Można wyciągnąć czas łączny pracy dysku. Nie wiem czy da się go wyzerować.WiS pisze:...Dostajecie takiego lapka i oczywiście potraficie rozróżnić, czy dysk jest całkiem nowy i dziewiczy, czy też był używany i został starannie skasowany?
Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Dyski mają różne liczniki (Power-On Hours Count, Device Power Cycle Count), pliki mają atrybuty (data utworzenia, etc). Ale nadal nie widzę problemu w zabraniu swojego dysku i przekazaniu sprawnego laptoka ze świeżym, czystym dyskiem -- oddajesz całkowicie sprawny i użyteczny sprzęt. Zaufanie, zaufaniem, ale kontrola jest najwyższą formą zaufania :)
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
dyski czasami padają, poszukaj jakiegoś starego modelowo, żeby nie wyglądał na świeżo włożonego
a nowy system to raczej ukłon w stronę nowego użytkownika, powiedz, że stary był już tak wymęczony, że żal ci było taki oddawać
a nowy system to raczej ukłon w stronę nowego użytkownika, powiedz, że stary był już tak wymęczony, że żal ci było taki oddawać
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
j33mbo,
podoba mi się Twój kierunek myślenia
- coś tak być może porzeźbię...

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Dla miłośników historii, oddam
- stację roboczę Sun SparcStation 4 http://en.wikipedia.org/wiki/SPARCstation_5 z klawiaturą, myszką i monitorem 17 albo 19 cali (ciężki jest) - zainstalowany jest na niej Solaris 2.7 (7) i 64MB RAM (tak, tak, kiedyś to w zupełności wystarczało) i dysk bodaj 800MB. Odpalałem dziś i bangla. Dla amatora czegoś innego niż badziewne intele z linuxem ;)
- terminal znakowy wyse 55ES - kiedyś to był niezły wypas, dziś mało kto wie do czego służy
- stację roboczę Sun SparcStation 4 http://en.wikipedia.org/wiki/SPARCstation_5 z klawiaturą, myszką i monitorem 17 albo 19 cali (ciężki jest) - zainstalowany jest na niej Solaris 2.7 (7) i 64MB RAM (tak, tak, kiedyś to w zupełności wystarczało) i dysk bodaj 800MB. Odpalałem dziś i bangla. Dla amatora czegoś innego niż badziewne intele z linuxem ;)
- terminal znakowy wyse 55ES - kiedyś to był niezły wypas, dziś mało kto wie do czego służy

Dla amatorów dorzeźbiania wszystkiego własnoręcznie i wielogodzinnej kompilacji byle pierdoły, którą na intelu masz w kilka minut, jeśli już musisz się poniżyć do make ; make install? ;>Konto usunięte pisze: - stację roboczę Sun SparcStation 4 http://en.wikipedia.org/wiki/SPARCstation_5 z klawiaturą, myszką i monitorem 17 albo 19 cali (ciężki jest) - zainstalowany jest na niej Solaris 2.7 (7) i 64MB RAM (tak, tak, kiedyś to w zupełności wystarczało) i dysk bodaj 800MB. Odpalałem dziś i bangla. Dla amatora czegoś innego niż badziewne intele z linuxem ;)
Been there, done that... (Netra T1, SF 280).
r.
ky, ale przecież Fido napisał, że dla miłośników historii. Nie wspominał, że sprzedaje super serwer do zastosowań domowych.
czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
ky pisze: Dla amatorów dorzeźbiania wszystkiego własnoręcznie i wielogodzinnej kompilacji byle pierdoły, którą na intelu masz w kilka minut, jeśli już musisz się poniżyć do make ; make install? ;>
No przecież nie napisałem, że to sprzęt dla wielbicieli rpm'ow

Kiedy a tej stacji liczyli już inżynierowie, Linus Torvalds dłubał w nosie na wykładach i zastanawiał się jak by tu w miarę bezboleśnie zaliczyć rok

Teraz to na dzwonek do drzwi się nadaje.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Myśmy tych Netr i SunFire'ów używali blisko dziesięć lat temu, kiedy to były one w normalnej ofercie. A już wtedy zalatywały muzeum ;)) IMHO najmądrzejszą rzeczą, jaką zrobił Sun, było oparcie małych serwerów o AMD64. A drugą, zaraz po, było stworzenie OpenSolarisa, dzięki czemu ludzie trochę ucywilizowali ten system.vibowit pisze: ky, ale przecież Fido napisał, że dla miłośników historii.
Jak widzę mainframe'ówców w naszej firmie, to też trochę im współczuję, że ta ich zetka podśmierduje lekko stęchlizną z lat 60-ych, choć niektóre możliwości ma co najmniej imponujące. ;)))Konto usunięte pisze: Kiedy a tej stacji liczyli już inżynierowie, Linus Torvalds dłubał w nosie na wykładach i zastanawiał się jak by tu w miarę bezboleśnie zaliczyć rok![]()
A Torvalds? Nigdy nie był moim guru. Wolę rogate systemy :)
r.
Z chęcią przyjmę.Konto usunięte pisze: - stację roboczę Sun SparcStation 4 http://en.wikipedia.org/wiki/SPARCstation_5 z klawiaturą, myszką i monitorem 17 albo 19 cali (ciężki jest) - zainstalowany jest na niej Solaris 2.7 (7) i 64MB RAM (tak, tak, kiedyś to w zupełności wystarczało) i dysk bodaj 800MB. Odpalałem dziś i bangla. Dla amatora czegoś innego niż badziewne intele z linuxem ;)
Przywieziesz na Chlejady? O ile jeszcze da się u mnie gdzieś wepchnąć między WiSowe opony :)
(solarisa się wyrżnie w cholerę i postawi Net BSD

