Prawdopodobnie po skrzyni co dalej?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Prawdopodobnie po skrzyni co dalej?
strzelilem ze sprzegla z 5 tys inie pojechal jedynka nie wchodzi na 2 rusza wsteczny rowniez dziala co sadzicie naprawiac 1 bieg czy wymienic pelna skyrznie?
Re: Prawdopodobnie po skrzyni co dalej?
Sprawdzić co się zepsuło, prawdopodobnie choinka + koło 1 biegu. Pytanie ile masz mocy, jakie plany co do auta i czy jest sens wsadzać znowu to samo.
Wiec moc mam delikatnie wieksza niz seryjna, poniewaz jest on na przelocie i na programie ma moc ok 250 koni .Planow nie mam wiekszych ale martwi mnie te strzelanie ze sprzegła . Najwiekszym plusem jest start, a tu widze ze pojawia sie pewien problem .Azrael pisze: Pytanie ile masz mocy, jakie plany co do auta i czy jest sens wsadzać znowu to samo.
Wiec co radzisz? Sa jakies optymalne opcje? Bo pierwsza to jest naprawienie skrzyni biegów,a kolejne...?Azrael pisze: Takie realia posiadania WRXa.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Jeżeli zamierzasz częściej strzelać ze sprzęgła (ja w WRX zrobiłem to raz przez 4 lata, żeby zobaczyć jak to jest i więcej nie próbowałem), to zostaje Ci tylko albo wymiana skrzyni na 6MT (a wtedy też wał, dyfer, półosie i jeszcze trochę rzeczyPanek pisze:Wiec co radzisz? Sa jakies optymalne opcje? Bo pierwsza to jest naprawienie skrzyni biegów,a kolejne...?Azrael pisze: Takie realia posiadania WRXa.

Witam. Kilka sprawa na poczatek co do WRX i skrzyni. Tryby 1 szerokosc kola 12 mm - jest to naprawde niewiele na przeniesienie duzego obciazenia jakim jest strzal ze sprzegla + uderzenie juz wtedy wysokiego momentu obrotowego.
- Sa dedykowane zestawy naprawcze ( wzmacniane ) do skrzyn biegow do WRX, maja one przede wszystkim zeby nie proste jak w serii a zagiete do wewnatrz zeby sie lepiej zapinaly i nie bylo niespodzianek tybu upilowane zeby kola 1 biegu itd.
- W chwili obecnie mozesz zrobic dwie rzeczy , tansza wymiana kola biegu 1 na seryjny ( zakladam ze jak bedziesz strzelal ze sprzegla jak z bata to sie napewno zmieli, 2 mocniejszy zestaw 1 biegu , 3 nadrozsza skrzynia od STI6 New age + dyfer i reszta .... grubo ale przyszlosciowo. Decyzja nalezy do Ciebie..... w WRX z KJSow np lubia wycinac sie 3 niewiedziec czemu
- ja u Siebie mam w WRX 300 KM i skrzynia daje rade , trzeba ja na swoj sposob szanowac .... lubisz strzelac bedziesz musial polubic za to placic ....
- Sa dedykowane zestawy naprawcze ( wzmacniane ) do skrzyn biegow do WRX, maja one przede wszystkim zeby nie proste jak w serii a zagiete do wewnatrz zeby sie lepiej zapinaly i nie bylo niespodzianek tybu upilowane zeby kola 1 biegu itd.
- W chwili obecnie mozesz zrobic dwie rzeczy , tansza wymiana kola biegu 1 na seryjny ( zakladam ze jak bedziesz strzelal ze sprzegla jak z bata to sie napewno zmieli, 2 mocniejszy zestaw 1 biegu , 3 nadrozsza skrzynia od STI6 New age + dyfer i reszta .... grubo ale przyszlosciowo. Decyzja nalezy do Ciebie..... w WRX z KJSow np lubia wycinac sie 3 niewiedziec czemu

- ja u Siebie mam w WRX 300 KM i skrzynia daje rade , trzeba ja na swoj sposob szanowac .... lubisz strzelac bedziesz musial polubic za to placic ....
http://www.subaru-dream.pl -> Remember that horsepower sells cars, torque wins races !!!
Tak naprawdę to wszystkie inne obejmuja wymianę skrzyni na 6 biegów STI
BURi, głównym problemem skrzyni 5MT nie są koła biegów tylko konstrukcja obudowy która jest mało sztywna. Reszta to tylko pochodna. W ostrej eksploatacji ukręcają się nawet drogie wkłady na skośnych i na prostych zębach.
Czyli chcial nie chcial chlopak ma biede ...
http://www.subaru-dream.pl -> Remember that horsepower sells cars, torque wins races !!!
jaka sa to w przyblizeniu koszty?Azrael pisze: Tak naprawdę to wszystkie inne obejmuja wymianę skrzyni na 6 biegów STI
10k+ może trochę taniej, zalezy skąd części i co się dokładnie wymienia
Ja bym zrobil tak, poskladal seryjna skrzynie na seryjnych gratach i zaczal jezdzic lzej ...... albo sprzedal WRX i kupil STI napewno przyszlosciowo wyjdzie taniej niz remontowanie WRX ktore i tak do tanich nie nalezy .... WRX to takie Subaru do miasta a nie na pojezdzawki, upalanie itd. Duzo osob kupuje WRX bo tanszy a sumujac to co wydali na upgrade pod STI ( hamulce , program , amory , skrzynia itd) wychodzi STI juz by stal przed domem ....