Blow off w AT
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Blow off w AT
Hm, to moze zeby sobie nie utrudniac zycia z macaniem rurek w klasyku pod tmic zaslepie po prostu otwor.
Jak bedzie zle, to zawsze moge zmienic "konfiguracje"
Jak bedzie zle, to zawsze moge zmienic "konfiguracje"
Jacek "AMI" Rudowski
Generalnie nie tyle przeszkadza, co troche ciasno jest z jego upakowaniem w klasyku. Zakladam tmic od new age sti - zawor wychodzi jakos tuz przy cewkach.Azrael pisze:Nie bardzo wiem co Ci DV przeszkadza.
Jesli uda mi sie to upchnac sensownie i poprowadzic waz powrotny do dolotu - super.
Jak nie - wowczas moze bym otwory po prostu pozaslepial. Ale bede sie martwil dopiero przy samym zakladaniu.
Jacek "AMI" Rudowski
Niekoniecznie zaraz chce - ale w swietle wczesniejszych postow w przypadku problemow z upchnieciem graciarni moglbym rozwazyc taka opcje, jesli nie nalezy sie spodziewac zadnych problemow z tego powodu.deLux pisze:AMI, chcesz w ogóle bez DV/BV jeździć ?
Jacek "AMI" Rudowski
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Azrael pisze: Niemniej w sporcie się ich od początku lat 90 w zasadzie nie spotyka.
Kuba a Dywizja I w RC

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
można spróbować i zobaczyć jakie się ciśnienie wybuduje po zamknięciu przepustnicy.... ciekawe :)
Chloru pisze: Kuba a Dywizja I w RC?
NIe wydaje mi się żeby jakiś z nich miał blowa. Powiedziałbym że jestem praktycznie pewien że żaden nie ma.
deLux pisze: można spróbować i zobaczyć jakie się ciśnienie wybuduje po zamknięciu przepustnicy.... ciekawe :)
Ciśnienie żadne, raczej chodzi o różne niefajne efekty falowe, naprężenia w turbinie podczas zjawiska pompażu itp.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Azrael pisze: NIe wydaje mi się żeby jakiś z nich miał blowa. Powiedziałbym że jestem praktycznie pewien że żaden nie ma.
Ja tam się aż tak nie znam. W takim razie czym one tak gwiżdżą przy ujęciu ?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
jeśli turbina się kręci "na inercji" i zmkniesz jej ujście powietrza przepustnicą - pojawi się wysokie ciśnienie, które zatrzyma w końcu wirnik (stall) ?Azrael pisze:Chloru pisze: Kuba a Dywizja I w RC?
NIe wydaje mi się żeby jakiś z nich miał blowa. Powiedziałbym że jestem praktycznie pewien że żaden nie ma.
deLux pisze: można spróbować i zobaczyć jakie się ciśnienie wybuduje po zamknięciu przepustnicy.... ciekawe :)
Ciśnienie żadne, raczej chodzi o różne niefajne efekty falowe, naprężenia w turbinie podczas zjawiska pompażu itp.
Nie. Turbo nie ma aż tyle inercji, poza tym pojawia się zjawisko pompażu (stall ;) )
ok, wirnik zatrzyma się z powodu słabego napędu i przeciwciśnienia. Wg. ciebie przeciwciśnienie będzie małe, a napęd będzie wyjątkowo słaby. Tym samym, nie pojawią się jakieś znaczne siły na łopatkach wirnika i turbo jest bezpieczne ?
Przeczyta jeszcze raz co pisałem. Nie wiem co to jest przeciwciśnienie ale zjawiska w tubrinie potrafią nawet urwać wirnik w słabych turbinach. W większości cywilnych aut z niskim doładowaniem nie ma jednak takich problemów.
W jakich wartosciach zamyka sie owo "niskie doladowanie"?
No dobra - moze doprecyzuje. Bo mnie, lamuchowi, wydaje sie, ze doladowania w okolicach powyzej 1.5bara to juz dosc duze, ale zaraz sie moze okazac, ze
duze doladowania tak naprawde zaczynaja sie np. dopiero powyzej 2 barow albo wyzej :)
No dobra - moze doprecyzuje. Bo mnie, lamuchowi, wydaje sie, ze doladowania w okolicach powyzej 1.5bara to juz dosc duze, ale zaraz sie moze okazac, ze
duze doladowania tak naprawde zaczynaja sie np. dopiero powyzej 2 barow albo wyzej :)
Jacek "AMI" Rudowski