Przegląd w Warszawie

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przegląd w Warszawie

Post 10 cze 2009, o 22:31

Ja przeszedłem przez Dawoja (porażka), Kopera (naciągacze) i od jakogoś czasu serwisuje się w Nivette - fajny mały serwis, bezpośredni kontakt z mechanikiem, szef serwisu który wszystkiego pilnuje i "doradca serwisowy" - Pani Jola która o wszystkim pamięta.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 10 cze 2009, o 22:35

Alek, czy Ty aby nie jesteś z Gocławia? Ja też tam często jeżdżę i złego słowa nie powiem. Pani barbie poleciła 8-) :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 10 cze 2009, o 22:55

mały 5150 pisze:Alek, czy Ty aby nie jesteś z Gocławia? Ja też tam często jeżdżę i złego słowa nie powiem. Pani barbie poleciła 8-) :mrgreen:
Wychowany na Filtrach, zamieszkały na Ujazdowie :cofee:

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 18 cze 2009, o 14:00

Alek pisze: Ja przeszedłem przez Dawoja (porażka), Kopera (naciągacze) i od jakogoś czasu serwisuje się w Nivette - fajny mały serwis, bezpośredni kontakt z mechanikiem, szef serwisu który wszystkiego pilnuje i "doradca serwisowy" - Pani Jola która o wszystkim pamięta.

Ja bym bardzo uwazal na ten serwis, rok temu nie potrafili nawet podlaczyc mojego OBK do kompa, przy mnie elektryk dzwonil i pytal sie co ma uruchomic w kompie ... brak serwisowego interfejsu pomijam (laptop + kabelek). Caly dzien meczyli sie z moja instalacja elektryczna, skasowali mnie 600zl :-| a jak sie pozniej okazalo nie miele wtedy ani jednego znajacego sie na Subarakach elektryka :oops:.
Swiatla ustawiali mi na zewnatrz rysujac kreski na scianie.
Moze i do wymiany filtrow serwis sie nadaje, ale ja obecnie nie zaufalbym im zrobic cokolwiek wiecej.
Pozdrawiam
Marcin

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 cze 2009, o 14:13

To ciekawe, bo Nivette to najstarszy serwis subaru. No ale może starzy mechanicy już są na emeryturze ;-)

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 18 cze 2009, o 19:17

Po naprawie w Dawoju kolega zwrócił uwagę na nierówną pracę silnika - otworzył maskę, po silniku latały iskry. Mechanik zbladł kiedy to zobaczył. W Koperze naciągnęli mnie na remont skrzyni biegów zapewniając, że usterka którą zgłosiłem (dziwny zapach w samochodzie) jest związana z wychlupami oleju z AT. Remont opłacony usterka nieusunięta.
W tej sytuację wolę, żeby z Nivette dzwonili spytać jak coś zrobić, dowiedzieli się i zrobili porządnie.

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 18 cze 2009, o 20:16

Konto usunięte pisze: To ciekawe, bo Nivette to najstarszy serwis subaru. No ale może starzy mechanicy już są na emeryturze ;-)

Pracuja gdzie indziej ... niektorzy nawet wiem gdzie :mrgreen:

Jeszcze sobie przypomnialem, ze zglosilem usterke zwiazana z ciezko chodzacymi biegami - diagnoze dostalem bardzo prosta: ten typ tak ma :-| - inny serwis raczyl to dokladnie sprawdzic i sie okazalo ze spadl wybierak z czegos tam, po zalozeniu zaczelo super chodzic - juz nie trzba bylo dwoch rak uzywac :mrgreen:
Sama instalacje i tak mi nie naprawili do konca, dodatkowo silnik przerywal - nie wiedzili dlaczego (moze ECU, moze czujniki, moze ..) - a wystarczylo wymienic jeden, pekniety kabel wysokiego napiecia.
W komorze znalazlem tez nie pozaczepiane wsuwki od wiazek, wiszace sobie.
Na sam koniec dobili mnie informacja, ze nei akceptuja kart :razz:
Od tego czasu omijam szerokim lukiem ten serwis.
Pozdrawiam
Marcin

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 18 cze 2009, o 20:26

sherif pisze: Na sam koniec dobili mnie informacja, ze nei akceptuja kart

Też byłem tym zaskoczony, ale ostatecznie zapłaciłem przelewem.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 13:12

Będąc zauroczonym ochami na temat serwisu Adamski postanowiłem skorzystać z ich usług.

