Szpera do ośki...?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Szpera do ośki...?

Post 11 wrz 2009, o 00:31

oj jarmaj, tu wychodzi twoje małe doświadczenie w kwestii 1/4 mil tam to większość fanu się dzieje na starcie ,a nie tylko piasek i bokiem go :mrgreen:

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

seiken
2 gwiazdki
Auto: impreza sti

Post 11 wrz 2009, o 08:48

WRC fan pisze:
seiken pisze: Ja w swoim civicu 1.8vti mam fabryczną szperę.
Jaka to jest szpera ?
Niestety ale ja AŻ takim fachowcem nie jestem:) Wiem że jest :) I to czuć. Na skrzyni pisze LSD (o ile to coś powie)
Na zakrętach faktycznie prowadzi się fajnie auto, ale jak że się nie znam, to ,porównując do służbowych fokusów mogę zakładać że twardszy zawias hondy też ma na to wpływ, więc ciężko mi wyczuć w jakiej mierze szybsze pokonywanie zakrętów zawdzięczam napędowi na dwa koła:) (alfinta kiedyś powiedział że jak niema szpery to masz napęd na jedno koło:P)
Przy ruszaniu mam super przykład: Ściagałem się : civic 1.8vti 170koni VS 100NX 2.0GT 140 koni.
Nissan dużo lżejszy i ciut lepszy moment.
Startowałem na vtecu przy 6500obr, kolega mówił że dawał około 4000obr. Na starcie wyrywałem do przodu o jakies 2 auta, a kolega mielił opony . Później mnie powoli doganiał, ale 400m to zamało żeby 2 długości nadrobić. W tym wyścigu wygrała szpera ewidentnie.
Uff się rozpisałem:)

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 11 wrz 2009, o 09:15

WRC fan pisze: Jaka to jest szpera ?

Helikalna.
jarmaj pisze: To jest akurat najmniej istotne.
Rusza się raz, a potem jedzie jakiś czas. Szpera znacznie poprawia prowadzenie na zakrętach, start w sumie jest mało ważny.
Zgadzam się. Nie bardzo odczułem różnicę ruszaniu (szczególnie na mokrym) - no może taką, że oba koła kręciły się w miejscu, zamiast jednego :mrgreen: .
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

seiken
2 gwiazdki
Auto: impreza sti

Post 11 wrz 2009, o 09:19

Na mokrym to fakt:) To nawet zabawne bywa jak on na jedynce nawet ruszyć nie może tylko mieli:)

ODPOWIEDZ