Remap Imprezy w VTG ??

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Remap Imprezy w VTG ??

Post 22 lis 2009, o 14:59

matzerath, mówisz, że nie masz pretensji, ale rozliczasz finansowo w tonie dość rzekłbym pretensjonalnym. Dla mnie EOT bo mam wrażenie, że lekko zaczynasz trollować.

Chloru, zawsze są jakieś przypadki, jednak wiesz dobrze, że w poważnych zastosowaniach, gdzie awaria kosztuje setki tysięcy złotych, nikt nie stawia gównianych linuxów :mrgreen:

AMI
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 22 lis 2009, o 15:01

matzerath pisze: Ja nie dorabiam ideologii o czym także pisałem kilka stron temu. Chwała każdemu kto potrafi zarobić! Podkreślam, po raz który nie wiem, że nie mam tutaj pretensji do 4t a dziwie się jedynie podejściu niektórych pt. "płać 3600 albo wybuchnie ci silnik" albo "coś co nie kosztuje 3600 na pewno nie jest dobre"

Pokaz mi tego posta, w ktorym ktos napisal, ze wybuchnie Ci silnik. Natomiast na pewno darmowa mapa robiona dosc uniwersalnie gdzies za oceanem na pewno nie bedzie tak dobra jak robiona pod katem konkretnego samochodu.
A podejscie niektorych jest takie, ze jak sie nie wie co sie robi ,to trzeba sie zabierac albo ostroznie i majac swiadomosc mozliwych komplikacji, albo zostawic sprawe specjalistom. Na chwale to trzeba troche popracowac... a nie tylko wgrac cudza mape :P
Jacek "AMI" Rudowski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 22 lis 2009, o 15:01

Konto usunięte pisze: Chloru, zawsze są jakieś przypadki, jednak wiesz dobrze, że w poważnych zastosowaniach, gdzie awaria kosztuje setki tysięcy złotych, nikt nie stawia gównianych linuxów :mrgreen:

Wiem, że stawiają. :mrgreen: RHEL mit JBoss np. ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

AMI
5 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:05

Fido - tak jak Chlor mowi - bylbym ostrozny z tym niedocenianiem Linuksa obecnie w zastosowaniach biznesowych, a juz na pewno z niedostrzeganiem stosowania go :)
Jacek "AMI" Rudowski

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 lis 2009, o 15:06

matzerath pisze: cena jest akceptowalna, co doskonale w dyskusji widać więc po co ją obniżać!
a gdzie tu widziałeś, że z uśmiechem na ustach płacimy 3 klocki? Uśmiech pojawia się przy pierwszej trasie. ;-) Cena nie jest mała i pewnie, że mogłaby być niższa. Ale jest taka. I koniec kropka. Po co rozbierać firmę i jej zarobki na kawałki. Na pewno są inne firmy, które mogą być tańsze, wystarczy poszukać przecież.

BTW fajnie, że soft za darmo i go będą poprawiać w nieskończoność :mrgreen: A ile trzeba wydać na stand alone? ;-) Czy też, za free chlopaki kompy rozdają? Tak wiem, Ty znalazłeś, ale inni muszą kupić ;-) A jak taki John czy inny napisze: sorry mate, byłem bussy last dwa miesiące?
Nazywamy to 'luksusem'. Zostawiasz auto, mówisz co chcesz zrobić, siadasz na kawe, łazisz po necie, pooglądasz potworki w warsztacie i odbierasz swoje auto.

Fajnie było poczytać, że chcesz sobie sam zrobić i masz zacięcie. Ale teraz to jakać krucjata o wyższości Świąt B/N nad Wielkanocą.

AMI
5 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:09

remek pisze: A jak taki John czy inny napisze: sorry mate, byłem bussy last dwa miesiące?
Nazywamy to 'luksusem'. Zostawiasz auto, mówisz co chcesz zrobić, siadasz na kawe, łazisz po necie, pooglądasz potworki w warsztacie i odbierasz swoje auto.

I o to dokladnie chodzi. Watpie tez, by ktorakolwiek firma w nieskonczonosc chciala czyjes mapy tak za friko poprawiac, zwlaszcza ,gdy wymaga to glebszej analizy logow itp.
Jacek "AMI" Rudowski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

AMI, inna sprawa, że mało kto porywa się na darmowe, niekomercyjne wydania. Potem np. przyjdzie Ci Pan EMC2 (luźny przykład) i powie, że jego superklastrong nie fungluje bo nie masz RHEL tylko Fedore albo innego Debiana ;)

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: STi 2004
Polubione posty: 0

Chloru pisze:matzerath, poczekaj aż pęknie Ci motor. Rzadkie wylać, gęste wyrzucić wyjdzie drożej niż 3 kPLN.
Oczywiście, nie życzymy.
Pierwszy z brzegu - było więcej :-) Dobra dla mnie też koniec tematu. W całej tej dyskusji chciałem jedynie nawoływać, żeby mieć otwarty umysł i nie zakładać z góry, że coś jest dobre bo drogie albo złe bo tanie. Nie twierdzę, że wiem coś lepiej tłumaczę tylko, że przesadzacie z nabożnym podejściem do usług dobrych tunerów. Chwała im za to, że wypracowali sobie taką markę!

