, że litewskie są "szemrane" ściągane z innego rynku z pólnocy kontynentu, dumpingowo i takie tam. No nic, odpukać nic się nie dzieje i oby nie dzialo

gzyp1
-
ky
- 6 gwiazdek
- Auto: die Pflaume
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
jarmaj pisze:Dokładnie tak. We wszystkich sportach motorowych wszystko zalezy od przepisów limitujących przeróbki i dopuszczających jedno a drugie nie.
Na długich dystansach wystarczy zezwolić na zbiornik o tej samej wielkości i trochę pomanewrować ciśnieniem doładowania :) Chociaż ostatnio chyba gruźlikom trochę zmniejszyli zbiorniki.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky
-
gregski
- 6 gwiazdek
- Auto: Mammut
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
5 razy
gzyp1 pisze:
Jednak różnica w koszcie użytkowania kolosalna! - porównując do wolnossącej benzyny 2 litry, bo do porównanie do 2,5 turbo byloby po prostu nie fair dla obu zawodników!
etam. zapomniales o gazowni.
a tu przyklad w miare nowej benzyny.. poczytajcie co sie JUZ dzieje w benzyniakach i pomyslcie co bedzie niebawem..
http://www.psa-peugeot-citroen.com/docu ... 281940.pdf
gregski
-
Arno
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
niebawem, to bedzie koszmar, 650cc i rozmiar subMaluch
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Arno
-
gregski
- 6 gwiazdek
- Auto: Mammut
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
5 razy
hehe chili jednak chcesz diesla

gregski
-
babu
- 0 gwiazdek
- Auto: Frk+Obk
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Witam wszystkich
Czytam różne wypowiedzi o boxer diesel'u i postanowiłem podzielić się własnymi doświadczeniami.Dotychczasowe z Subaru to:
OBK 2,5 MY'99 - przejechane 65 tys.km - Przejął młodszy Brat (niech się gówniarz uczy co dobre)
FRK 2,0 MY'05 - przejechane 55 tys.km - Jeździ głównie Żonka ale Jej podbieram
OBK 2,0 D MY'09 - przejechane 42 tys.km - od grudnia '09
Oprócz tego okazjonalnie wiele innych seryjnych Subaraków.
Wracając do klekota ogólne wrażenia, to wciąż Subaru ; sprzęgło jak to sprzęgło (krawężnik, błoto, lód można przypalić) jedyne zastrzeżenia to straszny smród (podejrzewam, że to po to żeby "klekociarze" czuli się zawstydzeni wyborem - ja trochę się czuję).Co do przyjemności z jazdy po 30 tys. km udało mi się zrobić z seryjnych geolandarów opony asymetryczne czyli dla mnie OK. W porównaniu wrażeń z jazdy z 2,5 N/A , nawet pomijając ekonomie, duży plus, co ciekawe mój klekot jest lżejszy od OBK 2,5 MY'99
Osobiście uważam, że prawdziwi mężczyźni piją tylko wysokooktanową benzynę ale chyba się starzeję i wygrała ekonomia.
Pozdrawiam
babu
-
waldi8848
- 0 gwiazdek
- Auto: subaru umpreza D
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
jestem nieszczesliwym posiadaczem subaru impra 2.0d... o aucie powiem tak:
-masakra pa 25tysiach padl filtr czastek na smierc.
-po wymianie filtra na 29tysi padl silnik (w salonie dowiedzialem sie ze pierwsze silniki diesla byly zle skladane i sie masowo zacieraly, subaru ukrywa to jak moze ale udalo mi sie dowiedziec ze tylko w pierwszym roku padlo w norwegii 50 aut) najprawdopodobniej filtr padl przez silnik ktory bral olej ca. 1,5litra na 15tysi, a moze bylo odwrotnie kto to wie. zaproponowano mi 7500zl za wymiane filtra ale poszedlem do prawnika a pozniej wrocilem do salonu w ktorym kupilem i za darmo wymienili (tylko tam ci wymienia za darmo gdzie kupiles, wystarczy udowodnic ze auto do poczatku bylo wadliwe co nie jest trudne)
-po wymianie silnika i nowym filtrem mialem okolo 25tysi spokoju, silnik pracowal rowno i cicho (jak na boxera)
-niestety teraz co okolo 10tysi filtr zapala sie i jedynie w salonie potrafia skasowac kontrolke i mnie za robote 250pln ( w uzasadnieniu puisza idiotyzmy typu- auto nie jest uzytkowane normalnie). na pytanie jaka jest norma czlowieczenstwa....brak kumacji
- dodatkowo po 30tysiach od wymiany silnika doszly poglosy gdzies w tle jakies chrobotanie przy odejmowaniu gazu araz blaszany odglos pod autem gdy jest rozgrzany. malo tego silnik na postoju dostaje dziwnych drgawek i podskakuje ze az wesolo.
teraz najlepsze. smierc nie dotyka tylko silnikow diesla. znalazlem (chcialem kupic benzyne lub benz-gaz) wrx i inne wersje z podobnymi naprawami.
jakby bylo tego malo niekiedy zamiast wymienic caly tzw krotki silnik, serwisy i chytre subaru w autach gdzie motor nie umarl calkiem zacierajac sie wymieniaja pierscienie lozysko korbowodowe i panewki. eleganckoco nie? do tej pory nie wiem czy mam nowy silnik czy naprawiony. w norwegii mowia ze nowy w polsce w serwisie powiedzieli ze nie wyglada na wymiane calego modulu.
Niestety subaru to juz nie subaru. od czasu jak sprzedali sie toyocie ciecia dotycza tylko jakosci.
moim zdaniem z 6gwiazdek powinni zostawic max3.
Filtr czastek stalych zostal wynaleziony pod naciskiem ekologicznych cymbalow. bo co to za ekologia jesli moje auto spala 15%wiecej paliwa z filtrem niz bez tracac przy tym 10%mocy (wystarczy zapytac taksowkarzy z vw i jasne) i jest narazone na powazna awarie (diesel dostaje sie do oleju co daje latwe zatarcie silnika)
mam dosc.i zastanawiam sie nad autem z wolnossacym benzyniakiem np hondy ktory spala srednio ca 7-8l benzyny przy 140km.
Moj subaru jest bardzo oszczedny -przy dynamicznej jezdzie spala srednio >zima 6,4 do 6,8 latem 6,0 do 6,4 w samym miescie kolo 8,0
POZDRAWIAM
waldi8848
-
FUX
- 6 gwiazdek
- Auto: jeżdżące
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
Dzieki Ci Boże, że OBK diesla nie kupilem!!!!!

