hamulunek - prowizorka na jakiś czas

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
MISIEK062006
2 gwiazdki
Auto: IMPREZA WRX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: hamulunek - prowizorka na jakiś czas

Post 25 paź 2009, o 12:34

Draha pisze:Witam ponownie.
Wiec ktore nadaja sie najlepiej do normalnej jazdy. Te ktore mam obecnie sa krzywe i spalone wiec podejrzewam ze nie mialy latwego zycia.
Pozdrawiam.
wklej w wyszukiwarke ALLEGRO ; TARCZE SPORTOWE ZIMMERMANN SUBARU IMPREZA LEGACY nie są może po 150 ale wystarczą na jakiś czas . ostatnio przerabiałem temat z mercedesem 190-tką w automacie i zwykłe po 2-uch mc miały dość teraz ma wiercone ZIMMERMANY i kłopoty sie skończyły

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 25 paź 2009, o 12:44

Wiercone Zimmermany pięknie pekają. W ogóle wkładanie wierconych tarcz z niskiej półki do jazdy codziennej to totalne nieporozumienie.

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 25 paź 2009, o 12:59

Azrael pisze:Wiercone Zimmermany pięknie pekają. W ogóle wkładanie wierconych tarcz z niskiej półki do jazdy codziennej to totalne nieporozumienie.
jeszcze sie nie spodkałem by przy normalnej jeździe zimermany popękały

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 paź 2009, o 13:10

Ja natomiast widziałem wystarczająco dużo pękniętych tarcz. Tarcze wiercone na wylot do cywilnego auta to nie jest dobry pomysł.

Dyzio_d
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru impreza WRX MY '06

Post 25 paź 2009, o 13:20

Azrael pisze: Tarcze wiercone na wylot do cywilnego auta to nie jest dobry pomysł.
Wiele razy spotkałem się z taką opinią, ale nikt mi nie wyjaśnił dla czego??? :roll:
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło ;-)

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 25 paź 2009, o 13:31

nowy zestaw należy dotrzeć spokojną jazdą 300-500km mało kto o tym mówi to tak jak silnik po kapitalnym bez dotarcia szybko kończy żywot

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 26 paź 2009, o 13:17

Dyzio_d pisze: Wiele razy spotkałem się z taką opinią, ale nikt mi nie wyjaśnił dla czego??? :roll:
Dlatego:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 26 paź 2009, o 19:08

ky pisze:
Dyzio_d pisze: Wiele razy spotkałem się z taką opinią, ale nikt mi nie wyjaśnił dla czego??? :roll:
Dlatego:
...
r.
1. Nie jest to z Szuwaru. ;-)
2. Jedna jaskółka krzywdy nie czyni.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 paź 2009, o 19:29

leon pisze: Jedna jaskółka krzywdy nie czyni

A kto powiedział, że ona jedna?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Można by jeszcze tak długo. Dlatego obecnie co raz częściej tarcze się nacina, albo wręcz daje gładkie. No i jeszcze jedno: po kilkuset km na torze czy OES-ie tarcze idą do kosza, nikt nie próbuje na nich bić rekordów dystansu bez wymiany.

r.

Dyzio_d
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru impreza WRX MY '06

Post 26 paź 2009, o 19:40

No to rozumiem :thumb:
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 paź 2009, o 20:07

Tarcze wiercone to rzecz typowo wyścigowa, ale tam hamulce są tak często rozbierane że takie kwiatki jak wyżej nie zostaną przegapione.

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 26 paź 2009, o 23:32

nawiązując do moich wcześniejszych wypowiedzi mam zapytanie w jakim czasie przeciętny Kowalski jest w stanie doprowadzić tarcze sportowe do takiego stanu jak na zdjęciach bo jak sie nie myle pytanie było jakie tarcze do codziennej normalnej jazdy a te ze zdjęć to raczej KAT-MISTRZ testował .

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 paź 2009, o 23:37

MISIEK062006, 2 dni do 10 lat? ;-)

Mi tam OEMowa pękła. :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 00:10

MISIEK062006 pisze: nawiązując do moich wcześniejszych wypowiedzi mam zapytanie w jakim czasie przeciętny Kowalski jest w stanie doprowadzić tarcze sportowe do takiego stanu jak na zdjęciach bo jak sie nie myle pytanie było jakie tarcze do codziennej normalnej jazdy a te ze zdjęć to raczej KAT-MISTRZ testował .