AMI
5 gwiazdek

Chloru pisze: AMI, inna sprawa, że mało kto porywa się na darmowe, niekomercyjne wydania. Potem np. przyjdzie Ci Pan EMC2 (luźny przykład) i powie, że jego superklastrong nie fungluje bo nie masz RHEL tylko Fedore albo innego Debiana ;)

Absolutnie tak. Nie zmienia to faktu, ze RedHat zyje chyba nienajgorzej z duzych instalacji - i jest to Linux :)
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:11

matzerath pisze: przesadzacie z nabożnym podejściem do usług dobrych tunerów

Ty za to wrecz przeciwnie - niestety nie doceniasz wagi wiedzy i umiejetnosci.
Co mnie dziwi zwlaszcza w sytuacji, gdy sam nie masz o tym bladego pojecia i wgrywasz jedynie dostarczona przez kogos mape.
Nie obraz sie - ale to troche ignorancja pachnie.

Zreszta faktycznie temat chyba zostal wyczerpany pare stron temu nawet.

Oczywiscie - jak sie nauszysz sam robic mapy - chyle czola. Nie swieci garnki lepia, nie widze powodu, dla ktorego i Tobie by sie nie mialo udac.
Ale musialbys zaczac od paru inwestycji jednak. Nawet mapujac na drodze.
Jacek "AMI" Rudowski

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:13

Chloru, RHEL to w pełni komercyjny, kapitalistyczny unix. Z płatnym wsparciem. Zero socjalizmu ;-)

AMI
5 gwiazdek

Konto usunięte pisze: Chloru, RHEL to w pełni komercyjny, kapitalistyczny unix. Z płatnym wsparciem. Zero socjalizmu ;-)

Nie, jest to Linux :) W kazdym razie purysci Uniksowi pewnie by sie mocno z Toba klocili :)
Jedynie model biznesowy maja taki, a nie inny w RedHacie ;)
Jacek "AMI" Rudowski

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: STi 2004

Konto usunięte pisze:matzerath, mówisz, że nie masz pretensji, ale rozliczasz finansowo w tonie dość rzekłbym pretensjonalnym. Dla mnie EOT bo mam wrażenie, że lekko zaczynasz trollować.

Chloru, zawsze są jakieś przypadki, jednak wiesz dobrze, że w poważnych zastosowaniach, gdzie awaria kosztuje setki tysięcy złotych, nikt nie stawia gównianych linuxów :mrgreen:
akceleratory cząstek są na linuksie :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:18

Konto usunięte pisze: w poważnych zastosowaniach, gdzie awaria kosztuje setki tysięcy złotych, nikt nie stawia gównianych linuxów :mrgreen:
no. ja mam na moim laptoku i sobię chwalem. Tylko mikrofon mi nie działa na skajpie czasem.

Ale czasem działa to nie narzekam, bo jest profesjonalny. Na forze Ubunta pytałem miesiąc temu, ale jeszcze Scot nie mniał czasu. I ma 4 desktopy linux.

:mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 22 lis 2009, o 15:23

matzerath pisze: Nie przeinaczaj tego co pisałem. Twoja propozycja jest głupia i złośliwa. Tak jak twoje podejście do tematu co udowadniam na swoim samochodzie. Może inne realia a może mniej takich ludzi jak Ty :-p
Moja propozycja bierze się z twojego przekonania o twej zajebistości i nieomylności. Z łatwością przychodzi ci zaglądanie do cudzego portfela, z podobną łatwością przychodzi ci pozyskiwanie środków na takie drobiazgi jak hamownia silnikowa (w ogóle biznesplan masz w małym paluszku, tym od ssania). Jeśli dodać do tego szczyptę optymizmu (każdego bubka koszącego trawniki stać jest na Subaraka -- albo nie rozumiesz mechanizmu ichniego cudu gospodarczego, albo wręcz przeciwnie, rozumiesz aż za dobrze i wiesz, jak go wykorzystać), to myślę że dasz radę. I życzę Ci jak najwięcej szczęścia. Pieniądze ponoć leżą na ulicy, a ty chyba wiesz, jak się po nie schylać.

r.

