nie odpala 2,5 wrx
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
nie odpala 2,5 wrx
Mam problem, auto nie che mi odpalić, początkowo podejrzewałem akumulator, jest to jeszcze obsługowy model z dekielkami od góry, bujłem sprzęt z pychu, zaskoczył od razu , zrobiłem 50km bez gaszenia. Zaparkowałem pod domem, po zgaszeniu ponowna próba startu i nic - rozrusznik nie kręci, zegarek się resetuje - po ponownym zapaleniu na pych, pojawiła się kontrolka check engine - co może być problemem, akumulator raczej wykluczam...
proszę o poradę i wskazanie kierunku poszukiwań, wiadomo zbliża się czas masowych wyjazdów i nawet nie chce myslec co by było gdybym nie miał auta na 1.XI
proszę o poradę i wskazanie kierunku poszukiwań, wiadomo zbliża się czas masowych wyjazdów i nawet nie chce myslec co by było gdybym nie miał auta na 1.XI
projekt "Huragan" Carlos - 440/585

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: nie odpala 2,5 wrx
Dlaczego?cArLoS pisze:- co może być problemem, akumulator raczej wykluczam...
Jak nawet zegarek się resetuje, to znaczy że kompletnie nie ma prądu. Albo aku jest zupełnie martwy i się nawet nie podładowywuje, albo może masy z aku nie masz?
multimetr kup, napięcie zmierz. spoczynkowe <12V podejrzenie problemu aku, po próbie odpalenia długo niskie = potwierdzenie problemu aku.
pozostaje temat ładowania, ale jak piszesz raczej nie ma czego ładować
pozostaje temat ładowania, ale jak piszesz raczej nie ma czego ładować

jarmaj pisze: Dlaczego?
Jak nawet zegarek się resetuje, to znaczy że kompletnie nie ma prądu. Albo aku jest zupełnie martwy i się nawet nie podładowywuje, albo może masy z aku nie masz?
jarmaj , a check engine, od czego mógł wyskoczyć?
wszystkie kontrolki ładnie błyszczą, dmuchawa chodzi, radio gra, światła dają radę - co moze byc poza aku?
oczywiscie aku sprawdze jako pierwsze

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A nie, myślałem, że jest taki kompletny brak prądu, że nawet zegarek padł.
Jak wszystko jest, a nie kręci, to pooglądałbym kable i połączenia na rozruszniku.
Jak wszystko jest, a nie kręci, to pooglądałbym kable i połączenia na rozruszniku.
zegarek pada w momencie przekrecania zapłonu, wtedy gaśnie wszystko, po odpuszczeniu prad wraca i wszystko działajarmaj pisze: że nawet zegarek padł.

az - po wymianie akumulatora check zginie, czy trzeba się pofatygować na diagnostykę

Jezeli jeszcze ktos byłby tak uprzejmy i podpowiedział jaki akumulator włożyć, tzn chodzi o parametry - byłbym szczerze zobowiązany, na moim nie widzę oznaczen, a jest troche za ciemno na demontaz. Tesco czynne do 22 więc moze jeszcze zdaze cos wlozyc

cArLoS pisze: az - po wymianie akumulatora check zginie, czy trzeba się pofatygować na diagnostykę
Powinien
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
cArLoS, zamiast wymieniać aku możesz podłączyć się do sąsiada o ile masz kable rozruchowe. Wtedy będziesz wiedział czy to na pewno aku...
A czy odpalanie na pych jest dobre w takim samochodzie
Bo coś mi się obiło o uszy ,że to źle wpływa na katalizator

Bo coś mi się obiło o uszy ,że to źle wpływa na katalizator

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Az , mógł bys to troszkę rozwinąćAzrael pisze: Piter 35, pomijalnie

Paseczek taki malutki i nietaniutkiKonto usunięte pisze: WRX ma pasek czy łańcuch

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Aha dobrze wiedzieć 

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Azrael, a to czym straszą już w przedszkolu, czyli zagrożenie przeskoczenia paska rozrządu?
Wiecie co ? Mnie nikt nigdy nie straszył tym czy owym i każdy swój samochód od czasu do czasu zapalałem na "pych" NIGDY nic się nie stało ...
Konto usunięte, nigdy takiego nie widziałem, ale ponoć jest to możliwe. Z tym że ja bym się tego nie obawiał jak się to robi umiejętnie. Przy gwałtownej redukcji biegu na torze są o wiele większe obciążenia.
Zwykłym multimetrem? Akumulator trzeba obciążyć, wtedy to ma sens, Ponadto w pełni naładowany to powinien pokazać ponad 14V, 12V to będzie padaka.deLux pisze: multimetr kup, napięcie zmierz. spoczynkowe
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
cytujesz selektywnie, o obciążaniu było dalej.
ponad 14 to w czasie ładowania (choć mnie jak forek ładuje to jest 13.7)
ponad 14 to w czasie ładowania (choć mnie jak forek ładuje to jest 13.7)
jednak akumulator - poprostu stary umarł nagle i niezapowiedzianie....