Pierwszy raz trafiłem do nich w maju tuż przed wyjazdem na Chlejady z powodu skrzypiących gum drążków stabilizatora.
Wcześniej zadzwoniłem, powiedziałem, że zależy mi na czasie i zostałem umówiony na ten sam dzień. (plus :idea: )
Na miejscu Pan mnie miło przywitał, przejechał kawałek moim autem, potwierdził diagnozę, zapytał o książeczkę gwarancyjną i zaprosił do poczekalni. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że muszę zapłacić (wczesniej dwukrotnie gumki wymianiali mi u Kopera gratis i nie robili nawet wpisu do książeczki). Pan wyjaśnił, że się pozmieniało w SIP i teraz każda naprawa gwarancyjna musi być z nimi konsultowana, więc jeśli mi zależało na czasie to naprawa musiała być odpłatna :roll: Na szczęście była to nieduża kwota, więc pogodziłem się z faktem, niemniej jednak uważam, że powinienem być o tym poinformowany na początku i po co w tej sytuacji potrzebna im była książeczka gwarancyjna? (minus :idea: )

Nie zniechęcony powyższym, wczoraj udałem się na przegląd 60tys. Również było bardzo sympatycznie, Pan wysłuchał moich uwag, wszystko skrupulatnie wynotował w zleceniu i zaprosił tradycyjnie na kawkę lub herbatkę. Z okna w poczekalni miałem cały czas widok na poczynania mechaników przy aucie i trzeba przyzanać, że sprawiali dobre wrażenie podczas wykonywania czynności seriwsowych. Na koniec samochód został umyty, wysprzątany i wypachniony, a ja udałem się do kasy celem dokonania płatności i tu..... :o Po przeanalizowaniu faktury okazało się, że u Adamskiego mają najdroższy olej w galaktyce. Pan zapytany o cenę oleju powiedział, że od 1 lipca jest wyższa cena 77PLN brutto za litr (w czerwcu było jeszcze 61PLN). Myślałem, że to moze jakiś kosmiczny olej (ani na kartce przy silnku, ani na fakturze nie ma dokładnej nazwy), ale okazało się, że to Castrol SLX 5w30 Professional dostępny w ciągłej sprzedazy detalicznej w cenie od 33PLN za litr :evil: (u Kopera leją Moibil 1 po 55PLN). Żeby tego było mało do układu o pojemności 5,5 litra, weszło im 7 litrów tego oleju :? , a po dokładnym przeanalizowaniu cen materiałow okazało się, ze filtr powietrza jest również droższy o 40% w stosunku do konkurencji.

Reasumując, jeśli chcecie być dobrze obsłużeni to Adamski jest naprawdę godny polecenia, ale pod warunkiem, że sami kupicie olej i materiały :-|

Z odwiedzonych dotychczas ASO, cenowo najlepiej wypada Koper :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 lip 2009, o 16:17

rrosiak pisze: tego było mało do układu o pojemności 5,5 litra, weszło im 7 litrów tego oleju
ale skasowali Cie za extra 1.5l? :?

Znajomy mi opowiadal, jak pojechal wymienic olej w volvo i jakis tam pomniejszy przegladzik zrobic. Zaplacil 1.3k pln za olej i usluge :o Roboczogodzina 250 netto

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 14 lip 2009, o 16:19

remek pisze: Zaplacil 1.3k pln za olej i usluge :o

Ja 2 tygodnie temu zapłaciłem ponad 1200 za przegląd 30kkm w STI 08 w ASO, filtry miałem swoje, olej SLX 5W30 professional kazano mi kupić bo motula nie chcieli wlać.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 16:23

Azrael pisze: Ja 2 tygodnie temu zapłaciłem ponad 1200
tamten w volvo to bylo cos na zasadzie obejrzenia czy karoseria sie nie rozpada.

A 4T nie moze robic przegladow? GVO chyba na to pozwala.

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 16:31

remek pisze: A 4T nie moze robic przegladow? GVO chyba na to pozwala.

Za to SIP nie do końca. Do dziś nie przysłali dokumentacji serwisowej zamówionej wiosną zeszłego roku, której wymagają.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 16:34

Azrael pisze: Za to SIP nie do końca. Do dziś nie przysłali dokumentacji serwisowej zamówionej wiosną zeszłego roku, której wymagają.
jak nie maja, to moze im napiszcie jakas dokumentacje :mrgreen:

UOKiK? ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 16:34

Jest w internecie przecież...

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 14 lip 2009, o 16:36

remek pisze: GVO chyba na to pozwala.
owszem pozwala, tylko po co sie z nimi użerac lub łazić po sądach za 1000zł :cofee: . Ja tez robie przeglady gwarancyjne swoich w ASO 8-). Oczywiscie czesci im przywoze swoje, ale takie rzeczy jak klocki tarcze to oczywiscie wymieniam sam

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 16:39

carfit, nie wiem po co dla Ciebie czy Azraela ;-) ale mysle, ze odrobina konkurencji dobrze by zrobila i wielu takich co musza by skorzystalo na mozliwosci robienia przegladow tam gdzie chce.

Ja (na szczescie) nie mam tego problemu.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 16:42

remek pisze: ale skasowali Cie za extra 1.5l?

Oczywiście, bo tyle jest na fakturze. A ile faktycznie wlali to nie wiem :-/

Kiedyś była dyskusja na kropce i nawet Dyrekcja się wypowiadała, że ASO jeśli np. rozpocznie kolejną butelkę oleju, to oczywiscie może Ci dopisać całość do faktury, ale pozostałość powinni oddać na dolewki.