Dolce far niente

FUX
-
Piter 35
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
181 razy
-
Polubione posty:
109 razy
Qrcze ja ostatnio rozmawiałem i oglądałem obk klekot i miało nastukane 158 tys km i nic żadnych problemów . Gość jeździ cały czas i wszystko super

Piter 35
-
WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
-
Polubił:
3 razy
-
Polubione posty:
2 razy
Piter 35 pisze:
obk klekot i miało nastukane 158 tys km i nic żadnych problemów . Gość jeździ cały czas i wszystko super
Proste, jeśli gośc tyle już przejechał, to znaczy że szybko jeździ... na tyle szybko, że auto nie ma czasu się psuć

WiS
-
subarutux
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0D 09
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Wygląda na to, że w FHI pojawił się bardzo duży rozrzut jakościowy. Nie wróży to dobrze fabryce.
Inna sprawa, że jakimś cudem Subaru ciągle plasuje się w czołówce rankingów niezawodności i zadowolenia klientów, nawet w takich Niemczech tradycyjnie bardzo nieprzyjaźnie nastawionych do samochodów innych niż niemieckie.
subarutux
-
Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
-
Polubił:
130 razy
-
Polubione posty:
365 razy
subarutux pisze:
Inna sprawa, że jakimś cudem Subaru
ten rozrzut może dotyczyć wszystkich, a wtedy to już nie cud

Alan, Alan, Alan!
-
Bluedog
- 0 gwiazdek
- Auto: Vovlo s60 D5 Gtroni/ Forester w planach
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Wydaje mi się, ze Subaru jest teraz wysoko w rankingach tam gdzie kupuje się benzyny. Kurde tak chciałem kupić Subaraka a teraz jak wreszcie mam na niego kasę to się boje - fuck! ;)
Bluedog
-
Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
-
Polubił:
130 razy
-
Polubione posty:
365 razy
Ale jezeli bys zbieral na wymarzonego foldzwagena i poczytalbys jakies ichnie forum to tez bys sie bal

To samo porsze reno tojota i fjat
Alan, Alan, Alan!
-
Klema
- 3 gwiazdki
- Auto: Subarynka RX
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
No niestety. Im auta nowsze, tym lepsze osiągi i więcej awarii. Tyczy się to wszystkich marek. :P
Klema