Mamy takiego klienta który rekordowo zadzwonił z drogi do domu jak wracał od nas że mu coś bije. Jak wrócił to całe popekane ;)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 paź 2009, o 00:45

Jarmaj się nie liczy :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 00:52

remek, to nie Jarmaj

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 01:20

MISIEK062006 pisze: jakie tarcze do codziennej normalnej jazdy
Eeee... Do codziennej jazdy nawiercane? Do codziennej jazdy tylko gładkie, klocek raczej cywilny bądź bliski cywilnemu (bo inne piszczą i trzeba je dogrzać), za to tarcza możliwie największa (jeśli jest z czego przełożyć). Choć są tacy, którym do codziennej jazdy wystarczy standard z WRX-a/Forestera. I to na lata.

A ile potrzeba? Chciałem zauważyć, że żadna z powyższych fotek nie przedstawia tarczy z wielkimi programi. To ile mogły przejść te tarcze? Kilka kkm?

Po prostu trzeba sobie wbić do głowy: nawercenia osłabiają tarczę. I tam zaczyna pękać.

r.

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 01:23

pewnie od świateł do świateł od jednych sie rozpędzał do drugich hamował :giggle: masakra

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 01:27

ky pisze:
MISIEK062006 pisze: jakie tarcze do codziennej normalnej jazdy
Eeee... Do codziennej jazdy nawiercane? Do codziennej jazdy tylko gładkie, klocek raczej cywilny bądź bliski cywilnemu (bo inne piszczą i trzeba je dogrzać), za to tarcza możliwie największa (jeśli jest z czego przełożyć). Choć są tacy, którym do codziennej jazdy wystarczy standard z WRX-a/Forestera. I to na lata.

A ile potrzeba? Chciałem zauważyć, że żadna z powyższych fotek nie przedstawia tarczy z wielkimi programi. To ile mogły przejść te tarcze? Kilka kkm?

Po prostu trzeba sobie wbić do głowy: nawercenia osłabiają tarczę. I tam zaczyna pękać.

r.
nie wiem może coś z moim wzrokiem nie tak ale progów to im nie brakuje

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 01:28

Nie wiem, po co Tobie WRX, ale są tacy, którzy kupują je po to, żeby szybko nimi latać po torze czy trasach OES-ów. I wtedy wychodzą wszystkie niedostatki tanich hamulców.

A do wożenia dupy czy uprawiania POM WRX jest najzupełniej niepotrzebny. Chyba że ma wyciągać trzy laski na wieczór ;)
MISIEK062006 pisze: nie wiem może coś z moim wzrokiem nie tak ale progów to im nie brakuje
Toś chyba jeszcze progów na tarczach nie widział :> Przeciętny mechanik powiedziałby ,,jeździć''.

r.

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 01:33

nie katuje swoich aut , czasem lubie pojechać szybciej ale nie non stop . raz tylko sie zdarzyło że zbiornik w godzine obróciło

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 01:39

ky pisze:
Toś chyba jeszcze progów na tarczach nie widział :> Przeciętny mechanik powiedziałby ,,jeździć''.
przeciętny albo głupi , jak ktoś u mnie chce nowe klocki do takich tarcz zakładać to proponuje mu wizyte u lekarza :wall:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 01:47

Generalnie to ja się może i słabo znam, ale na części z tych zdjęć (np. 2, 3, 10) widać w pełnej okazałości przepiękne fazki na nawierceniach. Przeciętnie taka fazka ma z milimetr, może ciut więcej. To ile taką tarczę mogło zjeść, skoro fazki są praktycznie nieruszone?

r.

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 13:18

ky pisze:Generalnie to ja się może i słabo znam, ale na części z tych zdjęć (np. 2, 3, 10) widać w pełnej okazałości przepiękne fazki na nawierceniach. Przeciętnie taka fazka ma z milimetr, może ciut więcej. To ile taką tarczę mogło zjeść, skoro fazki są praktycznie nieruszone?

r.
wg znanego producenta tarcz np. nominał (nowa) 22mm , minimalna grubość 20,4 czyli 1,6mm różnicy dla normalnej jazdy to przeciętnie 4kpl klocków to dla wentylowanych . zwyła pełna tarcza nominał 12mm minimum 11mm czyli tylko 1mm . do odpowiedzi na pytanie czemu tak pękają potrzebne są tylko dwa wymiary nominalny i minimalny a rozwiązanie przyjdzie samo

Azrael
6 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 13:23

MISIEK062006, większość pekniętych tarcz nie ma rozmiaru minimalnego osiągniętego.

ODPOWIEDZ