Do tej pory na przeglądach do H6 wchodziło 6 litrów, przynajmniej na fakturze.

marcel 08
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: R5GTE/MY00

Post 14 lip 2009, o 16:53

Panowie .... z Warszawy .... dajcie mi jeszcze troszkę czasu poznam swojego Subaraka i zapraszm na seriws do NAS :)

Narazie podstawowy serwis idzie mi nieźle :giggle: otworzyłem warsztat ażby właśnie zakńczyć nieporozymienia mechaników przy rajdówce którą miałem i wziałem prace w swoje ręce :)
Wyjazdy integracyjne dla firm ----> http://www.ENJOYIT.pl
http://WWW.08PSS.PL zapraszamy również http://www.08PSS.fora.pl
w ofercie m.in. AUTO DETALING, SAMCO, FUJITA, P2R, MAGNAFLOW, CAT CAMS
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 16:53

remek pisze: carfit, nie wiem po co dla Ciebie czy Azraela ;-) ale mysle, ze odrobina konkurencji dobrze by zrobila i wielu takich co musza by skorzystalo na mozliwosci robienia przegladow tam gdzie chce.

Problem pojawia się wtedy gdy trzeba wyegzekwować naprawę gwarancyjna od importera w aucie które miało przeglądy nie w ASO. Narażasz się na tłumaczenie że nie jesteś wielbłądem i inne nieprzyjemności. Robimy takie przeglądy w Mitsubishi i mam wątpliwości czy chciałbym żebyśmy je robili w Subaru - po prostu ze względu na postawę SIP i potencjalne prześladowanie klientów.

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 16:55

marcel 08, wierz mi że my też umiemy zrobić przegląd. Ale tu nie chodzi o przegląd tylko o pieczątkę.

marcel 08
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: R5GTE/MY00

Post 14 lip 2009, o 17:00

Azrael pisze:marcel 08, wierz mi że my też umiemy zrobić przegląd. Ale tu nie chodzi o przegląd tylko o pieczątkę.
twojej wiedzy (czy twoich mechaników) nie podważam ;)
Wyjazdy integracyjne dla firm ----> http://www.ENJOYIT.pl
http://WWW.08PSS.PL zapraszamy również http://www.08PSS.fora.pl
w ofercie m.in. AUTO DETALING, SAMCO, FUJITA, P2R, MAGNAFLOW, CAT CAMS
Obrazek

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 lip 2009, o 17:15

carfit pisze: Oczywiscie czesci im przywoze swoje, ale takie rzeczy jak klocki tarcze to oczywiscie wymieniam sam
Mi ostatnio wymianę Twoich klocków wpisali z adnotacją, że klocki Klienta... :giggle:
O filtrach na razie nic nie piszą... :whistle:
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 17:35

FUX pisze: Mi ostatnio wymianę Twoich klocków wpisali z adnotacją, że klocki Klienta...

Kiedy zapytałem, czy ew. na kolejny przegląd mogę przywieźć własny olej to też usłyszałem, że będzie to odnotowane w książce serwisowej :->

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 17:56

Azrael pisze:

Problem pojawia się wtedy gdy trzeba wyegzekwować naprawę gwarancyjna od importera w aucie które miało przeglądy nie w ASO
auta, ktore sa serwisowane w ASO i maja miec naprawe gwarancyjne sa zle uzytkowane przez uzytkownikow :arrow: dyszle np. ;-)

A auta sprowadzane z niemiec i zakupione w niemieckim salonie, sprawne oraz, ktorych pierwszym wlascicielem byl szef salonu Subaru (Czy kto tam), maja zle prowadzone ksiazki serwisowe. 2 miesiace szukali, az znalezli :mrgreen:

Z kolei amerykanskie auta sa kompletnie inne i zdaje sie jakikolwiek serwis nie jest/byl mozliwy ;-)

Na koniec okazuje sie ze mozna wcisnac 7 litrow oleju do Subaraka w ASO. :evilgrin: rrosiak, sprawdz stan, bo zbyt duzo oleju moze popsuc silnik podobnie jak zbyt malo. Kto wie, moze zalali 2 subaraki po 3.5 litra :evilgrin:

Z rozmowy z Panem Kerownikiem w SIP wywnioskowalem, ze gwarancja to laska i niezwykla chojnosc producenta. No to niech sprzedaja bez gwarancji, ciekawe ilu klientow kupi ;-) TZN inaczej. Madrzy kupili bez gwarancji... w USA za to 2x taniej :evilgrin:

BTW czy ktos wie, czy SIP i Subaru DE sa powiazane przez Emila? I jak sie ma do tego egzekwowanie gwarancji auta DE w PL? Skanowanie calej (CALEJ) ksiazki serwisowej na zyczenie SIP juz przerabialismy :evilgrin:

ODPOWIEDZ