PS. A kiedy shamujesz swoje 400KM? Czy to też zbyt drogie?
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:23

Konto usunięte pisze: Chloru, RHEL to w pełni komercyjny, kapitalistyczny unix. Z płatnym wsparciem. Zero socjalizmu ;-)

AMI już Ci napisał, że to popierdółka jakaś a nie unix ;)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:24

matzerath pisze:akceleratory cząstek są na linuksie :mrgreen:
Masz na myśli SLC z CERNU? Bazuje na komercyjnym RHEL. Może to właśnie dlatego ciągle mają tam kłopoty :razz:
Chloru pisze: AMI już Ci napisał, że to popierdółka jakaś a nie unix ;)

No bo taka prawda ;-) Wiem ile jest z tym kłopotu, żeby dopasować jakieś rozwiązania firm trzecich. Zwłaszcza sprzętowe.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:27

Konto usunięte pisze: No bo taka prawda ;-) Wiem ile jest z tym kłopotu, żeby dopasować jakieś rozwiązania firm trzecich. Zwłaszcza sprzętowe.

Problemy są zawsze ;-). Z drugiej strony niektóre firmy otwarcie piszą, że do ich sprzętu RHEL albo nici z supportu lub też cena x3.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:29

Chloru pisze: Z drugiej strony niektóre firmy otwarcie piszą, że do ich sprzętu RHEL albo nici z supportu lub też cena x3.
kapitaliści cholerni. Za darmo powinni. Może wszyscy przejdźmy na open source. Piekarze też. :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:39

remek, do tego koncerny naftowe :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 15:42

Chloru pisze: remek, do tego koncerny naftowe :mrgreen:
Ty se Chlor wyobrażasz benzyne jakby na forum opracowywali składniki? Trzeba by było dziewczynom komputery pozabierać*, bo byś lał PB No5 :mrgreen:

*zabierać to też open source tylko w wersji klient :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 16:11

remek, no tak dziewczyny to serwery :mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 22 lis 2009, o 16:19

remek pisze:
Chloru pisze: remek, do tego koncerny naftowe :mrgreen:
Ty se Chlor wyobrażasz benzyne jakby na forum opracowywali składniki? Trzeba by było dziewczynom komputery pozabierać*, bo byś lał PB No5 :mrgreen:

*zabierać to też open source tylko w wersji klient :mrgreen:
Chloru pisze:remek, no tak dziewczyny to serwery :mrgreen:
Obrazek

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 16:30

Chloru pisze: Potem np. przyjdzie Ci Pan EMC2 (luźny przykład) i powie, że jego superklastrong nie fungluje bo nie masz RHEL tylko Fedore albo innego Debiana ;)
W takim wypadku też bym olał, bo choćby biblioteki mogą się niekoniecznie zgadzać, a Linuks jest znany z tego, że stabilność API/ABI nie jest rzeczą świętą i chłopaki potrafią coś wywrócić w środku linii stabilnej. Gorzej, jakby chcieli RHEL 5 i wypięli się na Centosa 5, ale to też ich zbójeckie prawo.

Którego kupować nie ma obowiązku. :) Natomiast jedno muszę przyznać: instalujesz i dużo różnych pierdafonów działa z pudełka, konfigi nie są zgwałcone za pomocą koziego rogu, jak w debilianie np. i nie trzeba się z każdej pierdoły doktoryzować. ,,Sane defaults'', to jest to. I istnieje, z pudełka, infrastruktura do szybkiego płodzenia indentycznych maszynek w ilości setek czy tysięcy sztuk. Coś, do czego w debilianie trzeba zaciągnąć jakieś dziwo i napisać zeń doktorat (kickstarty nauczyłem się płodzić w jeden dzień).
remek pisze: Ty znalazłeś, ale inni muszą kupić ;-)
Bo oni są frajerzy :P To taka typowa, rozpowszechniona w naszym kraju idea: jak coś masz, to masz sprzedać tanio, bo inaczej jesteś chujem. Natomiast kupujący ma prawo być cwaniakiem i wyrywać jak najlepsze okazje, bo tylko frajerzy płacą za coś właściwą cenę. Trochę się tego boję, bo w piwnicy mam komplet kółek z ładnymi felgami po dwóch sezonach i niemal nowymi oponami po jednym sezonie letnim. Nie będę zdziwiony, jak mi zaproponują za komplet całe pięcset jojcząc, że to straszna drożyzna...

r.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2009, o 16:33

Konto usunięte pisze: Chloru, zawsze są jakieś przypadki, jednak wiesz dobrze, że w poważnych zastosowaniach, gdzie awaria kosztuje setki tysięcy złotych, nikt nie stawia gównianych linuxów :mrgreen:
W takich zastosowaniach częstokroć w ogóle nie stawia się tych prymitywnych uniksów, tylko 40 letnią technikę za miliony dolarów per szafka. :)
Konto usunięte pisze: Masz na myśli SLC z CERNU? Bazuje na komercyjnym RHEL. Może to właśnie dlatego ciągle mają tam kłopoty :razz:
Ja wiem czemu mają: bo właściwy soft piszą brodacze z .edu :) Jak widzę styl pracy takowych, to się dziwię, że cokolwiek im działa :PPP

r.

ODPOWIEDZ