Nerd-Bergen, ach stare czasy, to se ne vrati:
http://picasaweb.google.com/jarek.hrysz ... 2613179266
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Bergen, na Chlejadach nie będę, ale komuś wcisnę.
No, znalazł się ktoś, kto ma jeszcze jaja
No, znalazł się ktoś, kto ma jeszcze jaja

Jeszcze nie ma. Najpierw musi je sobie skompilować.Konto usunięte pisze:No, znalazł się ktoś, kto ma jeszcze jaja

czarne jest piękne...
Obawiam się że jak już je skompiluję to nie będę mógł się powstrzymać żeby ich nie zbombardować neutronamivibowit pisze: Jeszcze nie ma. Najpierw musi je sobie skompilować.![]()

Cześć Mądre Głowy .
Jaki program polecicie do zrobienia porządków w kompie ( mam na myśli taki co błędy systemowe znajdzie i takie tam bzdety naprawi ) .
No to czekam na propozycje

Jaki program polecicie do zrobienia porządków w kompie ( mam na myśli taki co błędy systemowe znajdzie i takie tam bzdety naprawi ) .
No to czekam na propozycje

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
na początek:Piter 35 pisze:( mam na myśli taki co błędy systemowe znajdzie i takie tam bzdety naprawi ) .
No to czekam na propozycje![]()
Kod: Zaznacz cały
format c:\

czarne jest piękne...
Wiedziałem iż mogę na Ciebie liczyć Vibek
Ale to nie ma być destrukcja całego systemu tylko sam wiesz co

Ale to nie ma być destrukcja całego systemu tylko sam wiesz co

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
defragmentacja i skanowanie w poszukiwaniu błędów powinny wystarczyć
skanowanie usunie błędy lub je naprawi a defragmentacja zrobi Ci 'porządek' na dysku

skanowanie usunie błędy lub je naprawi a defragmentacja zrobi Ci 'porządek' na dysku
A co Ty tam masz? XP, Vistę?Piter 35 pisze:Wiedziałem iż mogę na Ciebie liczyć Vibek![]()
Ale to nie ma być destrukcja całego systemu tylko sam wiesz co![]()
Spróbuj tego: http://www.piriform.com/ccleaner
Powinien dać radę.
czarne jest piękne...
znacie sie na naprawie pliku BKF ?
znalazlem to ale troche sie boje wydac 150$ i kupic shit..
http://www.repairmybackup.com/restore-bkf.php
wersja trialowa niby widzi cos tam, ale czy to zadziala finalnie nie wiem..
przydala by sie witamina ale nie wiem skad sie bierze..
znalazlem to ale troche sie boje wydac 150$ i kupic shit..
http://www.repairmybackup.com/restore-bkf.php
wersja trialowa niby widzi cos tam, ale czy to zadziala finalnie nie wiem..
przydala by sie witamina ale nie wiem skad sie bierze..
Takie pytanko: co chwilę w dolnym rogu ekranu, gdy śmigam sobie po Internecie pojawia mi się ikonka: kabel sieciowy odłączony. Potem sam się łączy i wszystko jest cacy. Ja fizycznie go nie odłączam (nie manipuluję przy karcie sieciowej). Czyżby to był znak, ze karta sieciowa zdycha?? (choć system ją widzi, nie ma problemu z jej od i zainstalowaniem, lampki się świecą, więc na moje oko raczej wszytko jest nią tip-top). W mieszkaniu nie mam innych urządzeń podpiętych do sieci ani żadnego routera, tylko sam przewód z wtyczką bezpośrednio wpiętą do kompa. W sumie cała historia trwa już jakiś tydzień.
Wczoraj mnie wywaliło totalnie z sieci, ale był to wynik podobno tego, że ktoś się wpiął nie tam gdzie powinien i mnie zablokował :D.
Wczoraj mnie wywaliło totalnie z sieci, ale był to wynik podobno tego, że ktoś się wpiął nie tam gdzie powinien i mnie zablokował :D.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Barthol, przede wszystkim należałoby sprawdzić kabel, ale jeśli harcerze dostarczyli Ci kabel wystający ze ściany zakończony wtyczką to pewnie będzie trudno. Druga opcja, to spróbuj zupełnie odciąć kompa od zasilania (wyciągnij kabel z gniazdka, jesli to notebook to wydłub również baterię), bo kiedyś były płyty Intela, kótrym czasami wydawało się, że jakieś urządzenie pojawia się i znika
Totalne pozbawienie zasilania pomagało 

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

rrosiak, ja mam PC'eta. dość wiekowego ( na dzisiejsze warunki to taka maszyna do pisania
), pokombinuję jeszcze z przełożeniem karty w inny slot (może to coś pomoże).
Edit: przełożyłem i kiszka...dalej jest tak samo :/

Edit: przełożyłem i kiszka...dalej jest tak samo :/
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Barthol, kup sieciówke bez kabla na USB; może zatrybi...
Dolce far niente 

Jak masz brudną szybę w samochodzie to kupujesz nową?FUX pisze:Barthol, kup sieciówke bez kabla na USB; może zatrybi...

Barthol, a przy tym miganiu ikonami, faktycznie gubi połączenie z siecią, czy tylko straszy?
czarne jest piękne...